用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學呈分試
樓主: herman0114
go

小學呈分試 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-4-15+10:42+

原帖由 hkpapa852 於 15-04-15 發表
但第一二次呈分試成績不是可以給自行所選學校參考嗎?那也應該重要吧?!

loveDD 發表於 15-4-16 13:28
但第一二次呈分試成績不是可以給自行所選學校參考嗎?那也應該重要吧?!

...
係囉, 好似我當年, 只有一個學能測驗定生死, 我真係sure band 1頭學生, 但係可能學能測驗考得唔好or填表太進取or編號唔靚, 結果就入咗第一間揀既band 2學校。放榜時班主任仲問我有無好失望, 我已經忍住唔喊了, 仲想我點答呢。

好似話後來係學能測驗+呈分, 其實呢個有咩唔好? 一人做事一人當, 又有呈分可以報自行。我當年無自行無叩門, 考級第一同我都滑鐵盧, 佢好D, 都叫做滑咗去聖家, 但中二就插咗去伊中, 佢仲打電話問我插唔插, 幫我攞報名表。

little_yolky 發表於 15-4-16 15:35
係囉, 好似我當年, 只有一個學能測驗定生死, 我真係sure band 1頭學生, 但係可能學能測驗考得唔好or填表太 ...
我諗妳對學能測試有誤解, 其實學能測試功能和現在Pre-S1一樣, 只有1977年或以前既升中試係一次定生死.

學能測試年代一樣有類似呈分既做法, 係由校內老師觀察學生18月內的學業表現, 可參考呢度:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%AD%B8%E6%A5%AD%E8%83%BD%E5%8A%9B%E6%B8%AC%E9%A9%97

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-17 11:21
我諗妳對學能測試有誤解, 其實學能測試功能和現在Pre-S1一樣, 只有1977年或以前既升中試係一次定生死.

學 ...
吓, 真係無聽過要呈分喎, 不過無論呈唔呈分, 我小五小六四次試全部級2, 點計都係band 1, 唔通考級1同我個隨機編號都衰得咁慘? 考級3果位入咗MCS, 你話我當年係咪想死, 我果年男仔派得好好。

當年又無話升中講座, 乜都無, 真係成績好就將最好既中學填晒响前面, 就係咁而已。當年諗, 真係點解要咁努力讀書, 由幼稚園開始努力, 到頭來都係得個桔, 真係好唔開心, 校服又核突。不過, 後來入咗去讀, 又係另一片天地, 呢個又係題外話。真係咩年代, 選校都要講策略的, 唔理你band幾。

little_yolky 發表於 15-4-17 11:50
吓, 真係無聽過要呈分喎, 不過無論呈唔呈分, 我小五小六四次試全部級2, 點計都係band 1, 唔通考級1同我個隨 ...
其實最大問題係, 當年我地爸母點幫我地填表呢? 以前有5個Band, 萬一排晒超級名校係前面, 唔好彩既話可能真係有機會派唔到B1學校.....

我最近係籠底搵番N年前張派位證同選校表, 但根本睇唔明係咩學校, 但似乎可以肯定, 最後我父母似乎唔係按照我意願去填囉..... 結我我B1成績派咗去間B2尾學校

little_yolky  我派band 2頭,都好彩過你   發表於 15-4-17 12:20
little_yolky  我係自己填的   發表於 15-4-17 12:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-4-17 12:09
其實最大問題係, 當年我地爸母點幫我地填表呢? 以前有5個Band, 萬一排晒超級名校係前面, 唔好彩既話可能真 ...
我哋當年自己填,父母唔會理,填完比老師過目。記得填到盡都係得1x間,最主要同啲死黨夾埋填同1個志願,結果3個入咗同一間英中,1個去咗間band 3學校(當年有5個band),好失落。

回覆:小學呈分試

聽有啲家長成日話老師針對學生,甘如果呈分試是校内評分,會吾會好影嚮這類學生計分,小小野都扣下你分就慘啦!會這樣嗎?

hkpapa852 發表於 15-4-15 10:40
其實, 呈分後點計Banding, 以上AgapePa說的只是一個大概的概念, 實際上運作係極之複雜

因為每年畢業生人 ...

見到你的詳細解答, 但我睇完都係唔明呀,

姐係小女如要入英band 1, 咁當然除左睇佢成績之外, 學校那part 又點計? 我女小一, 想預備好d

tinaleung 發表於 15-4-17 13:20
見到你的詳細解答, 但我睇完都係唔明呀,

姐係小女如要入英band 1, 咁當然除左睇佢成績之外, 學校那part  ...
參考下學校過去升中有幾多人/幾多%學升到上一線中學, 需然會有變化, 但傳統一線中學, 應該可以保持呢個變化係低百份比.

如果學校無呢D公開資料 (校網, 學校簡介, 校務報告都冇) 既話, 只有問下D用家.

引用:慘啦,上到小學咁多試考

原帖由 buckscheung 於 15-04-17 發表
慘啦,上到小學咁多試考
睇下你自己点選擇学校,有D不停考,幾一個月又测或考,每星期都是忙忙碌碌!我選擇少測少考,Keep住自己成績,学校派位又oK就滿意了。但是運氣都要有,自己成績唔差,学校派位又好,点知派唔到心儀中学,咁也無法。最緊要態度好。

引用:Quote:tinaleung+發表於+15-4-17+13:20+見

原帖由 hkpapa852 於 15-04-17 發表
參考下學校過去升中有幾多人/幾多%學升到上一線中學, 需然會有變化, 但傳統一線中學, 應該可以保持呢個變化 ...
仲要品行好,由初小教起。品行都有影響架。

‹ 上一主題|下一主題