用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果有LH 和greenfield, 你會點揀?
樓主: Vergi
go

如果有LH 和greenfield, 你會點揀?

LH=學之園

回覆:sumxhui 的帖子

我都認同,LH係集團名氣大,GF各方面絶不比LH差

GF 何嘗不是集團?GF 有5間分校,LH 暫時4間。個人感覺LH 好有心搞好間學校,課程、教材都是不段進步(本人子女是6年用家)。但是GF 就關心$。大家都係影班相,LH $20+,GF $300+。

回覆 sala222 的帖子

我講緊奧運站嗰間。TKO no comment。好似倆間學費唔同。Long Beach GF $6000+/month,TKO $4000+/month,correct  me if I'm wrong. 課程內容唔知同唔同。

引用:回覆+sala222+的帖子 我講緊奧運站嗰間。T

原帖由 train 於 15-04-24 發表

我講緊奧運站嗰間。TKO no comment。好似倆間學費唔同。Long Beach GF $6000+/month ...
Tko whole day $6200

Just visited sophie, very big and spacious.

回覆 train 的帖子

我小朋友讀緊南豐GF, 課程同老師都好認真。班相無收費, 一個學期會有獨立一班生活照CD訂, 都有成幾百張相, 只係收幾十蚊。小朋友讀緊K2, 星期六仲有免費小一訓練班上, 睇得出學校好有心幫小朋友準備升學。吾, 真的各花入各眼 但用家角度來說, 本人感覺很良好!

好與唔好是相對的,我有朋友兩個仔女都讀Long Beach GF,她都覺得很好。只是我啲小朋友GF & LH 都讀過,發覺兩間分別都好大。BTW 我都一直懷疑Long Beach GF 同其他,如TKO 的是否一樣。Long Beach GF $6000+ 是半日。讀咗咁耐從來冇話有得訂CD,只係俾咗個密碼我哋上網download相。

引用:回覆+sala222+的帖子 我講緊奧運站嗰間。T

原帖由 train 於 15-04-24 發表

我講緊奧運站嗰間。TKO no comment。好似倆間學費唔同。Long Beach GF $6000+/month ...
Long B GH 上年 pn 已經$6800,我老细小朋友讀緊,佢話我知!

所以有啲考到第二間K1的家長7月退學,唔想比$6000+返得唔夠15日學。

其實睇左咁耐,都唔明做咩會講到GF咁差,忍唔住要出下聲評下理。
我囡囡都都讀緊GF SNR,入學之前都好驚架,因為睇得太多呢度既COMMENTS。入左學之後,完全放心曬。其實講收費,讀得國際學校都係預左咁既價,已經包曬書簿茶點費,我覺得好OK喇!SO FAR佢都係XMAS CARNIVAL果陣收過50蚊活動費,其他新年年宵呀,親子運動會呀都係FREE架。
仲有,我都唔明點解會話全年得幾張相。我囡囡8月番學到依家,我都係校網幫佢DOWNLOAD左50張相左右,雖然全部都係生日會相,不過PN少D校外活動都情有可原喇!
哈哈,一打就打左一大堆添,不喜勿插^^"

引用:其實睇左咁耐,都唔明做咩會講到GF咁差,忍

原帖由 stellayip333 於 15-04-28 發表
其實睇左咁耐,都唔明做咩會講到GF咁差,忍唔住要出下聲評下理。
我囡囡都都讀緊GF SNR,入學之前都好驚架 ...
認同!英文同pth都係native speaker. 不過課程比lh鬆散

引用:Quote:原帖由+train+於+15-04-20+發表本帖

原帖由 sala222 於 15-04-23 發表
多謝寶貴資料!我有新都城GF PN pm同 Boxhill K1 am。今次考LH PN 得waiting,如打算再戰K1,應該暫時選GF ...
新都城係翠茵,gv

引用:所以有啲考到第二間K1的家長7月退學,唔想

原帖由 train 於 15-04-27 發表
所以有啲考到第二間K1的家長7月退學,唔想比$6000+返得唔夠15日學。
請問7月係咪有畢業典禮?

其實又唔可以只係根據一張班相要唔要錢黎決定GF係唔係向鏘看, longbeach location, 租金都貴d掛
小朋友讀緊snr gf, 比預期好好多好多, o係 ek 聽得太多唔好的comment,跟本唔係ek 的人口中咁講咁差, 白人net, native pth 老師, 3個班主任, 對小朋友照顧好好, 小朋友上學好開心, 唔知學左咩野, 其實都唔expect 學好多野, 因為仲細

不過, 坦白的講, lh名氣大點, 如果有得揀, 當然揀lh 啦

回覆:如果有LH 和greenfield, 你會點揀?

聽完SNR媽媽comments都放心D,囝囝8月PN開學,讀全日。

回覆 train 的帖子

我個仔上年PN畢業時都有隻CD,裡面有大概5、60張相,係免費唔洗錢架,人人都有份

回覆 greencircle 的帖子

GF佢地要家長填曬個人資料、簽曬所有手冊內頁先會蓋印架,我果陣就係填漏左呀仔既國藉,都冇得蓋印,所以佢地對呢方面都check得幾緊下,你係咪填少左野咋?

回覆:如果有LH 和greenfield, 你會點揀?

一間讀過,一間讀緊。兩間都不錯,只不過有得揀,就緊係揀間好D。