用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE放榜後,仍有機會到加拿大/澳洲/英國留學 ...
go

DSE放榜後,仍有機會到加拿大/澳洲/英國留學 [複製鏈接]

如果現在仍未準備任何出國留學的事情,待7月中放榜, 如果不能升讀本地大學,那時才申請預備出國留學(加拿大/澳洲/英國), 仍趕得切今年入U或Foundation course 嗎?謝謝!
   1    0    0    0

回覆:DSE放榜後,仍有機會到加拿大/澳洲/英國留學

有的,但任何好學校要早申請,你可申請先取offer,7月才回覆留學!

無問題的,好多agent 都有準備好資料,所以你先選定agent 就ok.

外國的U不是早大半年派OFFER的嗎?

回覆:eist212 的帖子

升大學一定要早些考定 IELTS, 今年高考後盡快考做定保險,唔一定一次考到,當DSE英文考得唔理想可用IELTS 6.5分成績代替,不然就要讀 一年foundation 或遲入學就哂錢哂時間。

回覆:ricetaster 的帖子

預早考定ielts, 预多D時間考到高分為止,間間外國大學唔同要求,但一般要overall 6.5以上,每個band不低於6分。

回覆 eist212 的帖子

講真, 學校一定有,但睇下你自己想讀D乜野學校姐, 咁遲都仲有位...
你明啦。

梁媽媽

唔經agent , 自己報, 又趕不趕得切呢?
要大約在幾月報名呢

I know that the deadline for second round  UCAS is 30.6.2015. Am I right ? That means we can apply for UK Uni at this moment?

回覆:DSE放榜後,仍有機會到加拿大/澳洲/英國留學

放心有的,看舊post在6月3O後,7月可Clearing 申請程度,趕上9月留英尾班車,到1時有很多agent舉辦 Ucas Clearing Session  ,不過如之前申請 offer 最好,怕好俾人。。。

如果到現在什麼也未申請或是選學校 最好還是要找找agent為你小朋友打算一下了 我的女女就已經找了幾間foundation 以備所以不時之需 我們在灣仔Imperial Education找agent的 不太大型但所有follow up都很好 你可以問問他們意見!
‹ 上一主題|下一主題