用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網定14網好?
go

34網定14網好? [複製鏈接]

準備搬屋, 家人住官塘, 打算有小朋友, 34網定14網好?
   0    0    0    0

真係唔明, 點解仲要問好唔好搬去34網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

所以我先問大家34定14?

34: 有好多好小學, 但啟德公屋都係34, 怕好多人爭

14: 小學比較average一d

christy2011 發表於 15-4-15 12:13

生咗小朋友, 睇下係男定女同當時升學環境係點先點要搬去邊啦. 仔都未生就諗咁多?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

christy2011 發表於 15-4-15 12:13

34其實唔算多好小學, 除了協恩、St. Rose和何壽南係真正有質素之外, 其他都名大於實, 個網又唔夠位, 要問黃大仙借位, 啟德又多人爭, 首三志願比率連續兩年全港最低, 好多人都走。

14是很平均, 亦是平均地好, 學校成績的透明度又高, 網上有派位睇, 唔使估估吓, 好多間都讀得過。

vego    發表於 15-4-16 08:59
siden    發表於 15-4-15 21:55

引用:Quote:christy2011+發表於+15-4-15+12:13+

原帖由 lauwingtai 於 15-04-15 發表
34其實唔算多好小學, 除了協恩、St. Rose和何壽南係真正有質素之外, 其他都名大於實, 個網又唔夠位, 要問黃 ...
福馬都唔入流?

回覆:34網定14網好?

還有陳瑞琪,農官,獻主會也不算該區比較理想的學校嗎?

都係個句: X大於Y

sissysze 發表於 15-4-15 22:30
福馬都唔入流?
你可有呢間學校既資料? 如升中數據?

有聽過上年聖家爸爸故事既人, 應該對不公開升中數據既學校有介心. 如果唔係以為入咗間好野, 到最後先發現原來全級20/100都只係B2咁就出事.

siden    發表於 15-4-16 09:33

kayomama 發表於 15-4-15 23:47
還有陳瑞琪,農官,獻主會也不算該區比較理想的學校嗎?
CSK升讀一線中學既學生只有~37%, 農官, 獻出會都係一個謎. 不過, 獻出會N年前出咗個近排成日係自己FB想當年既"世界第一工程師".

咁唔知你覺得理唔理想呢?

多謝大家意見

引用:Quote:sissysze+發表於+15-4-15+22:30+福馬

原帖由 hkpapa852 於 15-04-16 發表

有聽過上年聖家爸爸故事既人, 應該對不公開升中數據既學校有介心. 如 ...
冇睇過,可否轉載黎睇下?!

cyhh  聖家爸爸呢個名聽過好多次,其實   發表於 15-4-17 23:37
hkpapa852  根本無....  發表於 15-4-16 11:12

回覆:34網定14網好?

回覆:34網定14網好

未有小朋友但已問定小學校網,會否言之尚早?六年時間可以轉變好大。

引用:Quote:sissysze+發表於+15-4-15+22:30+福馬

原帖由 hkpapa852 於 15-04-16 發表

有聽過上年聖家爸爸故事既人, 應該對不公開升中數據既學校有介心. 如 ...
聖家爸爸故事有聽過。福馬數據無,但知有人紅馬全級50都派到喇叭,福馬個人估計同紅馬差不多

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-04-16+發表

原帖由 sissysze 於 15-04-16 發表
聖家爸爸故事有聽過。福馬數據無,但知有人紅馬全級50都派到喇叭,福馬個人估計同紅馬差不多

...
舊年紅馬一百六十幾人畢業喎

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-04-16+發表聖

原帖由 lauwingtai 於 15-04-16 發表
舊年紅馬一百六十幾人畢業喎
我無話係舊年喎

sissysze 發表於 15-4-16 19:20

...

福馬個人估計同紅馬差不多?

唔好以為上下午校分拆出嚟既學校學術表現一定差唔多, 仁紀仁立入一線學校比例已經差咗10%, 兩呂相差更達15%, 最大分別莫過於兩間北角官立.

即使真係差唔多, 咪都係3X%-4X%左右.

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-4-17+09:14+

原帖由 hkpapa852 於 15-04-17 發表
即係紅馬好啲定福馬好啲?

sissysze 發表於 15-4-17 17:37
即係紅馬好啲定福馬好啲?
抱歉, 我無見過馬既派位資料, 比較唔到
‹ 上一主題|下一主題