用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果有LH 和greenfield, 你會點揀?
樓主: Vergi
go

如果有LH 和greenfield, 你會點揀?

回覆:如果有LH 和greenfield, 你會點揀?

BTW, LB GF seems different with other, except the school fee, the uniform also different. (Information in 3 yrs b4, not know the latest situation).

我係GF LB家長, 女兒由PN到現在已經讀K1, 其實, 老實說PN到現在都讀得好開心, 我覺得語言環境係不錯, 我相信6000幾蚊係因為班裡面真係三位老師, 仲要係金髮

囡囡啲英文真係相比同齡其實真係唔錯, 囡囡今年K1英文班, 數學班都係下午回來上課, 全部都免費, 現在仲有常識班添, 老實講, 一星期三天免費班, 如果在出面講, 都要成二, 三千蚊一個course, 所以我覺得6000蚊有這些班真係算係咁啦!

train 發表於 15-4-20 17:12
兩間都讀過。姐姐讀LH, 妹妹細B讀GF PN, K1 再轉去LH。兩間最大嘅分別係課程及教材。LH 課程很有係統,中英 ...
下!?咩冇啦啦PN搞畢業禮,PN畢業禮好重要架!一生人得一次!千奇唔好唔搞呀

train  K2 都有畢業禮。  發表於 15-5-3 17:44

回覆:lamkara 的帖子

你意思係囡囡讀LB GF K1上午班,下午要回校上數學班和常識班,一星期三天,免費補習?

引用:我係GF+LB家長,+女兒由PN到現在已經讀K1,+

原帖由 lamkara 於 15-04-30 發表
我係GF LB家長, 女兒由PN到現在已經讀K1, 其實, 老實說PN到現在都讀得好開心, 我覺得語言環境係不錯, 我相 ...
你意思係囡囡讀LB GF K1上午班,下午要回校上數學班和常識班,一星期三天,免費補習?

引用:回覆+greencircle+的帖子 GF佢地要家長填

原帖由 mandywong1156 於 15-04-29 發表
回覆 greencircle 的帖子

GF佢地要家長填曬個人資料、簽曬所有手冊內頁先會蓋印架,我果陣就係填漏左呀仔 ...
無,全部寫齊晒,行政太混亂

引用:Quote:原帖由+Vergi+於+15-04-19+發表I+got

原帖由 greencircle 於 15-04-19 發表
好差的GF,我小朋友中途退學了
請問你的小朋友讀邊間分校?

引用:Quote:原帖由+greencircle+於+15-04-19+發

原帖由 Vergi 於 15-05-04 發表
請問你的小朋友讀邊間分校?
奧運

Greenfield LB好多外國人讀架。

我有個朋友個囝讀緊Greenfield LB K3, 佢話舊年K2時已經有面試班, 仲係免費添, 佢個囝仲考到英華。如果冇心辦學, 又點會搞咁多免費班呢?所以我覺得唔係你地講到咁差喎!BTW, 我都諗住幫阿囡報出年PN

本人曾經是GF (LB)用家,現巳退學。老師們是好的,但新校長對學生是0交流。行政亂。

i would choose LH because of better academics

回覆 Beautyabimama 的帖子

LH 校長記得全部學生的名字,為了培養他們的禮貌,每天站在校門和學生打招呼、說再見。LB GF 可能是我的問題,我從來沒有見過校長。其實不是想批評 GF,自己作為家長選校時都會在這裡找找資料,只是分享自己的經歷,希望幫到有興趣的家長。
妹妹在GF返學都返得好開心,也很喜歡老師們。

I will choose LH

大女pn 13/14年係凱帆LH. 校長老師都好, 有教學熱誠, 課程設計tailer made ..有自己出版的書, 每月每班有過百張上課的相比家長了解上課情況及教具。學費4千幾。

細女14/15年pn. 好彩佢班的老師都好。試過有隔離班老師代課恰眼訓(開學頭幾日家長可以陪所以我親眼睇住佢恰)。 上年11月返學到而家佢個班全班的相加埋唔夠50張, 而亞女竟然半張都無, 真係好無誠意。 就算其他同學有相都係食野同玩的相, 一d 教具都睇唔到。 學費6300 半日。

如果係我, 100% 揀 LH.   講完。

貢獻勳章

引用:大女pn+13/14年係凱帆LH.+校長老師都好,+有

我係GF SN用家, 見到錦多POST都忍唔住同大家分享下, 呢間學校係錢行頭, 心水清就會發現老師年年走, 走親都係好老師,留唔到人, 請返尼都係好新,無經驗(中英)都係,,唔知係咪因為平呢..講真頭頭讀呢間都係貪佢人數比例小, 所以學費相對貴, 但係唔知係咪牟利學校呢, 越收越多人一班, 對小朋友照顧無以前錦足夠, 但學費就都係錦貴, 一D都唔值, 我都物色緊新學校, 轉到都會走. 大家要報前就考慮清楚啦.

shan_shan2001 發表於 15-6-9 22:19
我係GF SN用家, 見到錦多POST都忍唔住同大家分享下, 呢間學校係錢行頭, 心水清就會發現老師年年走, 走親都 ...

牟利學校但就套用學卷幼稚園的師生比例, 無言!  鐘意大班教學就讀SN GF. 學費係錦加, 資源就剝削, 真係俾個讚佢! 聲譽好左D, 又嚟過. 政策混亂, 鍾意點就點, 話就話尊重家長意見, 但實則只是單向式溝通, 政策轉變到最後一刻或家長發現才說, 議價空間近乎零. 家長要讀真係諗清楚. 今年冇事唔代表下年冇事.

校長轉左,校監掌權,表面叫國際學校,但已經慢慢變做local學校甘運作,家長俾國際學校既錢,但學校提供local既服務,每次問佢師生比例點解愈來愈高,每次就淨係識答,我地相比local 既師生比例已經係比較好來混淆視聽,叫人入來讀個陣就以師生比例做賣點,入到去就完全兩回事,頭一兩年仲係新校,d人唔知入去讀,過多兩年無人會再去

係啊係啊。佢而家呢個課程我都睇唔到同local有咩分別。d課程都無按學生實際需要編排。中英文課程可以完全唔同。小朋友同一時間學緊兩個唔同主題。小朋友好易混亂。課本又錯漏百出.都唔知佢地d課程有無人管.都係個句啦。三思。