用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被寵壞的小學生
樓主: manwaimail
go

被寵壞的小學生 [複製鏈接]

回覆 shadeslayer 的帖子

非常同意! 过多的文明洗礼, 人类反而失去了非常珍贵的原始判断能力!

因此要多点亲近大自然, 几乎任何问题, 大自然老早提供了答案!

我係非常放手的媽媽!由佢地自己來,咩野都係,補一句,需要幫手就出聲,所以,3歲半仔已經自己澡涼洗頭,自己食飯,自己咩書包(有時見太重我會幫手);細的現時2歲半,見到哥哥樣樣自己,都有樣學樣(當然他還未可以,我亦未放心俾佢細的澡涼洗頭)。

你早放手,佢早學識,你早休息。

湊仔教仔最煩,日日如是,天天一樣,但呢樣係最貼身的訓練。我個人好怪,如果補習係唔想傷感情,我係反對。我認為教仔(包括學識)都係做人父母責任之一。但是,如果因為父母唔識,冇時間教,就情有可原。

torunpoland 發表於 15-4-20 11:57
我係非常放手的媽媽!由佢地自己來,咩野都係,補一句,需要幫手就出聲,所以,3歲半仔已經自己澡涼洗頭, ...
你早放手,佢早學識,你早休息。 <==== 絕對讚成

有關補習亦深有體會。有另一帖有位媽媽, 不幸入咗名校, 囡囡小二, 成績有D跟唔上, 老師三番四次要求家長搵補習, 媽媽卻認為小二而已, 應該俾時間小朋友, 她亦有慢慢教小朋友, 陪讀, 但老師不賣賬, 家長老師關係搞得好差。

引用:我係非常放手的媽媽!由佢地自己來,咩野都

回覆:IloveJJ 的帖子

人生根本有開心傷心,親子關係亦然,有咩理由親子關係中,只有甜蜜?吃喝玩樂旅行開心寫意就得?你去茶餐廳叫個A餐,都有樣你唔鍾意食啦。所以,我們自有孩子以來,決定不請工人,我都明白請工人有許多好處,但冇理由玩就由父母玩,換片澡涼哄睡覺就給工人做。

little_yolky 發表於 15-4-17 12:40
真係弊, 我都間唔中有削果皮俾我老公的, 咁我都要戒下了
淨係削果皮俾老公食?  自己食果肉?

rchchan0505  :h   發表於 15-4-21 13:22
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:人生根本有開心傷心,親子關係亦然,有咩理

今日報紙: 13歲童唔識沖涼換衫 或患「人格障礙」http://the-sun.on.cc/cnt/news/20150420/00407_065.html

【太陽報專訊】外傭唔易做!有調查發現,六成受訪外傭除照顧家庭起居飲食,還要兼教少主,當中三成六人感吃力,而少主行為及態度更是「頭號難題」。有富家子從小依賴外傭,不但要她隨傳隨到,至十三歲仍要人協助沖涼換衫。有專家形容該類孩子或患上「自戀型人格障礙」,即過分自大及難以接受批評,長遠影響社交。

香港記憶學總會聯同香港心理學協會在本年一至二月,訪問七百三十名平均來港五年半的外傭,需協助僱主教導少主讀書的六成外傭中的六成六人,形容少主的行為及態度是「頭號難題」,包括不聽教,亂發脾氣等,其次是文化差異,佔一成四,另不足一成人對少主學業感「棘手」。

自覺享有特權

香港心理學協會會長劉英健認為,調查反映港孩被寵壞,他五年前曾遇到一名十三歲男孩因被外傭「悉心」照顧,至青春期時沖涼換衫仍要假手於人,「乜都要命地呼喝工人做,甚至安個鐘『叮』一聲要佢撲埋嚟做嘢」。他形容,該男生患有「自戀型人格障礙」,包括覺得自己毫無問題及享有特權,遇上不稱心事情即發脾氣,但後來男生未完成治療已消失,無法跟進個案。他又警告,若不及早留意問題,最壞情況是孩子出現「自戀式父母化」,即當自己是「自己父母的父母」,可任意喝令外傭去拿自己想要的東西來服侍他,如他們長大投入社會,根本無法同人相處,容易出現「劈炮唔撈」、離婚,甚至自殺。

教育孩子是家長天職,但該調查亦發現有兩成半外傭曾因錯誤教育少主而惹僱主訓斥、大喝及責罵,有個別外傭甚至被斥「乜你咁鬼蠢」,或被下令「下次唔使再做」,部分僱主的發火程度,更被形容是瘋狂。

香港記憶學總會會長李玉娟擔心,外傭隨時成為「翻版Erwiana」。李建議,家長及外傭需協商教育手法,如給予小孩空間自己做功課,遇上問題才找人幫他一把,然後即離開,「比學童知自己可獨立做事」。她亦提議政府增加對外傭及僱主的心理輔導服務,另開設相關課程或研討會,為需要協助港童讀書的外傭紓解困難。

回覆 torunpoland 的帖子

我很同意教導子女是父母的責任,是責無旁貸! 同結婚一樣,有甜蜜時刻,但套餐內一定包埋其他惡頂既野.  同子女的相處,又點會只有父慈子考既情景, 邊有咁著數!

