用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀時事有感
go

讀時事有感 [複製鏈接]

大囝岩岩升上中四,對通識科好有興趣,好多時返到屋企都同daddy 討論,反而細妹沒有像哥哥咁有興趣時事新聞,哥哥高小已經主動話想參加時事通識訓練,又參加小記者。最重要係我覺得佢真係有自己見解。
但細妹好似無呢方面興趣,即使全家討論,佢都好似發緊夢,無乜參與討論,又人云亦云。

細妹因為以前學樂器時間長,所以無跟哥哥一齊去上果D通識班,但我地每晚其實都有一齊討論新聞,
但係咪女仔始終都係時事冷感D呢?

我覺得時事興趣,真係由細培養,再加上適當指導,先會慢慢陪養到出黎。

依家擔心細妹上到高中,科通識唔知點算

0    0    0    0

可能到阿妹時通識唔再係CORE呢~

阿妹中二啦,似乎通識都仲未會執住

我諗住都係俾佢暑假take d 通識 course,我想佢有興趣先。唔一定係為左考試,而係為左佢整個人發展,我真係唔想佢只係沈迷韓星,睇到佢D韓星相就好嬲

manwaimail 發表於 15-5-11 16:44
我諗住都係俾佢暑假take d 通識 course,我想佢有興趣先。唔一定係為左考試,而係為左佢整個人發展,我真係 ...
通識不只時事

追韓星可以試吓轉化為動力。舊年及今年DSE的通識、 英文科都有題目觸及韓風

韓流行文化橫掃, 是一個很好的全球化現象, 通識都講全球化

韓國娛樂文化點樣影響全亞洲, 其實是一個很有趣的題目

學韓語的人多咗, 甚至講緊赴韓升學,  試吓由呢類題目開始討論同分析

‹ 上一主題|下一主題