用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣學生大逃亡
樓主: mckong
go

荃灣學生大逃亡  

回覆 subb 的帖子

但我地上年全級有54人可以入到BAND 1 中學喎

妹妹頭 發表於 15-4-17 15:22
回覆 subb 的帖子

54 是指B1A-1C, 如果在細分D 1A生10人左右呢 !

不過派位是無咁細分的 !

引用:回覆+subb+的帖子 但我地上年全級有54人可

原帖由 妹妹頭 於 15-04-17 發表
回覆 subb 的帖子

請問全级有幾多人??

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

+3金熱血 貢獻勳章

引用:以深天一向派位去估,全級1X+應該是1B-1C生

原帖由 subb 於 15-04-17 發表
以深天一向派位去估,全級1X 應該是1B-1C生隱陣D喎 !
1X 點可能係B1C呀

回覆 gracelam 的帖子

全級108人

引用:Quote:原帖由+subb+於+15-04-17+發表以深天

原帖由 chan803 於 15-04-17 發表
1X 點可能係B1C呀
所以我問全級有幾多人?? 如果得60人咪b1c.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mckong 發表於 15-4-16 17:36
我覺得這是個惡性循環,只會令更多band 1生選擇跨網

所以英中競爭和去年相若

黃大仙屯門元朗英中爭位減

chan803 發表於 15-4-17 16:35
1X 點可能係B1C呀

我都是睇數據去參詳,
如果真係分得咁細仔, 深天每年約有10人左右派1A(不多過10人 學校,
而1B學校大約25左右 !
所以隱隱是1B-1C !

是否我埋解有錯????有錯或誤導了各人, 唔好意思 !

妹妹頭 發表於 15-4-17 16:38
回覆 gracelam 的帖子

全級108人
如果全級108人,有54人升BAND 1中學,你間學校成績算是一線了,因為浸聯和馬基都是約50-55%.不過你要攪清楚那54人是升英中還是升BAND 1中學,因為好多直資私校英中都是BAND 2.

引用:+本帖最後由+subb+於+15-4-17+16:48+編輯+\

原帖由 subb 於 15-04-17 發表
這種分析是不準確的,除非所有派位都是自行階段已收晒,即係由學校選學生,否則妳從派位的情況去推測B1abc之分佈是全無基礎的。再者如果家長保守唔想玩大抽奬,明明係B1a學生都寧願入B1c直資算了(如SPC或英華),咁妳又當佢係B1c學生?

elbar 發表於 15-4-17 16:41
所以英中競爭和去年相若

黃大仙屯門元朗英中爭位減
數字上,今年荃灣学生入英中率應跟去年相若,但英中選擇則大減,不知道在這樣少的選擇下會出現甚麼局面?!

醒目開學勳章

mckong 發表於 15-4-17 20:50
數字上,今年荃灣学生入英中率應跟去年相若,但英中選擇則大減,不知道在這樣少的選擇下會出現甚麼局面?! ...
應該會多左人選直資/私校

我認識中的不少同學仔(不同小學), B1A 成績, 小學全級頭10名. 在去年和前年, 都是乙1. 荃官, 乙2. 王少清, 而入了王少清的.  而在3年前和前年, 都認識小朋友是乙3. 可風, 而入可風的. 但在去年因為有好多人見荃官和何傳耀難, 很多小學都推B1B & 1C 學生, 放可風在乙1的.  

利申, 小女已是F1 學生

peggy 發表於 15-4-17 21:23
應該會多左人選直資/私校
而對留守荃灣的學生來説,今次的填表排位是個很大的心理戰。他區英中只有6個位,每間2個,三間都是唔錯的英中,選?唔選?選的話,會否放乙一?我前兩次填表,選他區英中是認為位雖然少,但他區英中有多間,風險相對較低,今年少咗咁多閰,風險應較高,但這都取決於心理因素,當人人覺得風險高唔排,那出人意表之結果就會出現

moniquechoy 發表於 15-4-17 21:45
我認識中的不少同學仔(不同小學), B1A 成績, 小學全級頭10名. 在去年和前年, 都是乙1. 荃官, 乙2. 王少清,  ...
所以令被band 1生看作保險線的王少清冷手了很多熱煎堆(band 1A學生)

醒目開學勳章

mckong 發表於 15-4-17 21:46
而對留守荃灣的學生來説,今次的填表排位是個很大的心理戰。他區英中只有6個位,每間2個,三間都是唔錯的英中, ...

2012年時幫大仔選校時真係冇咁頭痛, 今年同細女(B1A生)選校真係唔知點填表, 荃灣區英中得4間, 但都不是心儀的學校, 所以最後決定同阿女選了間直資B1A學校

MM1155  ba1…可能自行已被取錄   發表於 15-4-18 02:28
YDLFATHER    發表於 15-4-18 00:17

mckong 發表於 15-4-17 22:11
所以令被band 1生看作保險線的王少清冷手了很多熱煎堆(band 1A學生)
當然學校也要不斷進步,好好珍惜及教導這群學生,否則,形勢隨時會變,因荃灣區學生(甚或家長)不少都有能力在自行時取得他區資助或私立或直資英中學位

peggy 發表於 15-4-17 22:18
2012年時幫大仔選校時真係冇咁頭痛, 今年同細女(B1A生)選校真係唔知點填表, 荃灣區英中得4間, 但都不是心 ...
上年二仔班中就是有不少同學家長跟你一樣,在自行階段憑實力,特異功能等入了band 1A直資或私校

引用:Quote:原帖由+subb+於+15-04-17+發表本帖最

原帖由 pcy307 於 15-04-17 發表
這種分析是不準確的,除非所有派位都是自行階段已收晒,即係由學校選學生,否則妳從派位的情況去推測B1abc ...
你指聖保羅男及英華男是 Band 1c  嗎?