用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣學生大逃亡
樓主: mckong
go

荃灣學生大逃亡  

引用:Quote:miriam+發表於+15-4-20+13:05+最慘呢

原帖由 mckong 於 15-04-20 發表
昨日粗畧睇過,除了他區英中位比上年少十幾個外,連他區中中位也少了二十多個。雖然今年全港小六學生人數減 ...
贊同你說法!

醒目開學勳章

mckong 發表於 15-4-20 19:15
昨日粗畧睇過,除了他區英中位比上年少十幾個外,連他區中中位也少了二十多個。雖然今年全港小六學生人數減 ...
今年直資學校的收生名單上報教局的截止日期是4月20日

引用:Quote:mckong+發表於+15-4-20+19:15+昨日粗

原帖由 peggy 於 15-04-20 發表
今年直資學校的收生名單上報教局的截止日期是4月20日
官津將自行正選和後備名單都是4月20才交教育局的

引用:Quote:原帖由+peggy+於+15-04-20+發表今年

原帖由 Haileyng 於 15-04-20 發表
換言之現在供我們選校之學額資料係完全沒有考慮直資及自行收生階段之數據,總之大家自求多福好了。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+peggy+於+15-04-20+發表今年

原帖由 Haileyng 於 15-04-20 發表
肯定係咁遲?同埋自行最遲都會在3月尾面試,有必要咁遲先通知教育局?

咁教育局憑乜去定大抽獎時各區需要的學額呢?

乙1填荃官中獎機會高嗎?

BennkiChu  看你小朋友今年運勢, 搏5搏   發表於 15-4-21 14:59
王家爸爸  三百幾人爭六十個位  發表於 15-4-21 13:28
王家爸爸  大約二成機會  發表於 15-4-21 13:27

引用:Quote:原帖由+Haileyng+於+15-04-20+發表官

原帖由 chan803 於 15-04-20 發表
肯定係咁遲?同埋自行最遲都會在3月尾面試,有必要咁遲先通知教育局?
有學校4月 (復活假後) interview or second in,只係少d咋

引用:乙1填荃官中獎機會高嗎?

原帖由 YDLFATHER 於 15-04-20 發表
乙1填荃官中獎機會高嗎?
想問下荃官小是否在自行階段收聯繫生上官中?? 定話用大抽獎一部份學位給聯繫生?? 因為咁樣都好影響結果。

YDLFATHER  大抽獎  發表於 15-4-25 23:42
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-4-20+13:05+最慘呢

只望體藝收我囡。

乙3 已經係我囡唔鍾意既 B1,乙4 已經投降。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+YDLFATHER+於+15-04-20+發表

原帖由 gracelam 於 15-04-20 發表
想問下荃官小是否在自行階段收聯繫生上官中?? 定話用大抽獎一部份學位給聯繫生?? 因為咁樣都好影響結果。

...
荃官聯系位 13 個,非保留學位有 61 個。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+YDLFATHER+於+15-04-20+發表

原帖由 gracelam 於 15-04-20 發表

...
近年荃官小升中派位差了很多,據聞其中一個原因就係家長要博呢十零個聯繫位定必要甲一乙一揀荃官中,一旦唔中就隨時去廖宝珊同李城壁,所以真係博又死,唔博又死。

YDLFATHER  去可風王少清呀  發表於 15-4-21 00:14
黃巴士    發表於 15-4-20 23:16

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-4-20 22:37
只望體藝收我囡。

乙3 已經係我囡唔鍾意既 B1,乙4 已經投降。
不要太擔心,體藝收你囡囡的機會真係好大。
識幾個朋友仔(B1A生、B1B生), 只去了體藝做TESTING, 沒有去INTERVIEW

pcy307 發表於 15-4-20 22:54
近年荃官小升中派位差了很多,據聞其中一個原因就係家長要博呢十零個聯繫位定必要甲一乙一揀荃官中,一旦唔 ...
亞囝間小學早幾年已經鼓勵同學們衝出荃灣區,當然就是要加深課程和加操特異功能

chan803 發表於 15-4-20 21:44
基本上唔會考慮大家的需要,這叫按本子辦事

引用:Quote:pcy307+發表於+15-4-20+22:54+近年荃

亞囝間小學早幾年已經鼓勵同學們衝出荃灣區,當然就是要加深課程和加操特異功能 ...
我女同你囝同一小學,今年只見小數人轉區,唔覺得有鼓勵轉區,自行又任君選擇!

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 15-4-20 22:59
不要太擔心,體藝收你囡囡的機會真係好大。
識幾個朋友仔(B1A生、B1B生), 只去了體藝做TESTING, 沒有去INTER ...
我囡既專項考既女生真係好少, 體能佢 ok, 專項測試更加無問題, 考既野咁岩就係之前比賽操到熟晒, 同埋佢都無亂揀黎操.  最怕佢面試個 part 唔得咋.

佢真係講入唔到體藝, 自行兩間都唔得時, 情願去李城壁................

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-4-20 23:52
我囡既專項考既女生真係好少, 體能佢 ok, 專項測試更加無問題, 考既野咁岩就係之前比賽操到熟晒, 同埋佢都 ...
荃灣區我只較喜歡可風、廖寶珊, 其他都唔LIKE

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 15-4-20 23:56
荃灣區我只較喜歡可風、廖寶珊, 其他都唔LIKE
我同你一樣, 但偏偏個囡鍾意李城壁

乙2填可風機會高嗎?

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-4-20 23:58
我同你一樣, 但偏偏個囡鍾意李城壁
荃灣區B1英中得4間, 所以最後為阿女選直資