用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田石門王錦輝小學 & 大圍培僑書院,邊間好? ...
樓主: lawrainbow
go

沙田石門王錦輝小學 & 大圍培僑書院,邊間好? [複製鏈接]

回覆:二二三 的帖子

我諗住一條龍升中學

台灣人一向講國語,中文水平下滑極都仲係好好。不過英文就認真麻麻。
我在台資公司工作的。超過一半後生同事識講台語。

引用:台灣人一向講國語,中文水平下滑極都仲係好

原帖由 teambuilder 於 15-04-16 發表
台灣人一向講國語,中文水平下滑極都仲係好好。不過英文就認真麻麻。
我在台資公司工作的。超過一半後生同 ...
佢地閱讀風氣好過香港。

ccycsy 發表於 15-4-16 11:39
培僑學生的英文和普通話都不錯, 起碼他們每天都有說這兩種語言的機會, 學語言必須要有語言環境, 這個很重要 ...
我有朋友仔女在培僑讀, 佢話仔女說的英文是很好聽, 但只流於表面的英語, 如果是報告/書面/ 討論式佢話唔係咁好, 他家中不說英語, 最後兩個小朋友都去外國讀書, 避走DSE

引用:沙田石門王錦輝小學+&+大圍培僑書院,邊間

原帖由 lawrainbow 於 15-04-14 發表
沙田石門王錦輝小學 & 大圍培僑書院,邊間好?
兩間都係沒有呈分試,要升讀原校。學術方面就培僑好d. 培僑比較多d以普通話為母語既學生,學普通話可能快d好d.

引用:培僑入U成績好些。 感覺上WKF的教法及評估

原帖由 siden 於 15-04-15 發表
培僑入U成績好些。

感覺上WKF的教法及評估方法介乎國際學校同傳統學校之間,對於谷DSE自然輸蝕。但如打算 ...
我同意你的看法,我讀激活小學都是這個原因,幫小孩升國際學校/英文直資學校。如果同學想升傳統學校,就要考慮其他學校。

回覆:Hilarymother 的帖子

激活小學是什麼?

lawrainbow 發表於 15-4-22 00:47
激活小學是什麼?
激活小學位於元朗,激活前校長依家正是WKF 小學部校長。

培僑我不是用家所以難評論,WKF 係一所愉快學習的學校,老師與學生之間互動,校外體驗機會多,校內亦會讓每一位學生發展所長;每兩個月的一次課堂演講。以我的小朋友為例:學校好快了解到我女兒的長處並盡量協助提高有關方面發展。中英數會再編更小班,約22位學生學習,令老師更能因材施教。聽聞WKF 小學課程以加拿大課程為藍本,除中文及人文素質以普通話教授外,其餘全以英語教學;亦以增加學生信心為本,可能初小在寫作的文法上有誤,但學生都能短期內應付寫滿兩版的作文。默書功課亦少,但評估次數頗多!因為課堂較互動,壓力比起其他學校會比較少,但學生需要獨立自學,親子活動的機會更多,因英文功課多是作文或做研習~~要走返出去傳統框框可能需要時間適應。中學部下年會增設IGCSE 課程,對於有志到外國留學的學生亦是一個理想途徑。

如目標在於DSE,培僑暫時的成績應該比WKF 好

lawrainbow 發表於 15-4-14 19:39
沙田石門王錦輝小學 & 大圍培僑書院,邊間好?
對培僑無咩認識, 不能評論. 王錦輝就好著重"愉快學習", 學生好有創意.  不過要留意, 因為近年中學部有向小學部反映, 一條龍升中的學生中文程度欠佳, 於是小學部的中文評估來了一個"大改革", 考試形式同內容開始走回傳統學校的路線, 令到現時一班高年級的學生"人心惶惶" (當然係指一向中文程度一般的那批), 因為現要求五六年級兩年的評估各科平均分合格才可一條龍直升中學, 所以令到有些家長很擔心衰係中文科手上.
沙田友

王X輝有學生讀完小6, 轉了出面讀中學, 不過自行第一轉自己家長去考.
雖然家長留位係中學, 但自行係先收.
至於佢地學術就唔多好, 英文寸字好弱, 不過係前幾年讀完既學生家長講既, 而加有無進步就唔知.  

