用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 雙重特殊資優兒
樓主: yankaka
go

雙重特殊資優兒   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Rachelmummy2008+於+15-11-12

原帖由 IloveJJ 於 15-11-12 發表
其實我好懶打字…佢既怪,包括:佢學走路時,係舉高雙手的; 現在8歲,跑步時腳提不高,手不懂兩邊擺; 常跌向 ...
仔都係會唔捨得掉嘢,但我唔知係性格關係還是佢能力做唔到。佢買嘢要買整套、固執(我以前以為係性格,但原來固執到咁,又係問題。仔來來去去只睇嗰幾套或某一類型,如想要嗰套書,唔買比佢,佢可以喺書局每次只睇嗰套書,我地差不多每星星都去書局,每次都幾個鐘,仔可以睇足一年,買咗比佢之後,睇飽咗就可以轉睇其他)。
另外,亞氏最主要係識唔識睇眉頭眼額、明唔明白別人嘅背後意思、固執等。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-11-12+發表其

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-11-12+發表其

IloveJJ 發表於 15-11-12 22:15
其實我好懶打字…佢既怪,包括:佢學走路時,係舉高雙手的; 現在8歲,跑步時腳提不高,手不懂兩邊擺; 常跌向 ...
我仔都有類似情況,"跑步時腳提不高,手不懂兩邊擺; 手指主要不是用拇指和食指,而是用拇指和中指; 容易憂慮,固執"等等!上堂時成日遊魂,但記性超好!理解力較差,剛剛考試,考書本知識上既無問題,但做中文閱讀理解就麻麻,我相信佢明白文章內容,但對太近似既答案及分別唔到,對一D比較取巧既問題亦較差!中英文聆聽考試成績都較差,我仔話比我知聆聽時遊左魂!但其實我仔記性好好,識知亦超前,但情緒上落就好大!

我既經驗係唔好著眼佢係唔係資優, 著眼於佢弱既地方.
佢地聰明, 學術基本上唔駛操心. 但行為和性格過左六歲就好難改佢.

Jcat 發表於 15-11-19 12:23
我既經驗係唔好著眼佢係唔係資優, 著眼於佢弱既地方.
佢地聰明, 學術基本上唔駛操心. 但行為和性格過左六歲 ...
都係,所以成績唔係我地既著眼點,但做人mama見到其他成績比佢好既小朋友都話要去補習,個心始終會有怪獸走出黎!佢由K2開始上社交情緒班,好幸運佢而家小一係學校都算有Friend既同學仔一齊玩一齊放學!係情緒方面較大上大落比較令我地頭痛!

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-11-19+發表我仔

原帖由 IloveJJ 於 15-11-19 發表
「日常生活嘅嘢會好易忘記(除非印象十分深刻嗰啲),但知識性嘅記得唔錯(學習係易上手);日常生活嘅嘢要 ...
其實評估咗之後, 會諗多咗、明白咗,知道有啲行為係佢地唔能夠如一般人自然地從日常生活中觀察、學習,自己會接納多咗,亦會盡量預測到佢地唔識、唔知嘅,預早提佢地。
暑假時,仔去過2間center上社交班,佢親身體會到、看到好多問題,感受大咗,佢自然明白多咗。另外,學校亦有安排仔上社交班(同賽馬會、明愛、教育局合作嘅研究計劃),每星星一堂,我睇到仔明白多咗、諗多咗,有時佢激嬲我,會自言自語話“你依家呢個表情係好嬲咁解”。

其實,我想講嘅係,呢類資訊,我地明白、亦會講到比小朋友聽,但我地可能會欠缺一些技巧,但社交班係有一套有系統、有技巧嘅教授,小朋友有系統地接收知識、能即時親身感受,比起只係自己教、見到有問題先教,小朋友可能會覺得好凌亂、記得好散,效果會相差好遠。

一些冷熱著衫、除衫問題,我會叫仔出商場就除外套,(有時佢唔記得,我就會邊除自己外套,邊話好熱好熱,佢會醒覺),至於zip衫問題,我依定盡量會朝早再提佢,放學返嚟,我要見到見恤衫都好似依家咁zip喺褲內(講時,要清楚指住件恤衫zip喺褲內嘅地方,等佢清楚知道要求)。每樣事情預咗要教好耐,可能係幾年(好似我教仔講早晨一樣,由仔幾個月開始,我已教,亦有身教,教足7年,佢先做到)。

回覆:雙重特殊資優兒

固執行為: 我同爸爸會刻意帶佢行唔同嘅路(同一起點、終點),跟佢講同一條路可以有好多唔同嘅方法行,多讓佢明白解決同一問題有好多辦法,多讓佢感受好多事情會不如佢預期。

我仔唔止亞氏咁簡單,未做評估前,我同老公講我唔識教,好辛苦,但評估後,會了解多咗、諒解多咗,係會好啲嘅。

S-Kwok 發表於 15-11-19 08:57
仔都係會唔捨得掉嘢,但我唔知係性格關係還是佢能力做唔到。佢買嘢要買整套、固執(我以前以為係性格,但原 ...
阿囝又係唔捨得掉嘢, 小至短無可短的顏色筆, 大至小時踏過的單車, 也要跟他糾纏很久才可處理得到. 他就快11歲了, 仍會為在校唔見了的擦膠,水壺等哭, 什麼東西用過的都說有感情!
另做事要整套的觀念也是很強的. 例如冬天時, 在家一定要棉長衣棉長褲整套地穿, 就算當天天氣稍暖, 也堅持不肯將長衣除下只穿短袖內衣. 我發覺他是很重視最初做法的人, 往後便固執地依循, 不易改變.

