用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教女教到好沮喪
樓主: mlca1314
go

教女教到好沮喪

不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一年,  小二教份數都OK, 只是去到需要做份數約數等同埋份數的文字題, 真係怕怕, 不知為咩..  

引用:不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一

原帖由 HaYi 於 15-04-15 發表
不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一年,  小二教份數都OK, 只是去到需要做份數約數等同埋份數的文字題 ...
有時選校真系要諗下究竟間学校為咩要谷D学生,教快個底打得唔好仲死,預左D学生出面預先讀左先?谷学生為了TSA成績?派中学位多DBand one生?

JJDBB 發表於 15-4-15 10:19
邊有咁易呀,你对住佢地都是從她們身上学習。好多事情,情緒……都要處理。有時,我們自己都未能處理得到自 ...
响孩子身上學習呢句好真, 我近排有一個體會。

話說C6其中一科考試唔合格, 要re-take, 我心裡面已經講咗18個字既粗口, 因為一來嘥時間, 二來又要俾過學費。但老細(都識C6)叫我唔好鬧佢, 安慰下佢啦。咁我放工就買咗個芝士蛋糕。

我家好少吃蛋糕, 細囡見到就問有咩事慶祝。我就回答話:唔係慶祝, 係爸爸考試唔合格, 我哋安慰佢, 鼓勵佢下次努力D, 可以合格。
以上係我盡最大既努力, 諗到安慰人既方法同說話了。

精彩既嚟喇, 大囡即刻話:爸爸上次攞D, 今次攞F, 加埋係E, 所以爸爸係合格既。
我話考試要次次計分, 唔可以拉埋D分計, 所以爸爸今次係唔合格
其實大囡早就知爸爸唔合格, 諗緊嘢想安慰爸爸, 等佢feel better。
大囡跟住就話:其實爸爸好叻, 因為我哋個個都唔識日文, 得佢一個識, 所以爸爸係好叻既。

我頓時五體投地, 真心誠意地第一次佩服大囡, 點解可以諗得出咁既安慰說話, 居然可以咁溫柔。真係人有唔同既才能, 諗得出讚美人說話既, 仲要係考試唔合格既人, 都真係一種才能。我要好好學習。

王家爸爸    發表於 15-4-15 14:46
ILoveCinderella    發表於 15-4-15 13:54
MrBeast    發表於 15-4-15 12:28
MrBeast  每次都旦糕安慰因住大個變肥妺:   發表於 15-4-15 12:28
MASAYA  今晚再買個蛋糕,拜師啦   發表於 15-4-15 12:14

MASAYA  今晚再買個蛋糕,拜師啦   發表於 28 秒前

佢個水平實在太高了, 我真係怕我有生之年都學唔會。

MASAYA 發表於 15-4-15 10:58
其實我鍾意呢d生活化既題目,數感唔好既小朋友,計得多算式就識計都可能只係記得答案,10以內加減有幾多變 ...
原則上我係同意,但實際上不是ftm 個d就未必生活化,不過當然事在人為,有時我都會特登帶一袋散銀走落超市買一兩件野

回覆:little_yolky 的帖子

你大女真係好叻👍👍👍

little_yolky  準確D, 佢係好nice  發表於 15-4-15 14:05

Same case..... 我教亞囡真係教到就黎發顛,連細佬(K3)都識嘅數佢(P2)竟然諗極都答唔出,有時真係嬲到想大巴大巴車佢

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-04-15+發

原帖由 wan_sosin 於 15-04-15 發表
你唔好咁激,通常呢類題目,我會用生活例子教,我仔鍾意超人,我會話,媽媽買兩個超人比你,但每個平2蚊, ...

回覆 豬婆 的帖子

佢咁樣,應該係熄咗機,吾係蠢或者懶。抖一陣、隔一陣,換個方法再慢慢教。
長期鬥爭,吾好太勞氣。

醒目開學勳章 王國長老

Jane1983 發表於 15-4-15 13:37
回覆 豬婆 的帖子

佢咁樣,應該係熄咗機,吾係蠢或者懶。抖一陣、隔一陣,換個方法再慢慢教。
有次聽曾繁光醫生講座, 佢話, 有咩事, 第一件事做咩呀, 開雪櫃筆雪糕先, 一人一杯, 點解呀, 用黎降火丫嘛

MrBeast  我就叫佢練琴,一舉兩得   發表於 15-4-15 17:39

引用:不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一

原帖由 HaYi 於 15-04-15 發表
不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一年,  小二教份數都OK, 只是去到需要做份數約數等同埋份數的文字題 ...
小二教份數?

HaYi  正常小三, 有校教快  發表於 15-4-16 10:09

教小朋友真係小D EQ都爆炸,有時真係唔知佢點解唔明,可能好似大家講既熄左機...

教極都唔明既時候我就停一停,唔好因為趕做其他功課,趕上床瞓覺就繼續教,咁一定攪到你好火,佢亦繼續收唔到, Charlotte_mom 所講, 一定要降下火先再繼續

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係ga,食杯雪糕再傾。
小朋友吾係呢樣,就係果樣,慢慢來。

回覆:教女教到好沮喪

補習好看夾唔夾到,我的難夾,如數教得不快,可由淺做起,待孩子有信心,才會肯用力去做,但數教得快,就難教,

Jane1983 發表於 15-4-15 13:37
回覆 豬婆 的帖子

同意,大多港童都係唔夠訓,既然教極唔明倒不如去訓個靚覺罷了。

wan_sosin  慘在我仔點都唔瞓!  發表於 15-4-16 11:04
Jane1983  係要睇開d  發表於 15-4-15 21:30

講得好,放學回家,己很倦,又要做功課默書備課,日日如事,大人都朋友教試回家少睡一會後才開始,效果不錯。

引用:Quote:原帖由+mlca1314+於+15-04-15+發表呢

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-15 發表
有d女仔係數感差,急唔黎。數學好衰,唔識會一路積上去。要由底清起,講解多幾次,做多d練習令佢上心,至可 ...
Agree. same case. seek help

回覆 mlca1314 的帖子

每個人的才華都唔同,肯做ftm,已經是很有勇氣了,唔好因為是ftm而增加對自己的壓力。
呢處個個都是一路做,一路學,總之要記得釋放情緒,即時解決不了的事,自嘲一番,發揮點幽默,當下認為的大件事,等會兒接受了事實,原來都唔系絕路啫!

引用:Quote:mlca1314+發表於+15-4-15+01:54+呢輪