用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等了又等
樓主: heiyomami
go

等了又等

引用:Quote:chansiub發表於+15-4-19+16:46+其實

原帖由 ok3 於 15-04-20 發表
讀書時好多同學考試時都話自己冇乜點讀書。你会唔会因此而唔讀?
非常同意

引用:Quote:chansiub發表於+15-4-19+16:46+其實

原帖由 ok3 於 15-04-20 發表
讀書時好多同學考試時都話自己冇乜點讀書。你会唔会因此而唔讀?
有D家長好像看得很透,倒頭來還是把子女插返入佢口中認為適合子女的名校。

Jane1983  心水清  發表於 15-4-20 14:49

回覆:等了又等

有D家長只是看得很透考小一的遊戲規則,但倒頭來都會為有能力嘅子女謀求更好嘅學習機會同環境,人之常情。插入名校並非執著就做得到的。

引用:有D家長只是看得很透考小一的遊戲規則,但

原帖由 Soundervolt 於 15-04-20 發表
有D家長只是看得很透考小一的遊戲規則,但倒頭來都會為有能力嘅子女謀求更好嘅學習機會同環境,人之常情。 ...
咪囉!大部分學校P1 intake 有超過100個位,點解唔積極爭取,唔通真是想等每年插班果幾個位呀。

引用:Quote:原帖由+ok3+於+15-04-20+發表讀書時

原帖由 bubuG 於 15-04-20 發表
有D家長好像看得很透,倒頭來還是把子女插返入佢口中認為適合子女的名校。

...
考直,私是個零個遊戲,如果甲孩子成功,乙孩子說少一個機會。所以有些人不停放風,叫你唔駛做呢啲,唔好做個啲,唔駛準備,多睇兩本課外書就得。可能自己孩子不但睇好多課外書,而且咩都學齊。

Soundervolt  Haha, I'd love this theory ve   發表於 15-4-20 16:36

...
考直,私是個零和遊戲,如果甲孩子成功,乙孩子就少了一個機會。所以有些人不停放風,叫你唔駛做呢啲,唔好做個啲,唔駛準備,多睇兩本課外書就得。可能自己孩子不但睇好多課外書,而且咩都學齊。

其實我覺得最大問題係"超前教育"。你叫我教佢呢個年紀學嘅嘢去準備考小學無問題,但而家係為咗應付考小學去夾硬教一d佢未完全理解嘅嘢。舉例數學,可能係小女天資麻麻,又或者因為我係在職只能飯後補1-2 hr, 現在要教佢20以內的加數,真係有d吃力,遲d仲要教減數。另外中文又深,要額外多教佢詞語,真係大人細路都痛苦。

其實我真心覺得教早一兩年真係好無謂。根本出來做事最重要係problem solving skills, 我覺得學所有學科如phy, chem, bio, math都係訓練思考能力,早一年遲一年學其實無咩分別,學得特別深入亦未必咁有用(特別香港的工種很少很學術性),語文我贊同打好個底好重要,但亦不見得要很深才是好。

而家d人成日認為教深d=孩子叻d完全無根據,但又不能改變真的很無奈

Soundervolt  100%完全正確!  發表於 15-4-20 16:22

`引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-04-20+發

原帖由 bubuG 於 15-04-20 發表
咪囉!大部分學校P1 intake 有超過100個位,點解唔積極爭取,唔通真是想等每年插班果幾個位呀。

...

我冇話過放軟手腳唔要積極爭取,當年我地都考咗好多間,不過最後全部都"應份"收場,但我想講冇一間直/私小學對收生有標準,努力咗就應該平常心去面對結果,如果霎時未能如願,將來子女有能力的話仲有機會去仍然心儀嘅學校嘗試插班。(插班不一定是指名校)
據神校校長話嗰啲嚟面試擁有十八般武藝證書嘅幼稚園生所識嘅嘢入咗佢學校之後都會識,佢地會比較prefer一啲專注力高、反應快、有創意、有家教、性格會適合該校嘅學生。

P.S.唔使陰謀論,犬兒讀緊高小,唔使再爭小一學位

醒目開學勳章 王國長老

bubuG 發表於 15-4-20 14:41

...
拿我無呀, 我從一而終架
名校唔岩我架, 我怕我打仔

mcl203 發表於 15-4-20 12:47
要計埋 入場機會率

先假設同LS係無任何關係
如果一心想搏LS而又唔肯搬去41網, 同D口口聲聲話想入男拔但連報名都唔去交既人一樣, 算吧啦!
就算有個神仙話俾你中六合彩頭獎, 都要你去買先有得中嫁!

