用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 雙重特殊資優兒
go

雙重特殊資優兒  

很少聽到講這類資優兒, 小兒正是這情況, 他除了智商較高外, 還有讀寫障礙, 小肌肉發展問題, 感統問題(本體覺方面), 輕微過度活躍!
小一班主任懷疑他有過度活躍後, 我們去了做評估, 得出這個結果, 有時想寧願他沒有所謂的資優, 但同時也沒有那些學習問題, 但既然是事實, 就好好去面對, 做了6-7次職業治療, 可以待6月才再覆診, 希望他能利用那少少的聰明, 彌補各方面的學習障礙!

回覆:雙重特殊資優兒

學校有支援嘛?

karbb1217 發表於 15-4-20 14:11
學校有支援嘛?
都算有架, 起碼老師會配合! 唔會因為佢上堂郁身郁勢而覺得佢係曵, 又會多分派工作佢做, 等佢發洩精力!

回覆:雙重特殊資優兒

我覺得我個仔都係.  其實一直懷疑佢ADHD, 所以做了評估, 結果是資 優, 臨床結果不是ADHD.  不過我始終覺得佢有.  例如 : 吃飯要不停提佢"食啦", 否則會放低曬唔知諗左MUD;  任何一樣要靠練習才成做得好的事情都無耐性, 包括抄寫, 彈琴, 球類運動..... 要不斷諗既事情就超能.

引用:我覺得我個仔都係.++其實一直懷疑佢ADHD,+

原帖由 MewB 於 15-04-22 發表
我覺得我個仔都係.  其實一直懷疑佢ADHD, 所以做了評估, 結果是資 優, 臨床結果不是ADHD.  不過我始終覺得 ...
什麼是不斷要腍的事?

醒目開學勳章

原帖由 MewB 於 15-04-22 發表
我覺得我個仔都係.  其實一直懷疑佢ADHD, 所以做了評估, 結果是資 優, 臨床結果不是ADHD.  不過我始終覺得 ...
請問你那裡做評估, 政府定私人?

醒目開學勳章

引用:Quote:karbb1217+發表於+15-4-20+14:11+學

原帖由 yankaka 於 15-04-22 發表
都算有架, 起碼老師會配合! 唔會因為佢上堂郁身郁勢而覺得佢係曵, 又會多分派工作佢做, 等佢發洩精力!
...
請問你仔社交是否也差的? 小兒的情況也與你仔相似, 但佢未夠六歲, 未能有準確的測試, 佢已經在自學高小以上程度的天文地理

piglet0529 發表於 15-6-27 07:03
請問你仔社交是否也差的? 小兒的情況也與你仔相似, 但佢未夠六歲, 未能有準確的測試, 佢已經在自學高小以上 ...
他社交又冇咩大問題, 幼稚園時簡直個個同學也愛他, 不過上到小學就有D女仔冇咁鐘意, 因為佢好粗魯!
我囝學習上冇咁厲害, 他只是比較好記性, 但由於不能專心, 所以學到了也未必能於考試中表現出來!

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+15-6-27+07:03+請

原帖由 yankaka 於 15-06-27 發表
他社交又冇咩大問題, 幼稚園時簡直個個同學也愛他, 不過上到小學就有D女仔冇咁鐘意, 因為佢好粗魯!
我囝學 ...
仔之前上左攀石班都幾好, 話可以訓練感統/手腳協調同小肌, 的確見到有幫助, 手指力執筆都好的, 不過因為學游水要暫停一停, 而佢的天文地理係自己like去自學, 其餘的正常學科就一的都唔勁

回覆:iamadc 的帖子

例如係做數學、計設新玩具、新遊戲、砌lego、摺紙、。。。。

回覆:IloveJJ 的帖子

係我自己帶佢去做評估。

epsido 發表於 15-6-28 23:09
我覺得我小朋友都有咁嘅情況。音樂、體育係強項。

音樂,鋼琴、大、中、小提琴、長號、巴松管,E二日開始 ...
你小朋友看來音樂天分很高!他幾多歲?你數過的樂器全部仍在學習嗎?運動方面有沒有參加team sports呢?
for every one criticism, three positives must be given.

epsido 發表於 15-6-29 10:30
剛滿八歲
鋼琴到現在學咗二年幾,去年考咗5级。
是甚麼事令你感到無助呢?
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:epsido+發表於+15-6-29+10:30+剛滿八

原帖由 lillymarie 於 15-06-29 發表
是甚麼事令你感到無助呢?
「但坐唔定,分心,講野極差,做野有頭冇尾。」前文表示。

回覆:epsido 的帖子

佢係咪學音樂同做運動時就專心
但其他科目就無興趣?

回覆:epsido 的帖子

嘩,你小朋友既音樂體育天份非常高!!你要培養佢啊,快啲同佢考演藝學院,佢地一定幫到你!