用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資私校只收大B?
樓主: Annbaat
go

直資私校只收大B?

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-04-17+發表回

原帖由 lambeanmama 於 15-04-17 發表
12月仔。
過幾年考小學,競爭比現在激烈很多。

你今年考幼稚園或N,都應該有所感受。

我是支持12月做大b的,但大把人不認同。

建議你K同N照考,看看有乜offer再打算,到時個仔大些,看到的也多些。

去playgroup時,比較下大b同阿仔的分別再想想。

回覆:直資私校只收大B?

講清楚一點,就算12月細b身高、大小肌呢一刻同大b分別不大,一到寫字就高下立見。

學術反而其次,最主要係信心。大b在班中樣樣嘢master得好些,正常來說自信都多些。除非個超細b本身天生自信型,或老師處理得好好,否則情況可以想像。12月大b同12月細b放在同一班一齊學習,學習差異一定有,爭在是多還是少。

多謝大家意見,好值得參考,我小朋友都係11月細b。

引用:講清楚一點,就算12月細b身高、大小肌呢一

原帖由 siden 於 15-04-17 發表
講清楚一點,就算12月細b身高、大小肌呢一刻同大b分別不大,一到寫字就高下立見。

學術反而其次,最主要係 ...
對。我重視的同樣是性格同自信的培養。學術我未驚過。總可以慢慢追。自己本身是六月中b,由細到大各方面都是“領頭羊”個批。唔覺大b有優勢。不過可能我是自信型小朋友。當然時代不同,競爭亦有別。我去年沒有同個仔考N,打算今年K N一齊考。由專業教育界人士去幫手判斷,自己亦可觀察多一點。非常感謝你的意見。

引用:回覆+lambeanmama+的帖子 12月仔係比較細

原帖由 Jane1983 於 15-04-17 發表
回覆 lambeanmama 的帖子

12月仔係比較細。你的心態是怎樣,目標係一線直私,吾得會好傷心果種?定係二線 ...
多謝你意見。小學目標暫時傾向直私,就目前觀察,孩子是坐得定,屬於受教型小朋友。我心儀st paul boys, 宣道,老公喜歡TSL, CKY, 都係超多人爭。但如全軍覆沒,讀津校都無妨。家住愉景灣,區內只有兩家津小,一在對面,另一在坪洲。派到坪洲就大件事,但據說愉景灣那家學校校長在扣門時會給居民優先。升中校網屬中西區,也不差呀。所以,目前心態是比較放鬆的。當然,未殺到埋身嘛。我會多留心他情緒同社交發展的了。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-04-17+發表回

原帖由 lambeanmama 於 15-04-18 發表
多謝你意見。小學目標暫時傾向直私,就目前觀察,孩子是坐得定,屬於受教型小朋友。我心儀st paul boys, 宣 ...
每日由DB去CKY路程都相當之甘

MrBeast    發表於 15-4-18 08:33

If aiming for those better schools, and your kid does not have an edge over others, being born in December, I will vote for 做大B.

If I could go back in time, i would have let my November born son to be 大B.

lambeanmama 發表於 15-4-18 06:38
多謝你意見。小學目標暫時傾向直私,就目前觀察,孩子是坐得定,屬於受教型小朋友。我心儀st paul boys, 宣 ...
咁就dip 埋心水做細B抽津校,抽唔到做大B叩和考心儀小學

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+15-04-18+發

原帖由 Soundervolt 於 15-04-18 發表
每日由DB去CKY路程都相當之甘
如有幸考到任何一間心儀小學,我們會搬家的。

Biscaya  苦心!祝妳成功!  發表於 15-4-18 09:05

引用:Quote:lambeanmama+發表於+15-4-18+06:38+

原帖由 MrBeast 於 15-04-18 發表
咁就dip 埋心水做細B抽津校,抽唔到做大B叩和考心儀小學
very good point! 但我希望在今年考K N時有好決定。唔知佢K3時repeat佢情緒會點,接唔接受到。唯有見步行步!

其實 interview 大部份都係老師自己 in 返,佢當然知選個易攪架啦,無謂加重自己工作量,細B 自理確係同大B有距離。

引用:人人話直資私校只收大B,好想問過來人,有

原帖由 Annbaat 於 15-04-16 發表
人人話直資私校只收大B,好想問過來人,有冇12月尾出世嘅小朋友以細B入到直資/私校?
我暫時唔想囡囡留班, ...
我個女10月細B,都有私校收。間間學校收生既準則都唔同,最緊要小朋友有禮貌。

要看小學的傾向。我的小朋友讀激活英文小學(私校),同學月月好多生日,激活小學面試主要是英文和personality,小孩有一點兒活動都沒問題,所以大B小B分別不太大。其他小學面(聖xxxxx)試可能針對紀律/活動/坐得頂,那麼在這些學校小B比較大機會輸。

引用:要看小學的傾向。我的小朋友讀激活英文小學

原帖由 Hilarymother 於 15-04-21 發表
要看小學的傾向。我的小朋友讀激活英文小學(私校),同學月月好多生日,激活小學面試主要是英文和personal ...
very good sharing indeed! thx for this.

12月真係細細B, 我女10月, 有好幾間學校OFFER, 不過都擔心佢追得辛苦
12月都會有機會, 只係擔心小朋友開頭會吃力. 家長要有包容嘅心幫幫小朋友過渡