用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教女教到好沮喪
樓主: mlca1314
go

教女教到好沮喪

引用:+本帖最後由+1234ats+於+15-4-16+15:48+編

原帖由 1234ats 於 15-04-16 發表

wan_sosin
上次你給的意見之後,我仔的數學已見進步!少了很多不合理的錯誤!

醒目開學勳章 王國長老

1234ats 發表於 15-4-16 13:26
Charlotte_mom
孩子如果不識計這題數可能有很多原因:可能他根本沒聽書,不知什麼是周界,也可能忘記周界公式,又或者不明白分數等等。所以我一般教計數會先把問題細分為幾個部分,然後找出孩子能掌握那個部分,那個部分有困難,才能對症下藥。
識架, 知什麼是周界,知周界公式,亦明白分數 分開問即刻全部答到, 但炒埋就唔識, 所以我覺得係運用得唔夠熟, 解難唔夠strategic, 面對自己擁有的一大堆公式, 都唔知點入手 (就係你講點去細分, 計邊樣先)

話說我女由細到大, 數學都係合格邊緣, 直到p5有一次班際速算比賽(鬥快鬥準), 竟然全班第3, 我睇下張問題紙, 全部係直接計算題目, 果一刻我好清楚問題出左o係邊: 佢唔係唔識計, 佢係唔識揀自己識嘅野黎用

另一個出事例子: 計畫框面積concept: 草地(外長方型)10m x 12m, 中間有泳池, 草地每邊闊2m, 問中間泳池面積幾多
條問題其實就要求學生識將10m-2m-2m=6m係長, 12m-2m-2m=8m係闊, 面積就係48
其實一d高難度都無
但我個女個腦就係轉唔黎, 講完又講, 講完又講, 佢好辛苦至明左 (都記唔穩), 到下次問題轉小小彎(例如俾細size叫佢計大size), 佢又企左o係度

我個仔, 係小2時問, 當17x6=102, 咁17x8係幾多, 我仔直接寫136 (幾秒之內!), 我反問佢點知, 佢一副"真笨"嘅樣望住我: 17x6係102, 咁17x8咪即係多兩個17咪即係34, 咁102+34咪就係136lor (差左未講出口果句: 咁都仲要問!)

要因材施教呢.......

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 16:39
識架, 知什麼是周界,知周界公式,亦明白分數 分開問即刻全部答到, 但炒埋就唔識, 所以我覺得係運用得唔夠 ...
你仔數感好好,要佢解釋返點樣咁快計出黎其實仲難過佢幾秒計完
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 16:39
識架, 知什麼是周界,知周界公式,亦明白分數 分開問即刻全部答到, 但炒埋就唔識, 所以我覺得係運用得唔夠 ...
當家中有兩個相差遠的孩子,就會覺得好難明那個慢一點的發生什麼事,我就是那個慢一點的,我有個超強嘅哥哥,我細個好慘,連老師都問我,呀邊個係唔係你哥哥,佢考第一,點解你咁架?我應該點答佢呢?答佢係呀,我蠢囉!咁呀?
雖然係唔覺意的比較,但小朋友心絲細密,希望唔會感覺到啦!

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 15-4-16 16:53
你仔數感好好,要佢解釋返點樣咁快計出黎其實仲難過佢幾秒計完
係架所以佢一臉不耐煩

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 18:08
係架所以佢一臉不耐煩
跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到空間佢地
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

wan_sosin 發表於 15-4-16 17:08
當家中有兩個相差遠的孩子,就會覺得好難明那個慢一點的發生什麼事,我就是那個慢一點的,我有個超強嘅哥哥,我 ...
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多都係話可以再努力d啦, 可以再做好d啦
我仔社交差, 語言弱, 不善溝通, 有好叻之處亦有短處, 聰明仔一個不過不善運用, 彷如坐過山車, 又高又低, 見老師主任訓導主任如家常便飯

所以成日話好天好公平嘅....

