用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行收左是否不可報直資?
go

自行收左是否不可報直資?

如題

回覆:自行收左是否不可報直資?

引用:如題

原帖由 jamielam88 於 15-04-12 發表
如題
不是

醒目開學勳章 王國長老

可以照報照考,但直資決定收你而你又去註冊,就要放棄自行果個津校位

引用:是 +

原帖由 naughtybj 於 15-04-12 發表
肯定不是

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thanks for your replyHope all can get your 1st choice school

I am struggling for my son coz we have 25 marks for marry knoll father but it's too far away from us and we want to apply nearby Catholic school since we have 20 marks.

Now thinking kbsjcs

可照報照考,當直資收你,就要決定讀那一間,我就調轉,放棄直資,參加大抽獎

引用:可照報照考,當直資收你,就要決定讀那一間

原帖由 ivypooh 於 15-04-12 發表
可照報照考,當直資收你,就要決定讀那一間,我就調轉,放棄直資,參加大抽獎

...
放直資玩抽獎要承受一定的風險啊!
抽獎的學校十分吸引?

回覆:pharaoh 的帖子

因有私校backup, 所以返轉頭試下抽

引用:因有私校backup,+所以返轉頭試下抽 +

原帖由 ivypooh 於 15-04-13 發表
有私校back up就搏得過

引用:因有私校backup,+所以返轉頭試下抽 +

原帖由 ivypooh 於 15-04-13 發表
咁又幾好
可否透路邊間私校收左

ivypooh 發表於 15-4-13 08:32
梗點解重要考直資?
係唔係Accept咗直資offer就唔可以大抽獎啦?

回覆 fdwweebb 的帖子

係。接受直資學位要填表放棄抽獎

引用:可以照報照考,但直資決定收你而你又去註冊

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-12 發表
可以照報照考,但直資決定收你而你又去註冊,就要放棄自行果個津校位

...
唔好意思,你意思是如果我20分有資助學校收左,仍可以繼續考直資但不可以大抽獎嗎?

candycsy 發表於 15-4-22 15:38
唔好意思,你意思是如果我20分有資助學校收左,仍可以繼續考直資但不可以大抽獎嗎?

...
有D直資係好衰, 自行前放榜, 仲要你自行放榜前留位, 咁你留咗就無咗個自行了。

如果係自行出咗結果後才有offer, 或仍要繼續3-4-5-6-7 in, 咁可以繼續in, 直至收咗你為止。當然, 有自行收咗, 你又接受咗個自行offer就緊係無大抽奬啦。直到你直資收咗, 你又想入直資, 咁就放自行位注冊直資了。

引用:Quote:candycsy+發表於+15-4-22+15:38+唔好

原帖由 little_yolky 於 15-04-22 發表
有D直資係好衰, 自行前放榜, 仲要你自行放榜前留位, 咁你留咗就無咗個自行了。

如果係自行出咗結果後才有o ...
多數都係出直資offer 先,跟住到自行,跟住就私校或其它直資offer,如接受左以上直資offer,就唔能夠參加6月大抽獎