用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教女教到好沮喪
樓主: mlca1314
go

教女教到好沮喪 [複製鏈接]

回覆:教女教到好沮喪

教功課真係好辛苦 搞到交係好差 日日教日日罵 !仲要細妹喺度噪住 完全係癲狂症

nayeliyan 發表於 15-4-15 22:45
教功課真係好辛苦 搞到交係好差 日日教日日罵 !仲要細妹喺度噪住 完全係癲狂症

...
真係辛苦, 好彩我哋妹妹好醒, 見勢色唔對, 即刻閃人, 唔好被殃及池魚。我剩係教數學專科都搞到血壓高, 真係難為要教全科既媽咪。

BTW, 唔知點解, 响EK好少聽聞教小朋友功課教到發顛既爸爸, 各位爸爸可唔可以傳授好脾氣秘技。

MrBeast  我都只是凡人一個  發表於 15-4-16 10:51

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:nayeliyan+發表於+15-4-15+22:45+教

原帖由 little_yolky 於 15-04-16 發表
真係辛苦, 好彩我哋妹妹好醒, 見勢色唔對, 即刻閃人, 唔好被殃及池魚。我剩係教數學專科都搞到血壓高, 真係 ...
講開爸爸教數,仲好笑。身邊家長daddy 不少專業人士,工程師、醫生等。有個工程師爸爸,某日自告奮勇去教個女數,媽媽已經拎定花生等睇戲。果然不過一陣時間,個爸好frustrated:你都唔明。個女亦唔客氣呀,答佢一句:你根本都唔明點解我唔明!!!事不關己,媽媽匿埋一邊笑到傻左

hkpapa852  莫非... 親身經驗?   發表於 15-4-16 12:21
小時了了    發表於 15-4-16 10:29

媽媽已經拎定花生等睇戲  <====== 呢句好衰

我家爸爸已經被我禁止教阿女功課。話說阿女小一時有TSA數, 教極唔識, 免自己發火, 唔教, 去煮飯。隔一陣, 阿女好開心走嚟同我講:媽咪, 我終於識計喇, 我個答案同爸爸個答案一樣的。我再望一下, 真係發瘟, 計錯數, 爸爸D數學水平同阿囡一樣。

魚兒小寶貝    發表於 15-4-17 19:43
wan_sosin  你囡數唔好係遺傳!  發表於 15-4-16 11:07
小時了了    發表於 15-4-16 10:29

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 15-4-16 08:50
媽媽已經拎定花生等睇戲
我在公司笑左出黎

個女幼稚園時, 有日我約左朋友食飯, 叫隻佬幫我睇佢做晒D功課姐(我女會自己做, 不過有時要跟)
結果第2日派返黎, (真係要搵返個舊版粗口公仔出黎至得), 5個連線姐, 做3個就咁交左出去; 我慶過辣雞, 對住我老公吼叫: 你又話做晒?! 最犀利係我老公轉頭望住個女: 你又話俾我知做晒?!

零壓力之下, 層次果然唔同, 功課於佢地彷如浮雲~~

小時了了  笑咗  發表於 15-4-16 10:28

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-4-16+08:5

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 08:46
講開爸爸教數,仲好笑。身邊家長daddy 不少專業人士,工程師、醫生等。有個工程師爸爸,某日自告奮勇去教個 ...

既然大家講緊 C6 教數, 咁我又分享小小2年前阿女小三第一學期測驗前, C6 只係頂更1日幫女溫數學事情如下:

話說當日星期六中午C6及阿女已到我娘家村屋屋企溫書(因為我自己當時去了中學聽簡介會), 當完了簡介會後我打電話俾C6, 平日溫文儒雅嘅C6, 竟然係電話筒轉來"咆哮"嘅聲音, 大大聲同我講要阿女"罰留堂", 要係婆婆家食埋晚飯, 改正返晒啲數先至准走. 當時我聽到 C6 咁講, 真係笑晒口, 我好心涼咁講你只你頂更1日就咁燥及勞氣, 枉我係每晚都係咁, 另加要打理家頭細務..........下刪千萬辛酸字

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 08:46
講開爸爸教數,仲好笑。身邊家長daddy 不少專業人士,工程師、醫生等。有個工程師爸爸,某日自告奮勇去教個 ...
個答案呢度搵度:你根本都唔明點解我唔明!!!
我思想幼稚,所以我好明小朋友思維,我女點解唔明我好清楚,教數,教一次唔明,我試幾個方法幾個比喻幾個角度,唔明,fine,第二晚再試,都唔明,等老師教,呢個情況出現好多次,通常老師教完就會明,原因可能係我搵唔到0岩佢既方法,可能係之前未到時候教,可能係同一個問題我廣泛地講左好多情況,到老師教就全部連埋一齊

如果教0個位以高角度思考,小朋友唔明好正常,踎低同佢地一個角度,好多事都會變得容易解決

koller    發表於 15-4-21 16:50
wan_sosin    發表於 15-4-16 11:15
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 09:52
我在公司笑左出黎

個女幼稚園時, 有日我約左朋友食飯, 叫隻佬幫我睇佢做 ...
果次慘都爸爸同阿囡左一個, 右一個, 同時要教番佢哋小一TSA。好彩爸爸一講就明, 但阿囡似乎唔多明。結果都係爸爸勝一疇

仲有一次, 小二上學期, 題目話一班小朋友玩兵捉賊, 7個躲埋咗, 5個响外面追跑, 當時一共有幾多小朋友玩, 仲有埋張圖, 阿囡答12個, 咁緊係錯啦, 最經典係爸爸問:乜唔係12個咩, 點解錯!!!!!!!我只有好無奈地答:仲有負責捉人果個細路呢,兩爸囡一齊同聲:係喎!

little_yolky 發表於 15-4-16 11:10
果次慘都爸爸同阿囡左一個, 右一個, 同時要教番佢哋小一TSA。好彩爸爸一講就明, 但阿囡似乎唔多明。結果都 ...
我老公都係唔多教到我仔D數,最好笑係,如果比佢教,教教下一係叫個仔再嚟問下我啱唔啱,一係我老公自己嚟問我功課,我要教我老公,等佢再教個仔.我老公係文科人,叫佢講中文中史就得,尤其代數,連佢自己都唔多明.不過我都唔係好明,小一嘅題目會有代數,好在我代數唔差.

