用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 塞翁失馬,焉之非福!
樓主: AHGU
go

塞翁失馬,焉之非福!

引用:係學校話好彩無收佢,真係塞翁失馬,焉之非

alanwong238 發表於 15-4-13 15:00
幾年前見過馬基係校網話自己有六成幾b1。佢哋認為b1=英中wor~~~,但又係充斥住好多b2~b3既直資英中。果時同 ...
不過上年馬基上年真係有5成幾人入到一線英中.... 當然, 係出生率低既年代, 入到英中既都唔一定係B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-4-13+15:00+

alanwong238 發表於 15-4-13 15:00
幾年前見過馬基係校網話自己有六成幾b1。佢哋認為b1=英中wor~~~,但又係充斥住好多b2~b3既直資英中。果時同 ...
邊D  b2~b3既直資英中??

13/14 升中資料大約如下, 全級151 人
B1官津英中         68    45%
B1直資                15    10%
B2-B3 直資英中  19    13%
B2 官津               28    19%
B3 官津               21    14%

ericby 發表於 15-4-13 15:37
邊D  b2~b3既直資英中??

B2-3 大約是這幾間

香港神託會培基書院                 7
香港浸會大學附屬學校王錦輝  3
基督教崇真中學 (深水埗/直)     5
港青基信書院 (離島)                 1
林大輝中學 (沙田/直)                3

引用:13/14+升中資料大約如下,+全級151+人+B1官

我估是全完中學/陳兆民/港大同學會書院等!not big deal 心裡有數

數字只for  ref. only

引用:+本帖最後由+subb+於+15-4-13+16:13+編輯+\

回覆:塞翁失馬,焉之非福!

資訊發達年代, 家長點會唔心裡有數 !

回覆:塞翁失馬,焉之非福!

各位分析十分細緻,請問有無其他地區龍頭小學數據可作比較?

引用:呢個世界咩都通脹,學校連分都通脹。不過我

原帖由 alanwong238 於 15-04-13 發表
呢個世界咩都通脹,學校連分都通脹。不過我覺得咁樣唔係好事,啲分根本反映唔到學生既真實水平。考中後既學 ...
樓主仲要係講緊小二嘅考試分,唔可以咁樣來推算小五小六呈分,一切睇升中派位最實際。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+AHGU+於+15-04-11+發表62網馬

就你提供既數據我有一些見解。雖然只有教育局同學校先有學生pre s1分班試同整體學生banding數據,但我哋可 ...
同意你所講,又或者放水放得好勁!

引用:Quote:原帖由+hkspiderman+於+15-04-13+發

同意!

為左食個馬字麻煩塞翁?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

AHGU 發表於 15-4-11 14:17
62網馬基學生校內平均分8X,全級排名10X,全級約有160人,咁平均分的小孩要跌落band2甚至band3,以為好失落 ...
全級160人中排10X, 點計都係屬於中下游份子, 咁即使係B2又有咩出奇?

道理好簡單, 即使你考到99分, 但如果有80個人考100分, 你都只係排81; 又或者, 全級最高分嗰個得60分, 咁59分可能已經係全級第2. 個別學生分數其實根本無意義.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

個別學生分數其實根本無意義, 好好的解讀

引用:Quote:AHGU+發表於+15-4-11+14:17+62網馬基

原帖由 hkpapa852 於 15-04-14 發表
全級160人中排10X, 點計都係屬於中下游份子, 咁即使係B2又有咩出奇?

道理好簡單, 即使你考到99分, 但如果 ...
非常認同!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+AHGU+於+15-04-11+發表62網馬

原帖由 alanwong238 於 15-04-11 發表
其實純睇平均分又唔係太有意義,有啲學校份卷出淺啲,整體平均分就會高啲,出深啲,平均分就低啲。

...
agree