用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田石門王錦輝小學 & 大圍培僑書院,邊間好? ...
樓主: lawrainbow
go

沙田石門王錦輝小學 & 大圍培僑書院,邊間好? [複製鏈接]

引用:培橋中文書好似有提鄧小平。不過我記得我以

原帖由 teambuilder 於 15-04-15 發表
培橋中文書好似有提鄧小平。不過我記得我以前d中文書都有小小讚揚過國父孫中山;而家諗番起都莫名其妙。

...
孫中山唔值得讚揚?

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-04-15+發

原帖由 samchan2179 於 15-04-15 發表
係有教烈寧嘅生平,學習佢嘅品德。
我地以前小學學Nightingale 。

lawrainbow 發表於 15-4-15 14:02
我唔介意左派,我只著重英語和普通話的教學
咁佢D英文同普通話幾好架! 說話好自然有自信, 而且識執生(P2學生咋), 上年聽講座時唔記得發生左D咩, 學生好快兜得返~(我去每個簡介會都會寫底自己既觀察黎做比較, 所以睇返紀錄就記得)
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 15-4-16 00:34
咁佢D英文同普通話幾好架! 說話好自然有自信, 而且識執生(P2學生咋), 上年聽講座時唔記得發生左D咩, 學生好 ...
做得學生代表, 應該係比較醒。

小寶貝兒 發表於 15-4-15 13:36
我參觀過培僑, 未參觀WKF~
其實我都幾鐘意培僑, 唯一令我要考慮既係佢既中文係用國內人民教育出版社既書,  ...
要說明一點的是, 雖然培僑使用的是國內人教版的書, 但不是每一篇都會教, 大約有三份一的內容會忽略不教, 所教授的大都是品德,描寫景色, 歷史人物(古代和現代)方面, 文字優美, 比香港所使用的教科書有過之而無不及, 且不會有廣東話的字眼出現, 將來小朋友在寫作時所使用的文字亦會較正確.

小寶貝兒    發表於 15-4-16 12:22

培僑學生的英文和普通話都不錯, 起碼他們每天都有說這兩種語言的機會, 學語言必須要有語言環境, 這個很重要, 光學不說, 沒有練習的機會沒有用.

引用:Quote:小寶貝兒+發表於+15-4-15+13:36+我參

原帖由 ccycsy 於 15-04-16 發表
要說明一點的是, 雖然培僑使用的是國內人教版的書, 但不是每一篇都會教, 大約有三份一的內容會忽略不教, 所 ...
👍👍培僑無得輸!

smb329    發表於 15-4-16 12:23

越嚟越多家長對培僑評價提高, 可能因為學費平及資源充足.  至於真正自小培育嗰班DSE成績....有待觀望真正實力!

回覆:沙田石門王錦輝小學 & 大圍培僑書院,邊間好?

ccycsy 發表於 15-4-16 11:34
要說明一點的是, 雖然培僑使用的是國內人教版的書, 但不是每一篇都會教, 大約有三份一的內容會忽略不教, 所 ...

我反而驚DSE中文科改卷個班人既中文程度唔夠唔識欣賞, 到時仲幣....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-4-16+14:06+

原帖由 hkpapa852 於 15-04-16 發表
有冇可能呀?!

samchan2179 發表於 15-4-16 14:31
有冇可能呀?!
培僑既課本我無睇過, 但如果真係完全用國內既用語既話, 其實對中文科係有好大問題, 因為國用語同香港用語係兩回事, 以下係一D例子 (左邊係港式, 右邊係國內用法):

質素, 素質
待應, 服務員
坐的士, 打的/打車
接了兩個電話, 接了兩通呼叫
手提電腦, 筆記本
會議記錄, 會議紀要
開幕禮, 開幕式
一宗交易, 一筆交易
寬頻, 寬帶
.....

而且, 以前高考改中文卷既, 部份都係來自傳統官津學校既中文科老師, 大家對中文的用語方式, 文筆可能已有根本性質既不同了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:沙田石門王錦輝小學 & 大圍培僑書院,邊間好?

普教中能否有效提高中文程度?台灣人的中文水平也在下滑中。

Sallyqiqi2 發表於 15-4-16 12:55
越嚟越多家長對培僑評價提高, 可能因為學費平及資源充足.  至於真正自小培育嗰班DSE成績....有待觀望真正實 ...
....溫校長說,培僑在創校首五年,由羅校長打下良好根基;他上任後的這五年,學生公開試成績則持續向上,而未來則想培育更多學生領袖。「今年的中四級學生,全是從小一開始,已於培僑就讀,而過去看到這班學生的成績很好,整班的平均分,較以往高十分,所以期望兩年後的文憑試成績會騰飛,也預期有輝煌成績。」...

引用:普教中能否有效提高中文程度?台灣人的中文

原帖由 bubuG 於 15-04-16 發表
普教中能否有效提高中文程度?台灣人的中文水平也在下滑中。
因為太多人講台語

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-04-16+發表普教

原帖由 samchan2179 於 15-04-16 發表
因為太多人講台語
新一代台灣人還有很多說台語嗎?中文水準高低在乎閱讀,而不是說什麼話。

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-04-16+發

原帖由 bubuG 於 15-04-16 發表
新一代台灣人還有很多說台語嗎?中文水準高低在乎閱讀,而不是說什麼話。

...
都有好多呀!

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-4-16+14:31+

原帖由 hkpapa852 於 15-04-16 發表
培僑既課本我無睇過, 但如果真係完全用國內既用語既話, 其實對中文科係有好大問題, 因為國用語同香港用語係 ...
打造平台,優化素質,亮點,公交車,立交穚都係較現代流行嘅中文,老師唔會唔識。

回覆:Sallyqiqi2 的帖子

培僑中學升到大學多唔多?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-04-16+發表新一

原帖由 samchan2179 於 15-04-16 發表
都有好多呀!
哦⋯⋯⋯

‹ 上一主題|下一主題