用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 蝦米豬
go

朋友對音小的看法

宣小更加著重音樂訓練,亦是基督教學校,一樣是學費唔平,可能宣道比較適合你。

蝦米豬 發表於 15-4-18 07:10
昨天與其他家長起去聽音小簡介會, 同行友人的評語使我反思, 她說學校的老師有愛心, 學校環境好, 除學術及音 …
教會內都未見得一定全是羊,教會內嘅狼都唔少。

至於入咗音小,又唔係意味會與世隔絕,小朋友會有學校以外嘅圈子,所以又唔需要太擔心,小朋友會變得太「純」。

我認識嘅音小學生,有愛心、有自信、積極樂觀,並非好似你朋友講到咁「綿羊」喎。

引用:昨天與其他家長起去聽音小簡介會,+同行友人

原帖由 蝦米豬 於 15-04-18 發表
昨天與其他家長起去聽音小簡介會, 同行友人的評語使我反思, 她說學校的老師有愛心, 學校環境好, 除學術及音 ...
你朋友想多了也太天真了。

引用:Quote:daisylhn+發表於+15-4-18+17:46+咁咪

原帖由 蝦米豬 於 15-04-18 發表
我想南亞同學、大陸新移民數目不會多到佔滿2-3線, 1線都有南亞及大陸新移民, 表現可以好勁 ...
都係,可以從南亞同學學到共融、在嘈吵環境中可以學到專注;從新移民同學中實踐兩文三語、又可以學到佢哋強勁的鬥心。

要磨練其實世上好多機會,只是孩子還小,我更相物以類聚,和什麼人一起,便會像什麼人。在兒童階段人格塑造黃金時期,經許多磨練的人會𧗠生出兩極的反應,我寧願小朋友先有較好環境學品格,再大些再藉其他活動給他們鍛鍊

daisylhn 發表於 15-4-18 13:50
我昨天都有去聽,好欣賞音小的理念和教學模式,而且升本地大學學位都不差,有50%

...
可唔可以分享下, 簡介會重點, 因之前miss 咗無報, 無得聽。

引用:我昨天都有去聽,好欣賞音小的理念和教學模

原帖由 daisylhn 於 15-04-18 發表
我昨天都有去聽,好欣賞音小的理念和教學模式,而且升本地大學學位都不差,有50%

...
或許我朋友有要求,覺得付了一大筆學費50%入u rate 是低,仲要出到嚟都係讀副學士。我已經提佢,佢係HKal 年代,當年有hkcee 先作篩選,hkal 入u rate 自然"較高"。佢就話即使所謂入到u 的50%,不知多少是入三大。佢認為是環境太好太少壓力所致

引用:Quote:daisylhn+發表於+15-4-18+13:50+我昨

原帖由 March 於 15-04-20 發表
可唔可以分享下, 簡介會重點, 因之前miss 咗無報, 無得聽。
重點唔係音樂,係信神!

好多基督徒, 確實超buy 音小架 ! 
我想要是教會學校,大家埋念大方向都是差不多呢 ! 
我識3個人小朋友在音小讀,感覺同普通學校分別不大,不過基督徒朋友就覺得非讀音小不可,考唔到,都想方法入去讀 !  

音小的好(德育、愛心、宗教)和不好(成績、track record),都幾清楚,就睇父母看重邊方面。

subb 發表於 15-4-20 14:48
好多基督徒, 確實超buy 音小架 ! 
我想要是教會學校,大家埋念大方向都是差不多呢 ! 
我識3個人小朋 ...
仲有DBS和DGS都好buy音小
咁咪幾好...同其他小學分別不大...但d一線直資又like...着數晒

引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+15-04-18+發表我

原帖由 蝦米豬 於 15-04-20 發表
或許我朋友有要求,覺得付了一大筆學費50%入u rate 是低,仲要出到嚟都係讀副學士。我已經提佢,佢係HKal  ...
係咩?佢話50%係入副學士課程嗎?我聽到係50%入學位課程、其餘是讀大專課程添。

如果50%入local u degree, 咁應係一般band1頭的級別; 若只是50%入副學士學位嗰啲,咁係band3 校喎

有冇朋友有研究?

引用:Quote:subb+發表於+15-4-20+14:48+好多基督

原帖由 mcl203 於 15-04-20 發表
仲有DBS和DGS都好buy音小
咁咪幾好...同其他小學分別不大...但d一線直資又like...着數晒
咁音樂叻係特異功課之一嘛

回覆:朋友對音小的看法

請教音中的情況如何? 音樂比例是否很高? 是否一定要考DSE 音樂科? 謝謝

蝦米豬 發表於 15-4-18 07:10
昨天與其他家長起去聽音小簡介會, 同行友人的評語使我反思, 她說學校的老師有愛心, 學校環境好, 除學術及音 ...

或者咁諗,就係因為社會險惡,人心難測,世事無常,若果小朋友係學校能學習用聖經的價值觀判斷是非,建立積極勇敢的態度去面對衝激,用愛心和忍耐去面對事情,我認為一個正向的人生比起擁有一個專業資歷的抗壓能力和解難能力強。

daisylhn 發表於 15-4-20 22:06
係咩?佢話50%係入副學士課程嗎?我聽到係50%入學位課程、其餘是讀大專課程添。

如果50%入local u degree, ...
齋講無意思, 學校自己又唔公開資料. 音小簡介會材料有冇寫?

如果50%入local degree, 都大約只係B1中, 未到B1頭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

佢係咪牙痛先咁講,因為音小學費唔平架

引用:Quote:daisylhn+發表於+15-4-20+22:06+係咩

原帖由 hkpapa852 於 15-04-21 發表
齋講無意思, 學校自己又唔公開資料. 音小簡介會材料有冇寫?

如果50%入local degree, 都大約只係B1中, 未到 ...
係校長講⋯⋯

引用:佢係咪牙痛先咁講,因為音小學費唔平架 +

引用:Quote:daisylhn+發表於+15-4-20+22:06+係咩