用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 蝦米豬
go

朋友對音小的看法

naughtybj 發表於 15-4-21 10:07
其實無論硬件、軟件音小也是「神級」,而且出了個百年難得一見的港大生,你重想點?

...

無論係幾神級, 我諗無乜人會當佢係"神校"囉, 尤其係某幼稚園既學生家長, 該幼稚園學生上年音小既跳船率係100%

subb    發表於 15-4-21 14:05
MrBeast  明fu其實的神校  發表於 15-4-21 10:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-4-21+10:13+

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-4-21+10:13+

回覆 hkpapa852 的帖子

咁搞笑

出一個港大生係喜事,不過要看整體成績表現。音小有佢的優點,尤其係對教徒,但對普羅大眾,這一間不是前列。

naughtybj 發表於 15-4-21 11:30
所謂神級、寶校是以成績(舊有HKCEE)為主,但除了成績,難道德育、家庭關係不緊要?如果係,有兒女將來有工 ...
唔通除咗音小音中以外, 讀其他學校就會變得自私自利,只為了自己,破壞法律傷害別人?

雖然名校都出咗D好似許仕仁, 689之流.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 邊間K咁搞笑+出一

回覆 naughtybj 的帖子

吾揀音小就係填鴨?你是音小用家?

香港點會得一間學校係重視德育?德望、德雅、真光、聖心、英華、SPB...無教小朋友做好人?

Jane1983 發表於 15-4-21 11:48

香港點會得一間學校係重視德育?德望、德雅、真光、聖心、英華、SPB...無教小朋友 ...
我只係反駁naughtybj啫. 佢咁buy音小, 點解當年又唔揀?

AJH    發表於 15-4-21 15:29
Jane1983  哈哈,也是  發表於 15-4-21 12:33

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-4-21+11:30+所

回覆:朋友對音小的看法

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-04-21+發表

原帖由 naughtybj 於 15-04-21 發表
其實無論硬件、軟件音小也是「神級」,而且出了個百年難得一見的港大生,你重想點?

...
我欣賞校長說了事實,那學生是資優生。當然,有個好環境讓他成長,才有今天的成就

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-04-21+發表

蝦米豬 發表於 15-4-21 13:02
我欣賞校長說了事實,那學生是資優生。當然,有個好環境讓他成長,才有今天的成就

...

呢D資優學生, 隔一排就出現一個半個. 再早幾年之前元朗津校都出咗個14歳會考9A1B入咗中大.

正如QC年年有高考狀元, 但整體入U率反而不及鄧顯, 林護, 甚至荃官咁, 証明個別學生叻, 唔代表D咩

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-4-21+13:26+

naughtybj 發表於 15-4-21 13:42
皇仁不及鄧顯或林護也可能只是這些平均分上!是否有些事情是不能量化但又的確很重要?

...
既然不能量化, 你又如何得知音小一定做得好過其它學校?

如果講做得好, 我反而覺得那些多年都俾人話俾地係寶校既學校, 學校中既教職員可能較不少所謂一線學校還要出色

回覆:朋友對音小的看法

音小注重宗教多過音樂, 一般基督徙會buy, 但我估如果唔信,入到都唔方有運行嘞。去1st interview啫,面試老師已經不斷問點解唔信主,又迫人祈禱

好多學校都係基督教辦,不過好似咁hard sell真係比較少

MrBeast    發表於 15-4-21 16:47

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-4-21+13:42+皇

引用:音小注重宗教多過音樂,+一般基督徙會buy,+

引用:音小注重宗教多過音樂,+一般基督徙會buy,+