用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等了又等
樓主: heiyomami
go

等了又等 [複製鏈接]

引用:幼稚園影響小學,小學影響中學,中學影響大

原帖由 macming2008 於 15-04-19 發表
幼稚園影響小學,小學影響中學,中學影響大學,大學影響出來社會做事,環環相扣,而大多數父母明白選校這遊 ...

最影響子女成長及成就是父母,學校只是小朋友成長學習中一件硬件。個人認為小朋友在幼小階段父母應該能令他們對學習產生熱愛,有著正面人生而並非拔苗助長,這樣無論考不到心儀小學,將來在任何小學或中學甚至大學階段的成績都有著深遠影響,起跑線並非由幼稚園或小學而起的。

如交足貨比老闆、同事相處ok但只見身邊同事升職又唔升自己,心裏不舒服是人之常情吧。但我都同意與何和孩子一起誇過這亦境是一good life experience.

Jane1983  比喻得幾貼切  發表於 15-4-19 21:38

回覆:MrBeast 的帖子

Agree!

引用:+本帖最後由+Biscaya+於+15-4-19+18:46+編

原帖由 Biscaya 於 15-04-19 發表
無法同意更多

回覆:Biscaya 的帖子

養不教,父之過,教不嚴,師之惰。家庭和學校教育必須雙方配合,同樣重要。我不是教育家,不知道家長要子女學習至甚麼程度,才是揠苗助長。世上有些事是公平,想將來舒服,今天要辛苦。相反今天舒服,將來便辛苦。這就是傳煤無新意地形容家長,  孩子贏在起跑線。有些小孩是真可站在起跑線上,但不明白事理家長人云亦云,沒有對小孩理解,不給多些機會學習,這就埋沒了天才了。

回覆:macming2008 的帖子

算把啦,您都唔明人地講乜,您都係令您啲仔囡去考小學時同校長講除咗識加減乘除之外仲識微積分,唔會輸喺起跑線把啦!

Soundervolt 發表於 15-4-19 23:02
算把啦,您都唔明人地講乜,您都係令您啲仔囡去考小學時同校長講除咗識加減乘除之外仲識微積分,唔會輸喺起 ...

冷靜D....你可能誤會咗喇. 我只想討論問題.

引用:+本帖最後由+macming2008+於+15-4-19+23:18

原帖由 macming2008 於 15-04-19 發表
點會誤會您呢?"不知道家長要子女學習至甚麼程度,才是揠苗助長。"您這句講得十分清楚,完全明白您討論的精結。

引用:Quote:原帖由+macming2008+於+15-04-19+發

原帖由 Soundervolt 於 15-04-19 發表
點會誤會您呢?"不知道家長要子女學習至甚麼程度,才是揠苗助長。"您這句講得十分清楚,完全明白您討論的精 ...
學你話齋,"算把啦",你岩,你對,世事都給你看透

回覆 fishchow 的帖子

每個人對愉快學習嘅定義都唔同,我嘅底線係一定唔會勉強個小朋友,上啲佢地無興趣,或抗拒嘅興趣班

回覆:Biscaya 的帖子

因為有私校收生無標準, 入錯學生。  最後, 便讀不上。  學校又要找別的。

回覆:bubuG 的帖子

全對, 所謂神級收生都神化地收。   如果想入此學校, 家長真是可以輕鬆, 讓小朋友又開心過幼稚園, 又無壓力上此小學。 上到讀不讀到就另計。

heiyomami 發表於 15-4-19 00:38
每當睇到ek D標題,什麽名校vs 名校怎擇?真的百般滋味在心頭!唉,見人地D仔女咁叻,自已個乜都冇,真傷。 ...

有點不明白,毫無準備點去考直、私?就算收了,又點會讀得上?

chansiub發表於 15-4-19 16:46
其實我好奇有沒有人連興趣班都沒有能有所謂一缐offers. 因為一缐直私一般都要交portfolio 的。

...
讀書時好多同學考試時都話自己冇乜點讀書。你会唔会因此而唔讀?

heiyomami 發表於 15-4-19 00:38
每當睇到ek D標題,什麽名校vs 名校怎擇?真的百般滋味在心頭!唉,見人地D仔女咁叻,自已個乜都冇,真傷。 ...
其實事情唔係咁兩極化既, 所謂預備左學好多野最後可能都冇offer, 聲稱自己咩都冇學, 比小朋友愉快成長又唔一定得個吉. 凡事都適可而止, 想清楚後, 做與不做都叫做向自己交待左, 唯有向前望. 事實上, 裝備小朋友並唔係只為面試, 就算到頭來冇好既offer, 相信小朋友會得到d野既, 當然, 心情上一定會好失望, 但都係個句, 向前看吧 !

我真係唔明, 點解大家係都要將考唔考到直/私立小學睇得咁緊要? 唔通呢樣已經係大家心中唯一可以用嚟衡量自己小朋友能力(定係自己既成就?)既指標?

其實全港至少有7成學生係要讀官津小學(其餘三成已包括國際學校), 最後會讀直資/私立其實只係小數. 而且入咗直資/私立小學, 不管是否神校, 亦唔代表一定會一帆風順.

如果覺得前期的準備已經做得不夠了, 如其長嗟短嘆, 不如做好叩門準備.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:ok3 的帖子

我知答案,只是無奈及無聊也反問。

hkpapa852 發表於 15-4-20 09:41
我真係唔明, 點解大家係都要將考唔考到直/私立小學睇得咁緊要? 唔通呢樣已經係大家心中唯一可以用嚟衡量自 ...
"呢樣已經係大家心中唯一可以用嚟衡量自己小朋友能力(定係自己既成就?)既指標?"
"入咗直資/私立小學, 不管是否神校, 亦唔代表一定會一帆風順."

引用:我真係唔明,+點解大家係都要將考唔考到直/

原帖由 hkpapa852 於 15-04-20 發表
我真係唔明, 點解大家係都要將考唔考到直/私立小學睇得咁緊要? 唔通呢樣已經係大家心中唯一可以用嚟衡量自 ...
雖然全港有7成升小生係入官津校,但大部分响ek既活躍份子都係剩下嗰3成既考生既家長。所以响ek會令人覺得考唔到嗰3成位就代表失敗。

‹ 上一主題|下一主題