用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被寵壞的小學生
go

被寵壞的小學生 [複製鏈接]

頭先CWB食野,隔離有一個St. XX 的女仔,應該小一或小二啦佢打個乞痴(無鼻水流出來果隻),個工人同媽咪,如臨大敵,兩個大人即刻又幫佢擦鼻,又幫佢洗手。
都小學啦,唔駛咁服侍啦
我果兩個,細細過上interview 班,老師已經教定我,唔可以太寵佢地,否則習慣左,interview 時就大件事
   1    0    0    0

manwaimail 發表於 15-4-16 16:00
頭先CWB食野,隔離有一個St. XX 的女仔,應該小一或小二啦佢打個乞痴(無鼻水流出來果隻),個工人同媽咪, ...
其實, 唔係為咗interview, 咁樣都唔係咁好, 對佢以後成長都好大件事

頭先CWB食野,隔離有一個St. XX 的女仔,應該小一或小二啦佢打個乞痴(無鼻水流出來果隻),個工人同媽咪, ...
換另一個角度睇,佢高小/初中時一定唔會比你幫佢擦鼻,唔會比你幫佢洗手。所以好好享受小朋友給你照顧既美好時光。

小事啦,我上個月見到對兄弟,應該係小二同小四,食完飯垂低手等阿媽抹咀...

我老婆話見到個學生大約中一,校服係band1A既,一邊食飯一邊打機,打機點食飯,張開口就有阿婆餵...

torunpoland  中一生?!  發表於 15-4-20 11:47
魚兒小寶貝    發表於 15-4-16 19:23
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小一或小二都仲好, 我仔同學仔小六, 次次去玩, 佢阿媽又WHATSAPP又電話要所有人幫手照顧佢既仔, 佢仔已經係留班大過所有人.  有一次我做義工, 佢仔訂左飯, 但見人地既飯好似好D, 死都話佢訂既唔係呢個飯, 人地既先係佢既, 我比電話佢叫佢自己同佢阿媽傾, 點知佢阿媽叫我同個同學仔講, 換飯比佢既仔.我當然唔肯啦, 佢阿媽係WHATSAPP群組內要人地既阿媽叫仔換飯比佢既仔.  個小朋友既阿媽唔想煩, 打比佢既仔叫佢換.   本來佢地2個小朋友好好朋友, 自此個小朋友唔同佢既仔玩.  原本就冇人同佢玩, 而家好啦, 連唯一一個都唔睬佢, 真係多得佢阿媽.

rchchan0505  極品!  發表於 15-4-21 12:38
catiou627  咁遷就法, 真係害死自已仔.   發表於 15-4-20 15:05
魚兒小寶貝  愛佢變成害佢!  發表於 15-4-16 19:25

回覆 tintinlam 的帖子

香港真係咩媽咪都有

聽過一故,小一interview 一小朋友兩行鼻涕,校長見狀攞張紙巾給這小朋友,但佢全無反應,原來等校長幫佢抹

Jane1983  哈哈,真係吾出奇  發表於 15-4-16 21:40
魚兒小寶貝    發表於 15-4-16 19:25
manwaimail    發表於 15-4-16 18:20
LL222    發表於 15-4-16 18:16

MASAYA 發表於 15-4-16 16:59
小事啦,我上個月見到對兄弟,應該係小二同小四,食完飯垂低手等阿媽抹咀...

我老婆話見到個學生大約中一 ...

I come across those 'kids' who actually at mid 20's, their mother still peel oranges and put oranges into their mouth, cut the nails for them and tie the shoelaces for them...well, they all from the same family.  I tried to convince their mum but their mum said 'none of your business'

rchchan0505  係咪智商有問題?..........個啊   發表於 15-4-21 12:46
Jane1983  亞媽可能覺得好sweet  發表於 15-4-16 21:40

你地係咪覺得呢d例子好勁呢?

再講多個聽返黎既故仔,識得有個帶制服團隊既阿sir,帶班中一生去camp,有個學生倒個袋d野出黎,有尿片跌出黎 ,原因係佢阿媽驚佢半夜瀨尿

p.s. 我有問過朋友,個學生係咪身體有事,佢話冇

torunpoland  you win!  發表於 15-4-20 11:48
manwaimail    發表於 15-4-17 13:27
Jane1983  吾係卦,堅吾信  發表於 15-4-16 21:43
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-4-16 21:24
你地係咪覺得呢d例子好勁呢?

再講多個聽返黎既故仔,識得有個帶制服團隊既阿sir,帶班中一生去camp,有個 ...
膀胱肌肉控制唔到真係會瀨,正正常常邊個會懶到廁所都唔去寧願著尿片?

bobbob 發表於 15-4-16 22:18
膀胱肌肉控制唔到真係會瀨,正正常常邊個會懶到廁所都唔去寧願著尿片?
我都係第一時間覺得身體有問題, 但阿sir話問過冇喎
其實新聞話有人被騙性交轉運, 我都好懷疑咩人會上當, 呢個世界真係無奇不有

bobbob  風水佬把口咁掂另計啦  發表於 15-4-17 12:45

王家爸爸 發表於 15-4-16 16:32
換另一個角度睇,佢高小/初中時一定唔會比你幫佢擦鼻,唔會比你幫佢洗手。所以好好享受小朋友給你照顧既美 ...
千祈唔好咁諗, 大咗唔駛你擦鼻涕, 係做其他嘢。

我住果度, 有位廿幾歲靚女, 朝朝阿媽幫手响小巴站排隊, 落兩阿媽幫佢擔遮, 仲幫佢整亂咗既頭髮。其實, 教到D仔女咁真係有乜謂呢。

Soundervolt  朱自清的"背影"   發表於 15-4-17 12:50

11,12歲仲有賴夜尿,
中1,2仲要剪碎食物比佢食,
中學仲要同亞媽訓
10歲人唔識刷牙,唔識鈕毛巾
...............很多很多

回覆 little_yolky 的帖子

兩母女係咪好好感情,有傾有講?有時可能係父母太錫,搵位和仔女相處,吾係仔女出現自理問題。

王家爸爸  Agree  發表於 15-4-17 13:50

我前幾日出去食飯都見到個大約4,5年級的小朋友要個媽咪喂佢食飯

王家爸爸  同學無笑佢?  發表於 15-4-17 13:51

Jane1983 發表於 15-4-17 12:28

兩母女係咪好好感情,有傾有講?有時可能係父母太錫,搵位和仔女相處,吾係仔女 ...
係好好感情, 但都唔好咁啦

已經無得沖涼、剪指甲,呢樣都無比,驚個亞媽頂吾順,喊呀

tws2010 發表於 15-4-16 21:15
I come across those 'kids' who actually at mid 20's, their mother still peel oranges and put oranges ...
真係弊, 我都間唔中有削果皮俾我老公的, 咁我都要戒下了

rchchan0505  哈哈哈  發表於 15-4-21 12:49
‹ 上一主題|下一主題