尢其是品德,做人方面,邊可以外判? 子女係你既,人地鬧佢"無家教"其實係鬧緊你,唔會因為你外判左而唔關你事.

回覆:被寵壞的小學生

我覺得(Working mom+老人家+工人) 這個組合係好易出事。很多老人家很在意未用盡工人,所以就算小朋友有能力自己做嘅事都叫工人做左,working mom返左工係好難控制家中大小事,除非家中老人家冇話事權,不過都幾難

Twins 媽咪

引用:我覺得(Working+mom+老人家+工人)+這個組

引用:人生根本有開心傷心,親子關係亦然,有咩理

引用:Quote:原帖由+torunpoland+於+15-04-20+發

原帖由 IloveJJ 於 15-04-20 發表
講得啱!我就係ftm兼唔請工人,所以仔整污糟,會被我鬧;放假,要摺返自己啲衫褲鞋袜。我相信,有工人,一定 ...
最少個爸媽都有一齊入迪士尼,我見過個媽叫個姐姐帶小朋友入去玩,自己直情無去。

shadeslayer 發表於 15-4-19 20:21
雀鳥媽媽在雀鳥BB未長出羽毛前,為它們找食物。到雀鳥BB長大後,雀鳥媽媽便會推BB出巢,讓它們學飛學覓食。 ...
燕詩-白居易

梁上有雙燕,翩翩雄與雌

泥銜兩椽間,一巢生四兒

四兒日夜長, 索食聲孜孜

青蟲不易捕,黃口無飽期

嘴爪雖欲弊,心力不知疲

須臾十來往,猶恐巢中飢

辛勤三十日,母瘦雛漸肥

喃喃教言語,一一刷毛衣

一旦羽翼成,引上庭樹枝

舉翅不回顧,隨風四散飛

雌雄空中鳴,聲盡呼不歸

卻入空巢裡,啁啾終夜悲

燕燕爾勿悲,爾當反自思

思爾為雛日,高飛背母時

當時父母念,今日爾應知

wan_sosin 發表於 15-4-21 00:19
燕詩-白居易
我分別在阿囝6-7歲和9-10歲期間,將這首「燕詩」讀及解給他聽。兩次他聽後皆感動飲泣,但不知他是為詩中的燕父母難過,或是為詩中的燕孩子要獨立靠自己而難過了﹗

YanKanMom 發表於 15-4-21 10:37
我分別在阿囝6-7歲和9-10歲期間,將這首「燕詩」讀及解給他聽。兩次他聽後皆感動飲泣,但不知他是為詩中的 ...

慈烏夜啼     白居易

慈烏失其母,啞啞吐哀音。

晝夜不飛去,經年守故林。

夜夜夜半啼,聞者為沾襟。

聲中如告訴,未盡反哺心。

百鳥豈無母?爾獨哀怨深?

應是母慈重,使爾悲不任。

昔有吳起者,母歿喪不臨。

嗟哉斯徒輩,其心不如禽!

慈烏復慈烏,鳥中之曾參

我嗰個,兩年前背"燕詩"後,我要佢即刻背埋"慈烏夜啼",反而當時阿女好不齒"吳起",覺得佢好衰

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-21+00:19+燕

原帖由 YanKanMom 於 15-04-21 發表
我分別在阿囝6-7歲和9-10歲期間,將這首「燕詩」讀及解給他聽。兩次他聽後皆感動飲泣,但不知他是為詩中的 ...
你無問他嗎?十歲前的小朋友通常都想永遠留在父母身邊,想像唔到將來會離開父母,我仔話點都唔會同我分開!小朋友對燕詩嘅分離難於接受吧!
但父母真的要知道,小朋友總會有離開獨立的一天,中國人喜歡幾代同住,香港地方細,住得遠極有限,做呀媽常想,可以就盡量去照顧,結了婚都常二話不說走上子女屋企!結果本想繼續同子女關係,但反而令子女想遠離,連地址都不想讓呀媽知道!
有些小孩4,5歲甚至上小學都仍用奶樽,點會唔當自己係BB,覺得別人要照顧自己,這樣生活上唔覺意暗示小朋友自己還是BB,如何長大?

回覆 小時了了 的帖子

妳囡很乖肯背詩, 我囝不會背的, 除非學校要背默的課文, 雖然他很"愛國", 口口聲聲說希望自己中文好過英文, 但又懶惰, 才不肯為此多下苦工. 我讀給他聽主要是希望他偶爾領略一下中文詩的滋味.

回覆 wan_sosin 的帖子

我沒有正面問他,但我相信他是為燕父母悲傷多些。因當我讀和解到「一旦羽翼成,引上庭樹枝」,他就悲從中來,再讀和解至「雌雄空中鳴,聲盡呼不歸」,他已泣不成聲,我也不忍再讀下去。我一定不是會上子女屋企幫他們執屋煮飯的阿媽。說來慚愧,在家頭細務上,我絶對不是一位稱職的妻子及媽媽。我囝的確幾喜歡做BB的當他想依賴懶惰時,但當他自覺有理時,則會突然長大與你爭持不已,企圖說服你為止。

一次過要人背咁多句?我就通常係五絕五律,暫時未有排詩/古詩/賦/文。
‹ 上一主題|下一主題