用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被寵壞的小學生
樓主: manwaimail
go

被寵壞的小學生

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-4-17 12:40
真係弊, 我都間唔中有削果皮俾我老公的, 咁我都要戒下了
我仲弊,係我老公間唔時切個生果拼盤比我

rchchan0505  我都弊,老公時不時煮早餐比我:j   發表於 15-4-21 12:52
little_yolky    發表於 15-4-17 12:53

回覆:被寵壞的小學生

有無研究,嗰D父母本身是否細個都係被照顧得好好?所以會比較照顧自己個仔女?
我細個長大係自生自滅,覺得人好應該識照顧自己,所以我唔會跟住個仔照顧佢,由得佢自己,我有時對老公都會咁,同佢講,呢D嘢係你自己應該做返,我唔會同你做!我老公又好好咁唔會要我做額外嘢!
所以呢D事會否同個父母本身成長有關?所以嗰D婆婆嫲嫲咁樣湊大D仔女,自己對D孫仔就更加!

wan_sosin 發表於 15-4-17 13:18
有無研究,嗰D父母本身是否細個都係被照顧得好好?所以會比較照顧自己個仔女?
我細個長大係自生自滅,覺得 ...

唔係,呢種小朋友其實更經常出現有工人照常個d度,工人最容易做既工作係完全支配小朋友既活動,你幫佢處理晒就唔會有額外工作,套返落父母照顧而出現呢類問題既小朋友度,就係父母唔想煩,幫個小朋友做晒,就唔會有額外野要處理,我地成日話懶d唔好幫子女做晒,講真,只係為好聽d去勸人,其實咁先多野做,長期習慣左一個幫開,一個被幫開就返唔到轉頭,長遠睇係先甜後苦

p.s. 頭盔係要戴既,唔係話請工人就有問題,好多僱主知道問題,會叫工人唔好乜都幫晒小朋友,呢d家長咪精明囉

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+15-4-17+13:51+編輯

原帖由 MASAYA 於 15-04-17 發表
工人都係一個好大原因,我以前都請過工人,要個工人合作都唔易!好在用工人時間好短!
我唔想個仔第人依賴我,我更唔想第日我仔個老婆話我,教到個仔乜都唔識做!為自己著想,都係教識個仔照顧自己好D!

回覆 wan_sosin 的帖子

我都有請工人, 之前細囡俾工人姐姐湊, 乜都要工人姐姐跟, 我直情同工人講, 呀囡的日常自己可以做的, 叫佢自己做, 就算拎書包我都唔想依懶個工人, 呀囡唔聽就叫工人同我講

我汁得好緊架, 食完野食的包裝袋要即掉落垃圾箱, 用完的野要放返好, 起身姐姐一叫就要自動自覺起身, 起身後順手要摺被, 食飯前要洗手, 飯後要幫手拎返d碗入廚房, 換完d衫要放落洗衫蘿到, 重要著的衫要掛好。。。。重有好多, 由細到大要學習自理

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 我都有請工人,+之

原帖由 kayi0556 於 15-04-17 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

我都有請工人, 之前細囡俾工人姐姐湊, 乜都要工人姐姐跟, 我直情同工人講, 呀 ...
好開心聽到呢D分享

MASAYA 發表於 15-4-17 13:45
唔係,呢種小朋友其實更經常出現有工人照常個d度,工人最容易做既工作係完全支配小朋友既活動,你幫佢處理 ...
點解幫佢做會係唔想煩既

我叫D細路自己搞掂, 我覺得好閑啊, 如果唔係, 又要刷牙, 又要沖涼, 又要check功課、執書包、溫測考, 咁咪有三頭六臂都唔掂

little_yolky 發表於 15-4-17 16:32
點解幫佢做會係唔想煩既

我叫D細路自己搞掂, 我覺得好閑啊, 如果唔係, 又要刷牙, 又要沖涼,  ...
細路一開始會做錯,做漏,整親,慢,大人幫佢地做晒咪冇呢d野,同埋香港人要快狠準同快靚正,即係最緊要快既心態,好多小朋友冇錯既空間成長
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-4-17 16:51
細路一開始會做錯,做漏,整親,慢,大人幫佢地做晒咪冇呢d野,同埋香港人要快狠準同快靚正,即係最緊要快 ...
但係, 幼稚園你俾空間佢慢三兩年, 到佢升小就一勞永逸, 條數應該要咁計喎, 唔係要跟到上升中, 真係自己搵自己笨啫。

little_yolky 發表於 15-4-17 16:54
但係, 幼稚園你俾空間佢慢三兩年, 到佢升小就一勞永逸, 條數應該要咁計喎, 唔係要跟到上升中, 真係自己搵自 ...
所以長遠睇佢地係先甜後苦囉,雖然我都唔覺得有幾甜,如果個個好似你咁精明,香港冇港孩啦