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-11-19+08:57+仔都

原帖由 YanKanMom 於 15-11-19 發表
阿囝又係唔捨得掉嘢, 小至短無可短的顏色筆, 大至小時踏過的單車, 也要跟他糾纏很久才可處理得到. 他就快11 ...
係吖係吖,如果套衫係一套,仔係一定要著一套或要全身同一色系。

喺仔仔好細時(可能係1、2歲),我已發覺仔係第一次點做,佢就要以後都係咁做,如果唔同咗,佢會不停問,我要不停解釋直至佢滿意解釋為止,所以當時我已經凡事一開始就想清楚先開始行動。

原來,點點小事都已經係徵狀,只係當時我完全不認識亞氏,以為係性格而已。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-11-19+08:57+仔都

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-11-19+發表「

我覺得評估左, 學校老師有個參考, 唔係壞事.
我仔今年小一, 我有填SENS, 學校老師明白多D, 佢地對阿仔包容度和關懷度也高D呀.

回覆 IloveJJ 的帖子

我相信有一定的遺傳,但徵狀則未必定全一樣。我老公手腳協調佳,是排班、乒乓球校隊,阿囝動作笨拙,這點似我多些。老公也常會把口應住人,但個心卻在想其他東西的。他的原則性很強、同理心較弱、也不大懂看別人的眉頭眼額。跟他說起,他小時某些狀況與阿囝也有相似的,但程度可能輕微些,另說人生經驗會使他醒覺及有所改善的。但雖然可能是同類人,老公見到阿囝笨手笨腳也會好怒氣的,因他自己並非如此。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我相信有一定的遺傳

原帖由 YanKanMom 於 15-11-20 發表
回覆 IloveJJ 的帖子

我相信有一定的遺傳,但徵狀則未必定全一樣。我老公手腳協調佳,是排班、乒乓球校隊 ...
我地嗰年代,未必咁多人認識亞氏等呢類問題,多數只會覺得這些人有些怪/難相處/曳,無人懂得教這些小朋友,當時人童年可能會較少朋友/未必過得開心,要用人生經驗去令自己醒覺及有所改善。  所以,我會覺得既然知道小朋友有問題,都想盡量協助小朋友渡過,教懂他們看懂別人、相處知道,希望佢能夠跟一般小朋友一樣,多點明白別人所思所想所需,容易跟別人相處。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-11-19+發表其實

原帖由 IloveJJ 於 15-11-20 發表
明白!你真係好有心機。可能我仔無你仔咁嚴重影響生活,我覺得暫時都handle到,咁我都係唔嘥錢去做評估住。 ...
如果小朋友問題不大,唔影響生活,你地又接受到,其實都無咩問題。
不過,我都想分享少少: 亞氏小朋友喺說話嘅表達能力上會比同齡小孩差少少,另外,因為佢地唔明背後意義,中/英閱讀理解可能又會差少少。

S-Kwok 發表於 15-11-20 15:24
我地嗰年代,未必咁多人認識亞氏等呢類問題,多數只會覺得這些人有些怪/難相處/曳,無人懂得教這些小朋友, ...

小一、二時有讓阿囝上過協康、小童群益會的情緒/社交班。但到底改善是來自課堂的幫助?由自身經驗摸索?父母在旁的提點教導?我也分不清楚。或且所有東西都有些幫助。不過我想說,條路確是很漫長的,可能一生之久,而且會起起跌跌。有時以為阿囝已突破框框,正放鬆時,又發覺不是這回事,他仍stuck在那裡會灰心嗎?會的。但只可灰心一下,還是要繼續動腦筋,想辦法,陪他一起上路。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-11-20+15:24+我地

原帖由 YanKanMom 於 15-11-20 發表
小一、二時有讓阿囝上過協康、小童群益會的情緒/社交班。但到底改善是來自課堂的幫助?由自身經驗摸索?父 ...
我相信各方面都能令孩子改善。 對我孩子來說,課堂上老師嘅教導、孩子當下嘅感受嘅感受性應該較大。

你講得啱呀!真係漫漫長路,孩子會跌跌撞撞,我們看著看著,總會有點嬲怒、有點心痛。

YanKanMom  It's so true, mixture of feelings!  發表於 15-11-20 17:10

S-Kwok 發表於 15-11-20 15:32
如果小朋友問題不大,唔影響生活,你地又接受到,其實都無咩問題。
不過,我都想分享少少: 亞氏小朋友喺說 ...
請問亞氏小朋友喺說話嘅表達能力上會比同齡小孩差少少,即係點?我仔講野好老積好大人口吻,駁咀都好叻,同大人傾計好流暢,但我見同同年齡小朋友傾計時總係覺得有D格格不入咁!

另外中/英閱讀理解可能又會差少少,我仔今年小一,考試要考中/英閱讀理解,閱讀理解方面確係差左D,但其實我平時同佢講故事時,問返故事內容佢又可以答到我wor!想請教你教小朋友閱讀理解方面有無咩注意既地方?

我小朋友今年小一,班主任話佢容易感到憂慮而成日喊,例如:唔見文具,好擔心文具揾唔返喊,幾乎要揾番先收聲,又例如明天測驗,又會好擔心唔識,又話唔想撞答案,要好想100分,試過因為97分而喊,因為爭3分先滿分(但我從來冇比壓力佢),暫時佢成績是唔錯的。
但問題佢事後冷靜完後,知道好小事,仲講到好多解決方法,但嗰刻佢d情緒控制唔到(不是小哭,而是嚎哭),幾乎每日都發生,我諗都幾騷擾其他同學上堂,我現在非常困擾,請問你地如何處理?
‹ 上一主題|下一主題