用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人因為個小朋友同其他同學夾唔埋而轉校? ...
go

有冇人因為個小朋友同其他同學夾唔埋而轉校? [複製鏈接]

如題
   2    0    0    0

回覆:juliewan202 的帖子

不會。唔夾的同學間間都有。

引用:如題

關係點樣惡劣法?校風吾好?多bullies?一班咁多同學,小朋友慢慢多數會搵到朋友和生存空間,好少話真係獨家村被杯葛,這樣都是學習成長的一部份。

轉校去到新環境,亦吾一定會多朋友。

回覆:有冇人因為個小朋友同其他同學夾唔埋而轉校?

醒目開學勳章 王國長老

問題出O係邊度? 我仔社交弱, 都有試過被欺凌(好彩係一D極無奈的小事), 但我都會唸, 點解一班幾十人, 個個唔蝦要蝦你一個?
事出必有因, 可能係小朋友小小事就反應大(喊, 發脾氣), 亦可能被人覺得係滋事份子(太正義, 小小事就搵老師, 投訴), 又可能性格上令同齡小朋友覺得唔太好

與其唸轉校, 不過著手正面同學校溝通, 同老師一齊唸唸辦法, 另一方面, 如果問題出在自己身上, 不妨搵d社交EQ班上, 改善下小朋友脾氣同處事方法, 一生受用

lauwingtai    發表於 15-4-15 21:09
siden    發表於 15-4-15 11:40

Charlotte_mom 發表於 15-4-13 10:42
問題出O係邊度? 我仔社交弱, 都有試過被欺凌(好彩係一D極無奈的小事), 但我都會唸, 點解一班幾十人, 個個唔 ...

都會唸

引用:都會唸

引用:Quote:原帖由+ericby+於+15-04-15+發表都會

原帖由 naughtybj 於 15-04-15 發表
我發覺你d comment都幾negative... 做人咁就唔會開心。
「都會唸」3個字 就被評為 negative ??

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-04-15+發表

原帖由 fishchow 於 15-04-15 發表
「都會唸」3個字 就被評為 negative ??
超like 你個回應,因為講中哂我心聲!

引用:問題出O係邊度?+我仔社交弱,+都有試過被欺

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-13 發表
問題出O係邊度? 我仔社交弱, 都有試過被欺凌(好彩係一D極無奈的小事), 但我都會唸, 點解一班幾十人, 個個唔 ...
可唔可以教我點教我囡改善丫,因為我囡就係你所講嗰類人,我現在都很頭痛

引用:問題出O係邊度?+我仔社交弱,+都有試過被欺

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-13 發表
講得到好 point

回覆:有冇人因為個小朋友同其他同學夾唔埋而轉校?

期待ericby vs naughtybj

little_yolky  買定花生   發表於 15-4-16 16:06
Jane1983    發表於 15-4-15 22:05

naughtybj 發表於 15-4-15 18:52
我發覺你d comment都幾negative... 做人咁就唔會開心。
我發覺你d comment都幾creative...做人咁都幾開心

醒目開學勳章 王國長老

一女之媽 發表於 15-4-15 19:50
可唔可以教我點教我囡改善丫,因為我囡就係你所講嗰類人,我現在都很頭痛

...
我仔係非典型自閉的, 即外表, 行為睇起黎同普通人無分別, 但骨子裡唸野方法有D自閉元素: 唔識睇人眉頭眼額, 肉麻當有趣, 做左D野人地"摺"佢仲覺得自己引到人注意成功左, 堅持己見, 唔識同人溝通合作成日覺得自己岩晒, 有挫折就大反應 (喊, 指責他人), 有時人地好心提佢, 仲要俾佢鬧, 批評人地又唔留情面 (無同理心)
直到有次見到佢同小朋友互動, 忍無可忍(咁落去點得呀), 搵社交班俾佢上
我女同佢倒轉, 開開心心人緣好到不得了; 所以我好明白, 點解有D人天生容易受人歡迎, 有D人要好努力至有朋友

我仔而家去緊聖基道健苗軒, 佢係以遊戲方式引小朋友自己對一D情況有反應 (例如要合作的遊戲, 有贏有輸), 之後要反思, 邊個做得好邊PART自己做得唔好, 每堂落堂後導師會同家長有DE-BRIEFING, 家長會知自己小朋友長處短處, 平時在家都知點處理佢情緒同問題, 例如我仔, 係聰明仔, 轉數快, 但唔溝通, 所以永遠動手不動口, 合作時就露晒餡, 有D野要兩個人一齊完成的就會輸俾其他組

係要潛移默化架, 精神科醫生解釋過, 社交無得話一本書睇完就知咩叫岩咩叫唔岩, 係要靠自己從別人反應/互動中學會應做VS唔應做; 有D野可以HARD CODE例如人地PK你幾唔真心都要講句: 你無事丫嘛而唔係抵你死, 呢D就係禮貌; 有D野唔可以HARD CODE就要慢慢去觀察同去學

急唔黎架.....搵D EQ/社交課程, 睇下邊間就腳又口碑好, 睇下小朋友學唔學到野啦

little_yolky  阿囡撞親我真係會話"抵你死":z   發表於 15-4-16 16:13

引用:Quote:一女之媽+發表於+15-4-15+19:50+可唔

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-16 發表
我仔係非典型自閉的, 即外表, 行為睇起黎同普通人無分別, 但骨子裡唸野方法有D自閉元素: 唔識睇人眉頭眼額, ...
Thank you不過我囡唔係自閉,但佢都係反應大,鍾意小小事就投訴而家俾一個班上的曳人蝦佢,攪佢D頭髮,踏佢條群,同老師傾過,老師都話嗰個小朋友係針對佢嚟蝦佢,都唔知可以點改變我囡呢D性格好煩!

醒目開學勳章 王國長老

哈哈, 唸返自己細個, 太正義的同學都係唔受歡迎的; 而家唸返當然覺得當時好幼稚啦
對呢方面我又無處理經驗, 純粹brainstorm一下, 可唔可以同小朋友講, 老師都知道大概情況, 不如叫小朋友自己專注返自己學習, 唔好為左呢d小事影響到自己唔開心; 有咩事可以先記落黎, 一次過等老師得閒時至一次過講, 亦會令老師容易d處理呢d事
可能當佢記低呢d事, 就會發現其實講黎講去三幅被, 無聊至極, 佢都唔想再提了; 另一方面儲埋黎講亦可以減輕小朋友突然情緒起伏(見到人地曳而影響自己), 同減少同同學之間衝突(唔會當住同學面一日投訴n次嘛)
亦要提醒女女, 人有好多種, 有d人好似佢咁成熟d, 有d人樂天d貪玩d, 如果唔係影響到別人, 由得佢地好了
至於制止同學果d欺凌, 就要靠正面同老師溝通了

雲牛  要向你學習 ! Salute to great m   發表於 15-4-16 18:08

引用:哈哈,+唸返自己細個,+太正義的同學都係唔受

醒目開學勳章 王國長老

太執著, 對大人細路都唔係好事
‹ 上一主題|下一主題