用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資私校只收大B?
go

直資私校只收大B? [複製鏈接]

人人話直資私校只收大B,好想問過來人,有冇12月尾出世嘅小朋友以細B入到直資/私校?
我暫時唔想囡囡留班,一佢算跟到進度,二要留班來日方長吧。但,矛盾心理又諗會唔會輸蝕無學校收……點算好?

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:人人話直資私校只收大B,好想問過來人,有

原帖由 Annbaat 於 15-04-16 發表
人人話直資私校只收大B,好想問過來人,有冇12月尾出世嘅小朋友以細B入到直資/私校?
我暫時唔想囡囡留班, ...
有d講明,有d無所謂,不過大B的確係學多左一年野,而且重考小一亦越黎越普遍。平常心啦

學校係睇面試表現,年頭大B相對12月B,大成一歲,表現好d、穩定d,都好正常。我小朋友都係細B,細B到K2,學術好多時吾輸比大B,但社交和EQ就始終差d。

我女幼稚園同學,有個12月超大B,和12月超細仔,兩個最終去了同一間直資...

回覆 Annbaat 的帖子

你咁問實有人話佢細B好多offer, 無問題。考小一面試表現為主,你覺得你個跟到咪得。

Annbaat 發表於 15-4-16 08:25
留班來日方長...
這句真唔知點答你

Jane1983 發表於 15-4-16 08:41
學校係睇面試表現,年頭大B相對12月B,大成一歲,表現好d、穩定d,都好正常。我小朋友都係細B,細B到K2,學 ...
我大囡11月底細B, 細囡2月底大B, 兩個差咁多, 明顯地妹妹自信同學術係醒好多, 但講到淡定得體, 社交EQ, 自理能力, 妹妹同家姐真係無得揮, 家姐羸咗十條街, 可能係因為當年家姐時只有一個寶寶, 大人集中火力教導, 妹妹時因為兩個, 忙好多, 無人理佢咁多, 禮儀社交EQ係差D。所以, 我諗大細B都係教育既問題, 教得好唔會有好大差別的。

回覆 little_yolky 的帖子

小朋友個人特質、資質性情,和父母栽培方法,係有好大影響。正常情況,學多一年野,見多一年世面,而個基數係5歲,係應該叻d的。但亦確實好多細B吾輸人。
聽咗咁耐,你大女係處世達人,以柔制剛,大B細妹先被比下去

little_yolky 發表於 15-4-16 09:15
我大囡11月底細B, 細囡2月底大B, 兩個差咁多, 明顯地妹妹自信同學術係醒好多, 但講到淡定得體, 社交EQ, 自 ...
父母的栽培當然是一major factor, 我見過一個初時評為輕度弱智,經過一返"努力"後,考入一間一線小學,但個過程就

Jane1983 發表於 15-4-16 09:27
回覆 little_yolky 的帖子

小朋友個人特質、資質性情,和父母栽培方法,係有好大影響。正常情況,學多一年 ...

家姐:社交10分+學術5分=15分
阿妹:社交3分+學術8分=11分

到最後都係EQ高既人勝出, 所以, 大家都唔駛對學業太著緊。

Jane1983  社交10分,吾易攞!  發表於 15-4-16 10:22

回覆 MrBeast 的帖子

家長栽培的成效,尤其慈母,真係唔講得笑,可以make a big difference。
我小朋友學運動果度,一年前,見有個9、10歲左右的女仔,係有少少自閉傾向或社交問題,一班人排隊做動作,係要推吓人、撞吓你、搞吓呢樣果樣、扭計、發脾氣、尖叫,佢亞媽坐係場邊,夾著其他家長不勝其煩的表情,每隔幾分鐘叫佢女吾好咁做、要點點點,面命耳提。

