用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣學生大逃亡
樓主: mckong
go

荃灣學生大逃亡  

回覆:荃灣學生大逃亡

我指全級頭5內荃官真的是必收嗎?

YDLFATHER  大抽獎是1A水平的就   發表於 15-4-20 01:54

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+15-4-19+11:14+收南

原帖由 miriam 於 15-04-19 發表
可能你囡已經有學校收左, 變左唔使聽亦唔使知咁囉.
咁即係邊間?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:我指全級頭5內荃官真的是必收嗎? +

原帖由 evitalcm 於 15-04-19 發表
我指全級頭5內荃官真的是必收嗎?
大抽獎無得咁估喎....

大抽獎全級前50 都可能收, 如果係兩間荃官小的頭5機會很大. 是1A水平的就搏B1A校, 堅定信心龍天護佑

mckong 發表於 15-4-16 14:31
上年幫二仔選校(大抽獎)已覺唔妥,他區位比前年大仔抽獎時少了很多。今年再睇荃灣網,簡直嚇人,葵青英中位只 ...

正常每一區如果學生人數減少,入到好中學的機會應該會越大,但荃灣區是一個不正常的例外,因為學生人數減少100,借他區位的數目也會相應減少100,而這些他區學校往往比荃灣區的多好學位,所以今年好學校的學位反而比以往升中學生多的時候減少了.

三年前升中因為千禧年效應所以學生人數回升,那時覺得很無奈和不好運.但正正那年就是因為學生多,葵青沙田區有超過70個BAND 1借位可供選擇,和今天縮到得番6個真是強烈的對比.

我都是乙部全選他區的支持者,當年1-8志願都不是揀荃灣區的學校,不過今年的情況真是無得玩.如果是BAND 1中至尾的學生還好,第一志願選荃官以外的三間BAND 1中學機會都是蠻大的,但BAND 1頭至中的學生就面對很艱難的B1A/B2A賭博遊戲了,

YDLFATHER  明白  發表於 15-4-19 16:21

醒目開學勳章 王國長老

jcctiu 發表於 15-4-19 16:14
正常每一區如果學生人數減少,入到好中學的機會應該會越大,但荃灣區是一個不正常的例外,因為學生人數減少10 ...
荃灣區今年升中學生除非已經有直資收左, 否則排位都有排諗.

好老實...............乙3 我已經落保險線...................

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:jcctiu+發表於+15-4-19+16:14+正常每

荃灣區今年升中學生除非已經有直資收左, 否則排位都有排諗.

好老實...............乙3 我已經落保險線.... ...
乙三 Band 2  ?

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-04-19+發表荃灣

原帖由 sarali 於 15-04-19 發表
乙三 Band 2  ?
B1生不論妳點填,只要乙—乙二唔中,一定派B2,而呢個已經係極度樂觀的睇法。

YDLFATHER  你恴思係兩輪玩完無晒B1位?   發表於 15-4-19 21:57

引用:Quote:原帖由+sarali+於+15-04-19+發表乙三

原帖由 pcy307 於 15-04-19 發表
B1生不論妳點填,只要乙—乙二唔中,一定派B2,而呢個已經係極度樂觀的睇法。

...

引用:Quote:原帖由+sarali+於+15-04-19+發表乙三

...

回覆 evitalcm 的帖子

未必,去年荃天只收了第一的

引用:回覆+evitalcm+的帖子 未必,去年荃天只收

原帖由 tao7113 於 15-04-19 發表
回覆 evitalcm 的帖子

未必,去年荃天只收了第一的
我相信一線小學又未必收一個!

醒目開學勳章 王國長老

...
除非隨機唔算後,仲有機會乙3入B1

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+15-04-19+發表B1生

試舉個例一看,我就實在睇唔到有呢個可能喇。

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+15-04-19+發表B1生

要number靚先入倒,就唔係保險線了!

醒目開學勳章 王國長老

pcy307 發表於 15-4-19 23:18
試舉個例一看,我就實在睇唔到有呢個可能喇。
咁學校真係有人咁幸運啦

醒目開學勳章 王國長老

Haileyng 發表於 15-4-19 23:24
要number靚先入倒,就唔係保險線了!
呢個真係當事人幸運, 我校真係有人咁幸運

引用:Quote:pcy307+發表於+15-4-19+23:18+試舉個

咁學校真係有人咁幸運啦
往年數據已經不適用,特別係他區無咗幾拾個英中位,影响尤其重要。

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-4-19 23:38
呢個真係當事人幸運, 我校真係有人咁幸運
今年cut了多個他區學位,真係唔可以同以前相比

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-04-19+發表咁學

原帖由 pcy307 於 15-04-20 發表
往年數據已經不適用,特別係他區無咗幾拾個英中位,影响尤其重要。

...
唔係都唔會乙3就係保險線