用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學
go

聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學

本人大囡讀緊地利亞幼稚園,想升返以英語環境為主既學校~ 想問問各位家長呢兩間學校如何?如果係你地會選邊間?

goodmorningsir 發表於 15-4-20 10:15
本人大囡讀緊地利亞幼稚園,想升返以英語環境為主既學校~ 想問問各位家長呢兩間學校如何?如果係你地會選邊 ...
地利亞英文小學, 係收非華裔學生為主; 聖瑪加利大亦比一般小學收咗較大比例既非華裔學生.

兩者升中都無幫學生呈分, 如果唔直升番去一條龍或關連中學, 要轉去其它中學可能會蝕底D.

咁樣你有冇問題先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我見地利亞小學升中既學校唔錯架
有名校, 有國際學校同英中
聽副校長講有一個香港出生印度小朋友考到沙官㖭

回覆 hkpapa852 的帖子

我問過地利職員,佢話要考呈分試和參加升中派位

回覆 小圓圓 的帖子

謝謝糾正!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小圓圓 發表於 15-5-18 14:00

我問過地利職員,佢話要考呈分試和參加升中派位
請問係美孚定青衣個間?

不用客氣, 我不是特登糾正的,請不要介意,只是想弄清楚是否會呈分同參加升中派位.青衣個間有一個教師話無數據有關學生升中情況喎.亦好難講間學校有幾多band1生.
其實,我想知多d有關青衣個間地利亞(閩僑)的詳情.不過就好少人講.

青衣同美孚我都問過, 兩間都要考呈分試及參加升中派位.唔知兩間d校服及制度係咪全部一樣呢?我知青衣個間書包是劃一用學校書包的.

hkpapa852  謝謝你的資料  發表於 15-5-18 14:27

引用:本人大囡讀緊地利亞幼稚園,想升返以英語環

原帖由 goodmorningsir 於 15-04-20 發表
本人大囡讀緊地利亞幼稚園,想升返以英語環境為主既學校~ 想問問各位家長呢兩間學校如何?如果係你地會選邊 ...

唔好單為語境,品德培育仲梗要。有時間放學去學校附近睇下,可能有得着

sbux 發表於 15-5-19 10:32
唔好單為語境,品德培育仲梗要。有時間放學去學校附近睇下,可能有得着
人地雖然非華裔學生較多, 唔代表品行唔好

同意你的說法, 可能港人對其他種族不太認識, 就算港人孩子也有品格不好的.我只係睇過青衣佢地放學一次咁多, 未發現有咩問題, 不過我又唔可以經常去個度睇佢地放學,個次亦撞唔到華人家長,所以對佢地仍是不了解.
但我有一次去美孚地利亞小學,向一個該校女學生問路, 看她的樣子是外籍來的,但不肯定是否印巴籍, 她很斯文, 她用流利英語友善地回答我.令我留下良好的印象.

不過,朋友一聽到我考慮這間, 佢地都話唔好諗呢d"另類"學校,都係去番一般學校好些咁話喎.

小圓圓 發表於 15-5-19 11:07

同意你的說法, 可能港人對其他種族不太認識, 就算港人孩子也有品格不好的.我只係睇 ...

閩僑唔知邊年先轉為直資, 可能咁無乜升中數據.

引用:Quote:sbux+發表於+15-5-19+10:32+唔好單為

原帖由 hkpapa852 於 15-05-19 發表
人地雖然非華裔學生較多, 唔代表品行唔好

放學時間我常經過其中一間,所以鼓勵樓主多觀察

回覆 sbux 的帖子

那你經常經過哪一間, 可否將觀察所得與我們分享,好叫我們有多些資料考慮.?

引用:回覆+sbux+的帖子 那你經常經過哪一間,+可

原帖由 小圓圓 於 15-05-19 發表
回覆 sbux 的帖子

那你經常經過哪一間, 可否將觀察所得與我們分享,好叫我們有多些資料考慮.? ...
可能係咁啱得咁橋,但我個人唔鍾意男女生玩到攬頭攬頸。

sbux 發表於 15-5-19 15:14
可能係咁啱得咁橋,但我個人唔鍾意男女生玩到攬頭攬頸。

你講小學定中學? 小學一係家長接一係坐校車, 小朋友應該都無乜機會係出面周圍行.

如果講中學我自己見過聖瑪家利學生, 感覺都唔係咁好.

回覆:小圓圓 的帖子

我都想了解多少少美孚地利亞小學,可能較少華人家長,所以好少係網上見到討論依間小學

我自己本身都唔介意小朋友同其他族裔學習,但又係有好多朋友都叫我唔好考慮依類另類學校,個人又覺得都有直資學校係預留學額收其他族裔,仲十分受歡迎

相對美孚地利亞,就有不少人,叫到學校附近留意下學生,地利亞中學可能辦得不太理想,係唔係都會影響對小學的觀感?所以我都想了解多少少

謝謝小圓圓,你提供了係有呈分這資料

只講所見,上星期六帶小朋友去聖瑪加利2 nd in,在出地鐵沿途都有這校的學生,我見到有一個女學生(她不是小學生)不理紅燈就咁過馬路,完成面試後又見三個男女學生的對話有點粗俗,感覺這所學校在德育培訓上真需要下點功夫

引用:+本帖最後由+sbux+於+15-5-19+13:36+編輯+\

原帖由 sbux 於 15-05-19 發表
我自己住美孚,小朋友讀緊地利亞幼稚園,所以每日都經過地利亞小學,都會特別去留意下

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 同意你的說法,+可

原帖由 小圓圓 於 15-05-19 發表

同意你的說法, 可能港人對其他種族不太認識, 就算港人孩子也有品格不好的.我只係睇 ...
我自己成日見,因為小朋友讀緊地利亞幼稚園,所以同南亞裔學生接觸都幾多,真心講,我覺得佢地比香港既小朋友還要好,佢地主動外向,有自信,每次見親我都同我打招呼講下野(但我同佢地媽媽唔識),我揹住bb跌左野,佢地會主動幫我執,反觀香港小朋友,唔會主動打招呼,見到人需要幫忙唔會幫手… 所以好多人都對佢地有誤解