Soundervolt  做乜抄我....  發表於 15-4-20 16:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-20 16:45
如果一心想搏LS而又唔肯搬去41網, 同D口口聲聲話想入男拔但連報名都唔去交既人一樣, 算吧啦!
就算有個神仙 ...
越放越多因素去計机會率

Soundervolt 發表於 15-4-20 16:20
我冇話過放軟手腳唔要積極爭取,當年我地都考咗好多間,不過最後全部都"應份"收場,但我想講冇一間直/私小 ...
我唔太盡信校長講野....校長唔識包裝....好難坐校長個位
講來講去...有得揀既情況下...校長都係揀學生
有边間學校叩門/插班係選擇 抽簽 決定

mcl203 發表於 15-4-20 17:00
我唔太盡信校長講野....校長唔識包裝....好難坐校長個位
講來講去...有得揀既情況下...校長都係揀學生
有边 ...

校長同我傾閒偈,唔係公開場合,我又唔係申請小一,佢使乜向我講大話?
所以信不信由您,相信"超前教育"既就應該勇往直前,唔得都無憾。
之前講過,叩小一既要求每間學校要求唔同,每位校長揀學生有乜心水亦有分別,
但插班因為係小學階段就好肯定係純粹學術能力既比較。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-04-20+發表

原帖由 ffaye 於 15-04-20 發表
雖然全港有7成升小生係入官津校,但大部分响ek既活躍份子都係剩下嗰3成既考生既家長。所以响ek會令人覺得考 ...
我唔覺大部分ek活躍的会員是你所講剩下果3成喎,我自己唔係,咁或者我又真是未算活躍

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-04-20+發表雖然

原帖由 longlokma 於 15-04-20 發表
我唔覺大部分ek活躍的会員是你所講剩下果3成喎,我自己唔係,咁或者我又真是未算活躍

...
但係您囝仔讀緊嗰七成入面最受歡迎嗰幾間之一喎

longlokma    發表於 15-4-20 17:37

Soundervolt 發表於 15-4-20 17:14
校長同我傾閒偈,唔係公開場合,我又唔係申請小一,佢使乜向我講大話?
所以信不信由您,相信"超前教育"既 ...
我從來無話乜乜講大大小小既話喎...我只係個人覺得...聽完算數...有d說話係有標準既表達方式

你講某校校長prefer 揀d學生具備乜乜條件會有優勢....最終...咪又如你所講"但插班因為係小學階段就好肯定係純粹學術能力既比較"....

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-4-20+17:14+

原帖由 mcl203 於 15-04-20 發表
我從來無話乜乜講大大小小既話喎...我只係個人覺得...聽完算數...有d說話係有標準既表達方式

你講某校校長 ...

照計一間一線學校有幾千人申請,跟據履歷去揀頭百多位學術高超嘅學生唔難丫,但又點解䆁嗰啲被學校揀過"學術能力高超"嘅學生咁多中途離場?

Soundervolt 發表於 15-4-20 17:40
但又點解䆁嗰啲被學校揀過"學術能力高超"嘅學生咁多中途離場?

2個字"現實"....現實係學校都係想要"得"既人
小朋友有乜天資聰穎...聽教聽話...18般武藝...都唔係直接被取錄既必然因素
最重要係校長覺得你"得" + 緣份~~~

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-04-20+發表我從

原帖由 Soundervolt 於 15-04-20 發表
有D神校收小一睇關係,你懂的!