用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港有那些較好的男女校小學?
樓主: daisylhn
go

全港有那些較好的男女校小學? [複製鏈接]

小曳人 發表於 15-4-16 16:29
我真係一間一間學校網頁click入去數架....你都可以做下功課呀!

我知葵青應該有,睇下仲有無高人答到你
多謝您~

奥脫福 發表於 15-4-16 15:59
所以當我係隔離一個帖有「家長」評德小係二線小學,我就真係「嘩」左一聲!七至八成
學生派Bl中學,你 ...
德雅好似年年都有登帖類似既圖出嚟, 但因為德雅中學一向俾人話係二線英中, 而佢D資料又無breakdown, 所以根本唔知有幾多%係去咗其餘一線中學

不過今年帖圖無講有幾多%升去英中: http://www.tnps.edu.hk/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=624
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lauwingtai 發表於 15-4-16 16:29
aps、sfa、kts、tls、民小、培小、CKY、男拔、女拔、SPCC、優才、德望、港同、真道、TSL、SH、St. Clares、 ...
睇完St Louis中學份校務報告畢業生去向既資料, 我會有所保留.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:全港有那些較好的男女校小學?

葵青梗係最熱的仁立。

引用:葵青梗係最熱的仁立。 +

原帖由 HMmummy 於 15-04-16 發表
葵青梗係最熱的仁立。
仁紀又如何呢,請指教,謝謝

回覆:奥脫福 的帖子

德雅又真係唔錯喎!

引用:又真係唔錯喎! +

引用:Quote:原帖由+cocacola1116+於+15-04-16+發

naughtybj 發表於 15-4-16 18:52
直屬band1的學校有85%

小學名稱        類別        地區        直屬中學        類別        地區
喂, 咪玩啦, 呢度至少有1/4學校既中學係唔屬於一線

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-4-16+18:52+直

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-4-16+18:52+直

引用:Quote:原帖由+cocacola1116+於+15-04-16+發

原帖由 naughtybj 於 15-04-16 發表

小學名稱        類別        地區        直屬中學        類別        地區
羅裕積好似二線咋喎

伍華好似都麻麻?

naughtybj 發表於 15-4-16 19:18
咁講,如果你係直屬,中學係Band1, 咁你間小學又未必85%都係Band 1學生, 咁你即係實入到band 1。

...
直屬85%, 係計抽奬位的85%, 即70% x 85% = 59.5%

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-4-16+19:18+咁

回覆:全港有那些較好的男女校小學?

naughtybj 發表於 15-4-17 07:44
我就情願報有band2中學的直屬,起碼平d!?如果成績好,一樣可以去band1中!

...
如果有間非B1直屬中學既小學本身既學術表現(或者升中派位表現)有番咁上下, 你估容易入呀?

除非間小學本身既學術表現(或者升中派位表現)唔係咁得, 咁就易入啦!

如果係咁, 不如揀呢幾間一條龍官津, 又唔使錢又易入D:

11網:  新會商會學校 ↠ 新會商會陳白沙紀念中學(中學位於港島南區)
12網:  佛教黃焯菴小學 ↠ 佛教黃鳳翎中學
34網:  中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城) ↠ 中華基督教會基道中學
88網:  香港中文大學校友會聯會張煊昌學校 ↠ 香港中文大學校友會聯會陳震夏中學
84網:  香港道教聯合會雲泉吳禮和紀念學校 ↠ 香港道教聯合會圓玄學院第二中學
84網:  港九街坊婦女會孫方中小學 ↠ 港九街坊婦女會孫方中書院
95網:  西貢崇真天主教學校(小學部) ↠ 西貢崇真天主教學校(中學部)
95網:  香海正覺蓮社佛教黃藻森學校 ↠ 香海正覺蓮社佛教正覺中學
72網:  中華基督教青年會小學 ↠ 中華基督教青年會中學
72網:  伊利沙伯中學舊生會小學/伊利沙伯中學舊生會小學分校 ↠ 伊利沙伯中學舊生會中學/伊利沙伯中學舊生會湯國華中學

醒目開學勳章 貢獻勳章

張煊昌已申請脫龍
恐龍家

小曳人 發表於 15-4-17 09:32
張煊昌已申請脫龍
係喎, 唔記得咗張煊昌同吳禮和依家小一個D已經無得接龍添

小曳人  買少見少喇  發表於 15-4-17 09:45

醒目開學勳章 王國長老

naughtybj 發表於 15-4-16 18:52

小學名稱        類別        地區        直屬中學        類別        地區
唔開名, 這是名單中其中一間學校, 真的是BAND ONE嗎?

學校在本學年的香港中學文憑試成績為整體達2級或以上為92.8%,取得報讀本地學位課程最低要求「33222」的百分率為45.1%

離校學生出路(包括學生退學情況)

i. 中六畢業生的出路(截至930日,包括:大學聯合招生及非大學聯合招生) 學位課程 (本港及海外)

副學士/高級文憑課程

重讀中六課程

全職就業

其他

不詳

‹ 上一主題|下一主題