小時了了 發表於 15-4-16 10:22
既然大家講緊 C6 教數, 咁我又分享小小2年前阿女小三第一學期測驗前, C6 只係頂更1日幫女溫數學事情如下:
...
男人發起癲都唔弱過女人,最好笑罰留堂!

教小朋友好唔容易,有時我叫我老公教個仔,我會講埋個方法佢聽點樣去教,叫佢跟住嚟教.

little_yolky 發表於 15-4-16 11:10
仲有一次, 小二上學期, 題目話一班小朋友玩兵捉賊, 7個躲埋咗, 5個响外面追跑, 當時一共有幾多小朋友玩, 仲有埋張圖, 阿囡答12個, 咁緊係錯啦, 最經典係爸爸問:乜唔係12個咩, 點解錯!!!!!!!我只有好無奈地答:仲有負責捉人果個細路呢,兩爸囡一齊同聲:係喎!
題目:一班小朋友玩兵捉賊, 7個躲埋咗, 5個响外面追跑, 當時一共有幾多小朋友玩

我覺得答12個冇問題禾! 5個入面必定已經包括人捉果個,如果唔係點解要?

nofrills 發表於 15-4-16 12:04
題目:一班小朋友玩兵捉賊, 7個躲埋咗, 5個响外面追跑, 當時一共有幾多小朋友玩

我覺得答12個冇問題禾! 5個 ...
反正張圖入面係有13個人, 同埋, 小學跟model answer, 無得講的。

Charlotte_mom
開左機, 可以慢慢講

我女係數學白痴, 由細教到佢大, 真係扯晒火, 勁straight forward都還好, 稍為轉小小彎已經kick住, 玩高階思維死得更快
弊在佢學校最鐘意玩高階思維 , d問題tricky過晒坊間所有練習 (唔係深架, 古惑lor)

學完周界, 有條問題: 如果四方型a周界16cm, 四方型b邊長比四方型a多1/4, 咁四方型b周界係幾多, 我女就死緊......
你問佢....咁16周界, 邊長幾多呀, 佢又識答我4; 咁4多1/4即係幾多呀, 佢話5, 咁邊長5, 周界幾多呀?
我女"叮"一聲: 啊! 周界即係20!!

呢條問題, 如果俾我仔做, 佢應該係對眼碌2碌就有答案了
------------------------------------------------------------------------

近來很少上EK,看到你所講的例子,自己有些想法想跟大家交流一下。

一般教計數是著眼于計出正確答案,因為答案關乎分數。從教育角度來講,其實更重要的是教導學生如何思考,如何建立邏輯。

通常我教小兒計數是不會直接告訴他答案,而是引導他如何思考。

以你這題例子,題目是問正方形b周界,我會首先確認孩子是否明白什麼是周界,然後要他想想首先需要知道什麼資料才能計算出正方形周界。如果他能講出周界 = 4 X邊長,這問題便應轉換成如何找出b的邊長。然後引導他如何從題目中given的資料(即a的周界,與及a與b的邊長關係)推算出b的邊長。這部分牽涉分數的應用。
最理想是孩子能自己推算出答案。

孩子如果不識計這題數可能有很多原因:可能他根本沒聽書,不知什麼是周界,也可能忘記周界公式,又或者不明白分數等等。所以我一般教計數會先把問題細分為幾個部分,然後找出孩子能掌握那個部分,那個部分有困難,才能對症下藥。

對於數感弱的孩子,建立邏輯系統可能時間比較長,家長或老師需要多些耐性,無必要將孩子與別人比較。

little_yolky  我囡連各種圖形特徵都未記得清   發表於 15-4-16 14:47
wan_sosin  高手,多來指點下我哋.   發表於 15-4-16 14:15

回覆 little_yolky 的帖子

小二數學題又何必出得咁蠱惑,有時都唔好怪D小朋友唔明。

幅圖畫就更奇怪:話明係數學文字題,圖畫就應該係"只供參考"。如果可以數就唔洗學計數啦。
再來,又話"7個躲埋咗",咁幅圖又畫13個人,又會唔會有D人躲埋咗畫唔到呢。。。

有時D問題又真係出得麻麻地。

回覆:little_yolky 的帖子

回覆:Charlotte_mom 的帖子

天下爸爸一樣hea&#128548;&#128548;&#128548;

nofrills 發表於 15-4-16 13:43

小二數學題又何必出得咁蠱惑,有時都唔好怪D小朋友唔明。
躲响樹面, 草叢後面, 椅後面等等, 剩係見到條頭髮, 鞋, 衫咁。最攞命咪就係俾埋張圖, 阿囡都以為係裝飾, 無諗過要數囉

根本就唔應該要數!

wan_sosin
高手,多來指點下我哋.   
--------------------------------------------------------------------
不敢講指點,只是在這個平台交流交流。

教育方法因人而異,沒有那個方法一定人人適用,需要多互相交流參照。
‹ 上一主題|下一主題