MASAYA 發表於 15-4-17 16:58
所以長遠睇佢地係先甜後苦囉,雖然我都唔覺得有幾甜,如果個個好似你咁精明,香港冇港孩啦 ...
其實都唔係精唔精明既問題, 老實講, 我蠢, 我諗極都唔明白點解會有港孩出現, 你自己乜都做晒, 咪即係搵自己笨, 我已經訓練到阿妹跌咗食物落地下會自己執返再抺番乾淨個地下, 因為佢發現, 只要自動自覺糾正自己既錯誤, 就算做錯嘢(例如跌咗食物)都唔會俾我鬧的, 所以佢哋會好高興自動自覺做自己既嘢。

little_yolky 發表於 15-4-17 17:14
其實都唔係精唔精明既問題, 老實講, 我蠢, 我諗極都唔明白點解會有港孩出現, 你自己乜都做晒, 咪即係搵自己 ...
好多野係唔明架喎,我都唔明點解找卡數只還min pay,點解TVB咁唔好睇都仲有人睇 (去親戚度有時會睇度,係唔好睇,沒誤),ATV冇人睇都可以捱咁耐,點解?

little_yolky    發表於 15-4-17 18:03

回覆 tws2010 的帖子

Jane1983, (我 不 懂 用 點 評 >o<),  個kids 係 仔,  日 後點take care of  老 婆ah, hahaha

Jane1983    發表於 15-4-19 19:25

回覆 little_yolky 的帖子

老公 點 同lei,  要sweet sweet ma.  I do the same too.

路過睇到各位引用嘅例子真係大開眼界。

我好懶又大頭蝦, 個女成日俾我指到「陀陀令」:食飯佢負責抹枱,出街食飯要為我哋洗筷子, 要幫手掃地, 放假自己洗內衣褲, 如果面衫污糟咗要自己先清除咗污跡, 否則自誤, 著衫執袋食藥呢啲由去年起更全不過問, 出街唔記得帶外套? 自己俾錢買, 帶漏八達通? 自己諗辦法! 一句話, 佢自己嘅事, 佢唔知唔通我知? 講真我好多時漏嘢, 試過漏低樽水, 又試過漏手機, 全部都係個女跟喺後面幫我執手尾, 真係慚愧!

話說我父母為口奔馳, 我都係細細個要自理,所以我好佩服啲服侍仔女無微不至嘅家長! 我自問做唔到, 一方面體力唔夠, 另一方面覺得煩。

昨天在地鐵轉車時, 見到一對母女, 女孩有16-18歲, 轉車時媽媽跑去對面月台車廂霸位比女孩, 個女孩一路打機, 一路慢行, 全程頭都無抬起過, 佢媽媽同佢講野, 佢只是應下**唔, 唔**咁, 一句野都無講過, 到佢落車時, 媽媽又要叫佢又要幫佢拿東西, 真是極品港女

凡事可以選擇。

親勁寵孩子,發揮大無畏無微不至精神的父母是在善待自己,因為過程是非常「過癮」,情到濃時愛到岀汁,對父母而言是充滿幸福感。有得選,我保證會任性放肆以行動來編寫「愛的樂章」!這些是媽媽的需要。

孩子需要的是感受到父母的「真愛」就足夠了。太多的愛令人容易窒息,可怕多出的量會讓孩子溺斃。

社團名句是「出得呢行,遲早要還」,其實十分恰似這一代孩子的下塲,大家今日幫洒孩子做的事,今天就萬事大吉,明天孩子還是要揹起條未找的數要還的。大家在孩子年少時做完happy mommy and daddy, 留低條人生艱辛路給兒女,情何以堪!

以上的是自勉的話,奈何!

雀鳥媽媽在雀鳥BB未長出羽毛前,為它們找食物。到雀鳥BB長大後,雀鳥媽媽便會推BB出巢,讓它們學飛學覓食。讓它們學會這些生活能力,不是漠不關心,是父母愛的表現。

世界上所有物種,上一代的責任,是教育下一代自己面對將來,因為上一代不會永遠在下一代左右。唯獨是有一些萬物之靈卻不會,失去判斷力。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

annie40 發表於 15-4-19 19:54
凡事可以選擇。

親勁寵孩子,發揮大無畏無微不至精神的父母是在善待自己,因為過程是非常「過癮」,情到濃 ...

唉, 被妳說中心事啊﹗阿囝較阿囡「痴」身,搞到好像「傻母痴兒」般。感性上,我這傻母願兒為孩兒一生遮風擋雨,理性上我知我比他們早見天父,力不從心,他們不獨立不行。