我妹話有次睇王子華, 佢話:阿媽有兩個仔, 一個得諾貝爾獎, 一個俾警察拉, 阿媽一定係去警察局; 我而家明晒啦, 雖然個仔令我好勞心勞力, 但阿媽原來仲緊張

湊大小朋友唔容易, 共勉之

koller    發表於 15-4-21 16:54

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-16+17:08+當

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-16 發表
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多 ...
聽落好好啊!兩個小朋友都有所長,因我自身嘅經歷係會比較敏感!被比下去的感受實在太差了!其實我哥哥都有點怪脾氣,聰明人都總有弱點!所以真係公平的!

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-4-16+18:08

原帖由 MASAYA 於 15-04-16 發表
跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到 ...
you are right

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-4-16+18:08

跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到 ...
佢地諗嘅方法真係會跟一般人好唔同,而且好快,但有時叫我仔解釋佢係解釋唔到,我覺得係因為佢自己都不自覺地跳晒所有step, 所以解釋唔到,或者可能係佢根本表達唔到。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-16+17:08+當

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-16 發表
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多 ...
老公成日話,上天好公平,比得個仔你一些個人之處,便要攞走某啲嘢

醒目開學勳章 王國長老

我個仔更雪上加霜係溝通能力弱社交差,佢係聰明仔,個腦不停有攪作,當遇到挑戰佢會好快唸到辦法,可惜未必係最好;而且有時講求合作性、佢只識自己一股作氣向前衝,無考慮過partner明唔明、跟唔跟到,或者人地方法會唔會更完善、或者點分工。

教社交,仲慘過教學術野

mlca1314 發表於 15-4-15 10:03
我是ftm,有時覺得自己好無用,已經無做野,仍搞吾掂兩個女
哇~你唔好咁講啦,我覺得呢個年代生兩個或以上既父母係好偉大架! 我生一個都怕怕,唔敢生第二個喇!

魚兒小寶貝 發表於 15-4-16 22:27
哇~你唔好咁講啦,我覺得呢個年代生兩個或以上既父母係好偉大架! 我生一個都怕怕,唔敢生第二個喇! ...
生兩個係辛苦d, 但未至於辛苦兩倍, 但喜樂係遠超兩倍

男孩女孩天生就有分別架啦,女仔數感冇咁好係好正常既事,當你明白呢點就冇咁激氣啦,唔明就算啦跳左佢,做個remark隔一排再教囉。

魚兒小寶貝 發表於 15-4-16 22:44
男孩女孩天生就有分別架啦,女仔數感冇咁好係好正常既事,當你明白呢點就冇咁激氣啦,唔明就算啦跳左佢,做 ...
其實都係關人既事, 唔關性別事。

家姐:數學教到嘔血, 但其他行為表現100分
阿妹:數學一點就明, 但真係曳到好似隻仔咁, 我從未見過咁曳既女仔。

所以, 天係公平的, 所有細路都要父母教到嘔血, 係睇嘔邊樣。

魚兒小寶貝  當然唔會有百分百啦  發表於 15-4-17 19:53
魚兒小寶貝  睇書講,冇記錯係同男性荷爾蒙有   發表於 15-4-17 19:53

wan_sosin 發表於 15-4-16 17:08
當家中有兩個相差遠的孩子,就會覺得好難明那個慢一點的發生什麼事,我就是那個慢一點的,我有個超強嘅哥哥,我 ...
見到你經歷, 我諗起我阿妹。

我有兩個妹, 大妹畫畫靚D, 細妹全個小學階段各方面都蠢D。有一次阿妹上堂要畫鴨仔, 佢唔識畫, 老師問佢:家姐識畫鴨仔, 點解你唔識畫。

真係唔知想細路點答佢。阿妹好唔開心。

引用:Quote:mlca1314+發表於+15-4-15+10:03+我是

回覆:教女教到好沮喪

功課對齊,代表小朋友明白?

原帖由 little_yolky 於 15-04-17 發表
見到你經歷, 我諗起我阿妹。

我有兩個妹, 大妹畫畫靚D, 細妹全個小學階段各方面都蠢D。有一次阿妹上堂要畫 ...
呢D說話當然唔開心,就算被罰都無咁嬲,因為只係話做得唔好,都好過比人覺得自己無用!件事我記到今日,所以同小朋友講嘢要小心!兄弟姐妹每個人不同,樣貌都可以唔同,我連血形都同兄姐佢哋唔同,每個人都是獨特的,其實人係幾有趣,如果個個一樣,相信會好悶!