最近上堂撞番,個女仔大咗,反應、表現和其他較活躍的小朋友無分別。佢亞媽一臉滿足坐係場邊睇。我呢d三吾識七的,都好凳佢高興。

Charlotte_mom  付出唔少心血呢  發表於 15-4-16 10:52

其實呢個問題,係問咗等於冇問。

呢度有人答你,12月細b入咗一線直私,果個個案得唔代表你個女得。

呢度有人答你見唔少細b冇一線直私offer, 亦不等如你個女考唔到。

根本大家心知肚明,11、12月細b,除非特別醒些進度拍得住中b,否則面試表現一定爭少少。一線直私收大、中b比例多些,呢個係事實。但唔代表冇細b。細b一定有,但比例較少。佢收時會唔會揀中你個細b係冇人答到你。

建議你若你女平時表現與中b相若,keep住做細b無妨。如果同中b比明顯爭一截,而你又係N無人仕兼住所校網不佳,做大b好過。

xiazaimami    發表於 15-4-16 12:24

it depends on interview performance

回覆:Annbaat 的帖子

如果一心想考讀真資私小,除非各方面能力拍得住大仔大囡,否則都不用諗太多。因今時今日,間間都幾千人考,收得百幾人,你有冇信心是最叻嗰一群?
但如果讀津小官小都冇所謂,只要不是落後同學,咁就沒需要留班了

hobby 發表於 15-4-16 12:32
如果一心想考讀真資私小,除非各方面能力拍得住大仔大囡,否則都不用諗太多。因今時今日,間間都幾千人考, ...
其實讀書都是靠自己,普通官津一樣可派去b1中學,重讀為左入直私我就覺得唔值,但如以考小一成績來決定repeat or not, 這還是可以。

10月尾B, 有私小OFFER
讀書其實都是靠自己

引用:人人話直資私校只收大B,好想問過來人,有

原帖由 Annbaat 於 15-04-16 發表
我暫時唔想囡囡留班, ...
我個 12 月頭細 B,有私小 offer。好似其他 jm 講,interview 好睇小朋友自己,不過現實係真係細一年,我個小朋友算高大,不過面試時好多小朋友比他還要高大半個頭,及比他成熟很多,我小朋友即時變得 bb 了,雖然這些未必影響面試結果,不過多一年時間,理論上學術及自理一定更好。但是,我問他要不要讀多一年 k3 or p1 再去考一次神校,他說不,他要跟其他同學一齊升 p1, 2..... 所以做大 b 定細 b 好睇你想要的是什麼。

引用:其實呢個問題,係問咗等於冇問。呢度有人答

原帖由 siden 於 15-04-16 發表
其實呢個問題,係問咗等於冇問。

呢度有人答你,12月細b入咗一線直私,果個個案得唔代表你個女得。
感謝你。我一直被呢個大b細b問題困擾。你呢番話讓我有豁然開朗的感覺。
但我只有一名孩子,如何可判斷孩子的發展程度呢?我自己覺得大小肌肉身高等與中b無分別,學習算ok, 可坐定定一起閱讀兩三半書。自理唔錯,但社交較弱呀,比較膽小(or謹慎?)。社交能力需要考慮嗎?

回覆 lambeanmama 的帖子

幾細B?10月和12月都差d,男定女?女仔成熟d。

引用:回覆+lambeanmama+的帖子 幾細B?10月和12

原帖由 Jane1983 於 15-04-17 發表

幾細B?10月和12月都差d,男定女?女仔成熟d。
12月仔。

12月仔係比較細。你的心態是怎樣,目標係一線直私,吾得會好傷心果種?定係二線直私,甚至抽獎都無所謂?如果單講讀書跟吾跟得上,其實細B好多時係無問題。
因為我小朋友係10月B,我都經常觀察大細B。我小朋友K2、K3同學中(兩年是大兜亂,得一小部份相同),細B考得吾錯的吾少,但當然年年人越來越多,亦難講。

叻細B好多吾輸學術,但社交、EQ和反應始終會差d,不過這亦和性格有關。如果屋企有兄姊或經常和其他小朋友一起玩,又會好d。
‹ 上一主題|下一主題