用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣學生大逃亡
樓主: mckong
go

荃灣學生大逃亡  

少104人是大數中計算,未計自行離瑒者,亦可以講,能於自行中離場者以第一組学生較多,同時也可能跨網人數多,留守荃灣區的人數少了很多,故要從他區調入之英中學位也大幅減少

SONIALAI  Exactly.  No need to be so wor   發表於 15-4-16 17:25

我覺得這是個惡性循環,只會令更多band 1生選擇跨網

mckong 發表於 15-4-16 14:31
上年幫二仔選校(大抽獎)已覺唔妥,他區位比前年大仔抽獎時少了很多。今年再睇荃灣網,簡直嚇人,葵青英中位只 ...
你見到4個? 我見得2個

mckong  安柱2,陳兆民2  發表於 15-4-16 17:56

B1生只得安柱,兆民+埋4個位. 冇左LW, SM...

回覆 chocolatebean 的帖子

Band 1 生何不跨綱 , 選擇多得很 , 不須那麼委屈留在荃灣 !  (始終不是名校綱, 感覺總欠些)

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 15-4-16 16:50
回覆 Haileyng 的帖子

我個女升小四, 依間亦是我的首選

點解選王少清? 我女是B1A生, 但從沒有考慮選此校,B1生還有其他更好的選擇, 自行時不用選荃灣區

senkawa  上年有人成功扣門由王轉可   發表於 15-4-17 13:52
黃巴士  荃灣區是否仍有同區叩門??   發表於 15-4-17 10:11

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-4-16+15:55+

siukingkwok 發表於 15-4-17 00:18
有此現狀,請問今均band 1生填乙部有乜策略,請獻計!
唔敢講獻計,我還有一個在區內讀小四的囡囡,同樣是在收料。其實,如心儀本區四間英中,當然是選間做首選,前兩年,我親耳聽到一位同學將可風放乙三入咗,當天是入學試,他也於可風那個站下車。至於荃官及何傳耀必不能放乙二,因乙一都有机會落空。王少清較受band 1尾學生歡迎,故此變數較大,因大抽獎時不会分1頭或1尾,亦不知有幾多邊沿人錯估banding

我唔選區內英中是因為信仰問題,我希望子女在基督教中學讀書,但區内汷
有基督教英中,加上我是租屋的,遷移上較容易,故我才放眼於他區英中,還有,要肯定是屬第一组别,否則無得如此排

mckong 發表於 15-4-17 09:07
唔敢講獻計,我還有一個在區內讀小四的囡囡,同樣是在收料。其實,如心儀本區四間英中,當然是選間做首選,前兩 ...

我唔選區內英中是因為信仰問題,我希望子女在基督教中學讀書,但區内汷
有基督教英中,加上我是租屋的,遷移上較容易,故我才放眼於他區英中,還有,要肯定是屬第一组别,否則無得如此排

沙田區最適合

引用:回覆+Haileyng+的帖子 我個女升小四,+依間

原帖由 妹妹頭 於 15-04-16 發表
回覆 Haileyng 的帖子

我個女升小四, 依間亦是我的首選
好多band 1a生係入唔到首自願而跌入左王少清,相信王dse成績會向好

引用:Quote:mckong+發表於+15-4-17+09:07+唔敢講

原帖由 elbar 於 15-04-17 發表
沙田區最適合
沙田真係好多好好的基督教學校,但今年連沙培都無埋

Haileyng 發表於 15-4-17 09:42
好多band 1a生係入唔到首自願而跌入左王少清,相信王dse成績會向好
因較多band 1b及c 放這間乙一,故還有幾多位可留给放乙二的band 1a學生是要很難估計的,但最重要是它是否心儀的。

估計大部分人放王少清第二, BAND1A生首志願派不到, 便入王校.  其實, 形成了大家在第2ROUND搶王校. 由於家長無奈地不敢放其他BAND1A/B中學為第2志願, 只因生怕王校在第2志願已沒學額.
這情況與早年葵青區相似, 第1是首志願, 第2已要填BAND1C校.  有見近年葵青區家長填表策略改變而進取了.   第2志願沒再一窩蜂湧去BAND1C校, 第2志願仍敢博BAND1B校.  
不知荃灣區家長今年有否放膽左去填第2志願??  分分鍾第2填可風, 大家都覺得多個CHANCE去博, 就算派不到都心熄.  好過一味兒一種策略而損失了第2個CHOICE.
其實在形勢上, BAND1生在荃灣校網, 都有心理準備,  如自行或大抽獎第1志願不成, 往往是入了第2志願的王校.因為無其他更隱陣的選擇.

YDLFATHER  AGREE  發表於 15-4-17 13:19

引用:Quote:Haileyng+發表於+15-4-17+09:42+好多

原帖由 mckong 於 15-04-17 發表
因較多band 1b及c 放這間乙一,故還有幾多位可留给放乙二的band 1a學生是要很難估計的,但最重要是它是否心儀 ...
Band 1b選可風作首自願也不少呢!

黃巴士  是!!  發表於 15-4-17 15:25

mckong 發表於 15-4-17 09:59
因較多band 1b及c 放這間乙一,故還有幾多位可留给放乙二的band 1a學生是要很難估計的,但最重要是它是否心儀 ...

十區競爭微減 升中派位 英中五人爭一席

情況未算最差

引用:Quote:siukingkwok+發表於+15-4-17+00:18+

指教下,如想博一博, 甲1  荃官,2何傅耀,  乙1, 何傳耀 2.王少清  咁樣是否可行?

YDLFATHER    發表於 15-4-18 00:11

回覆 peggy 的帖子

PEGGY, 我個女暫時依家升小四, 佢不是BAND 1A學生, 深天全級只考第1X名, 所以冇咪只可以諗BAND 1C既中學, 不過, 自行我會試下學校有推薦既元朗天主教崇德中學, 因為好近我住所, 唔駛搭車, 方便學校又好...

TwinWong  唔駛舟居勞動  發表於 15-4-17 15:42
TwinWong    發表於 15-4-17 15:40

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 15-4-17 14:19
回覆 peggy 的帖子

PEGGY, 我個女暫時依家升小四, 佢不是BAND 1A學生, 深天全級只考第1X名, 所以冇咪只可 ...
深天1x都是b1A-b1b生,不用諗1c學校

以深天一向派位去估,全級1X 應該是1B-1C生隱陣D喎 !