用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果有LH 和greenfield, 你會點揀?
樓主: Vergi
go

如果有LH 和greenfield, 你會點揀?

引用:Quote:原帖由+sumxhui+於+15-04-19+發表回

原帖由 maylulu 於 15-04-19 發表
你的意思係你過區GF同LH差不多?請問邊區?
Tko GF SN

引用:Quote:原帖由+Vergi+於+15-04-19+發表I+got

原帖由 greencircle 於 15-04-19 發表
好差的GF,我小朋友中途退學了
吓😱,請問係幾時嘅事,因為好似已經換咗校長

回覆:如果有LH 和greenfield, 你會點揀?

LH on waiting list only, so must take GF SN. actually, I am not sure GF SN is good or not😩

LH for sure

My daughter studying GF, she like to go to school and sing a lot a home, So I think it's ok. But LH teacher seems hv more heart and kind when compare with GF's teachers. Now I hv LH offer! ( Tai Kok Tsui campus) will choose LH

兩間都讀過。姐姐讀LH, 妹妹細B讀GF PN, K1 再轉去LH。兩間最大嘅分別係課程及教材。LH 課程很有係統,中英文課程內容一至,配合精心設計教材。圖書角色都穿著LH 校服,還有配合的字卡,遊戲,卡通。GF 中英文老師各有各教,毫無係統可言。中文只用《青田自己會讀》做教材。英文没有教材。GF 日日有功課,但PN太細,冇心機做。只能從功課知道教過啲乜。

LH 的禮物都是自家設計益智遊戲(去過interview 都收過),差唔多個個星期有,玩都玩唔切。GF啲禮物全部係雞肋,留又冇用丢又浪費的擺設或劣質大陸玩具。
GF 樣樣向$看,學費已經比人貴,比啲噤嘅質素,重要有活動就要另外收$。冇啦啦PN 搞乜嘢畢業禮又作你一筆。

GF唯一好處遇到的老師都有愛心, 妹妹返學都返得很開心。回家成日唱住學校教的歌仔,但有時唔知佢唱乜,要問老師才比啲歌名自己上綱找。姐姐以經前係LH PN都係喜歡唱歌,但LH的歌書靚啲,又有自制網上vedio看下唱啲乜。

引用:+本帖最後由+train+於+15-4-20+17:15+編輯+

原帖由 train 於 15-04-20 發表

兩間都讀過。姐姐讀LH, 妹妹細B讀GF PN, K1 再轉去LH。兩間最 ...
Thx for your information. I think I will apply LH K1.

又對兩間學校了解多咗

重有LH在綱上會提供很多小朋友在校上課的相,只計自己小朋友全年冇一百都有幾十張。GF 就成年得幾張。
BTW 很多人以小朋友返學開唔開心,鐘唔鐘意返學來界定間幼稚園好唔好。其實幼稚園有人同你唱下歌仔、講下故仔、做下手工、食下茶點、玩下,好難唔開心、唔鐘意。多數唔鍾意返學係因為未能適應與家人分開。

Any comment on Sophie? The kindergarten next to greenfield

Sophie 參觀過,hardware 一流,英粵,圖書教學。因為係新校所以唔敢揀。要問問用家才知 software 如何。

Train, thank you for your information. Any 用家 here? Really want to know more.

引用:+本帖最後由+train+於+15-4-21+16:45+編輯+

原帖由 train 於 15-04-21 發表

重有LH在綱上會提供很多小朋友在校上課的相,只計自己小朋友全 ...
又好似係喎。咁應該點衡量呢?

引用:+本帖最後由+train+於+15-4-20+17:15+編輯+

兩間都讀過。姐姐讀LH, 妹妹細B讀GF PN, K1 再轉去LH。兩間最 ...
你說得對,GF no organization at all, 樣樣野散修修,我小朋友讀左2個月,手冊校長老師未簽名,無學校蓋章,問完又問,追完又追,依然故我,仲有,佢地中英老師完全無溝通,就算你寫完message to.school, 永遠無人跟進無人覆,我小朋友個英文名,由開學到退學都未試過有老師串岩,見微知著,學費唔係平,老師唔算特別好,中途退學原因係覺得直情浪費時間

引用:Train,+thank+you+for+your+information.+A

原帖由 supermom1 於 15-04-22 發表
Train, thank you for your information. Any 用家 here? Really want to know more.
Sophie 星期六open day, 有興趣可親身了解下,接觸下主任老師和用家!

Thanks yannietimb. May i know what time for the open day?

Already found the open day information. Thanks

多謝寶貴資料!我有新都城GF PN pm同 Boxhill K1 am。今次考LH PN 得waiting,如打算再戰K1,應該暫時選GF定Boxhill?如果考唔到,係咪GF好d?因Boxhill中文程度較淺。

唔好意思,LH 即係邊間呀?