醒目開學勳章

小曳人 發表於 15-4-14 22:25
各有各好...
但成績應該培僑好d
但阿仔同學當年叩到wkf,放培僑

'我自己甚至唔考慮培僑' me too!

回覆 catcatmom 的帖子

係所有學生學術唔多好定佢小朋友學術唔多好呢?如果佢小朋友自行攪掂,學術冇理由差?! 我剛去完佢哋excurison week 啲showcase, 看見他們自己一手一腳的展板同presentations, 我唔覺得佢哋咁差。起碼不同程度的同學都願意同陌生家長報告同交流,當中有非常impressive, 亦有普普通通。我剛到一間直資開放日參觀,看見這學校六年班學的英文poem writing, 我哋二年班已做完,人家三年班的,WKF一年級下學期都做到。如果係講英文usage 同溝通,我唔覺佢地會给比下去。當然gramma 同串字,家長要下工夫,如果交哂俾學校但又培養唔到小朋友的閱讀習慣,好難會expect 呢兩個area 會自動好出衆!
佢地中學一樣有人入medicine,但佢地真係比較注重全人教育,有好多activities俾學生發展同經歴,唔係淨係讀書而對身邊的事漠不関心。

回覆 蝦米豬 的帖子

The trend is many middle class parents sending their kids to overseas in order to avoid DSE, ...esp. due to Chinese and Liberal studies.   Even DGS is also worried about how to keep their brilliant public exam result as many elite / good students choose to study aboard before F.6.

Doray 發表於 15-5-18 10:08
回覆 catcatmom 的帖子

係所有學生學術唔多好定佢小朋友學術唔多好呢?如果佢小朋友自行攪掂,學術冇理由 ...

我都去完EXCURISON WEEK 既SHOWCASE^^ 我同C6好似問題青年咁不停向各展覽的學生提出問題^^佢地亦好樂意及詳盡解釋;英問英答,普問普答;我地又鐘意行行下求其搵個學生問下野^^ 突然的走廊DRAMA 活動,中庭展覽等都令我覺得每一個學校成員都全情投入去做好件事,而唔係只局限一個半個拔尖的學生能力特別高!今次的活動更加令我對遊樂團的抗拒進一步減少^^

yolayoha 發表於 15-5-14 06:07
對培僑無咩認識, 不能評論. 王錦輝就好著重"愉快學習", 學生好有創意.  不過要留意, 因為近年中學部有向小 ...

“所以令到有些家長很擔心衰係中文科手上”
聽你咁講,呢個中文科的大改革都幾好,起碼等家長早啲意識到中文科嘅重要性,如果唔重視,衰係中文科手上都遲早嘅事

之前中文考試只得兩項,閱讀理解和寫作,近兩年多了(小五小六)語文常識,即是考詞語、排比、對偶等傳統文法。

早幾年,學校只著重寫作和閱讀,小一至小三的英文journal老師不會改錯字,但近年,中文和英文課程深了很多,功課多了很多,默書也多了。Journal小一開始就要改錯字。小一英文寫作是循序漸進,最初時是要求寫5W  What, Why , Where, Who的句子和段落。現在則要多用adjectives和5 senses,即看見、聽見、感覺到...eg. I can see a big tree. I can hear the birds singing nice songs.以及用比較級的子,例如best, biggest, bigger等。

六年級的reader books是City of Ember, Frindle。 英文教寫投訴信、flashback的小說....其實英文科一D都吾淺,不過考試仍然不設grammar卷。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

hoihoima 發表於 15-5-18 12:43
“所以令到有些家長很擔心衰係中文科手上”
– 聽你咁講,呢個中文科的大改革都幾好,起碼等家長早啲意識 ...
主要是閱讀理解很難攞分,我們家長做都經常錯。
語文知識有溫書就OK

寫作也不算難。

據說,今年全部小六都能夠升上中學。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]
‹ 上一主題|下一主題