用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 準備搬。。。
樓主: ddddssss
go

準備搬。。。

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+15-04-13+

原帖由 naughtybj 於 15-04-13 發表
區區都大競爭,對唔對?沙田友
(有31地址,梗係搏st mary's , 搏到二個un腳十二年,考定私校做back up ) 所以可能這是個好方法,連升中都解決埋。唉,升小升中都好煩

siden 發表於 15-4-13 08:22
搏唔到St Mary會去咗邊?考私小只考到ICQM楼主接受到嗎?
搏唔到St Mary咪去同伊中有聯繫既"國際化"官立小學囉

siden    發表於 15-4-13 12:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

winnietingting 發表於 15-4-13 09:04
曾肇添,在自行,今年要一線小學全級15名內先有得面試,再6揀1。沙田一線中學都唔易入的。

...
自行入唔到, 仲有大把大抽獎位. 沙田區一線中學學位充率, 到大抽獎階段基本上足夠B1生一人一位, 其他兩區就一定較唔得; 油尖旺區會好一點, 至於深水埗..... 女仔還可以, 男仔就算把啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:siden+發表於+15-4-13+08:22+搏唔到S

原帖由 hkpapa852 於 15-04-13 發表
冇見咁耐,你放完假出山la

hkpapa852  化骨龍開學, 又多番D時間   發表於 15-4-13 12:19

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-4-13+09:0

siden 發表於 15-4-11 09:58
朱正賢在91網已升格到2線頭。

如果唔貪已是不錯。
你真的是沙田友嗎? 朱小响沙田已經唔可以算2線頭了, 可稱之為「爭崩頭」。

回覆:準備搬。。。

朱金小實在不錯的

20分都應該入到

引用:Quote:siden+發表於+15-4-11+09:58+朱正賢

原帖由 little_yolky 於 15-04-13 發表
你真的是沙田友嗎? 朱小响沙田已經唔可以算2線頭了, 可稱之為「爭崩頭」。 ...

Ha?
你真的是沙田友嗎?
朱小當然hit, 但係仲係家長心中一線尾二線頭,同梁小差不多一樣好。再之後就蕭小沙胡等。
你define朱小爭崩頭,咁兩呂一胡一培算乜?爭四大咪何止崩頭,直頭爭到全身創傷?

siden 發表於 15-4-13 12:51
Ha?
你真的是沙田友嗎?
朱小當然hit, 但係仲係家長心中一線尾二線頭,同梁小差不多一樣好。再之後就蕭小 ...
獅子就係獅子, 就算同網仲有三隻暴龍、兩隻速龍, 獅子都仲係獅子, 我唔會叫獅子做二流食肉獸囉!

照你咁講, St. Paul Catholic係12網熱門程度排咁後, 佢咪二線尾?

gglover 發表於 15-4-13 13:32
獅子就係獅子, 就算同網仲有三隻暴龍、兩隻速龍, 獅子都仲係獅子, 我唔會叫獅子做二流食肉獸囉!

照你咁講 ...

如果真係用獅子同暴龍、速龍比恐怕係"唔入流"

St. Paul Catholic係12網熱門程度排咁後.... 請問你知道佢有幾後嗎?

引用:Quote:siden+發表於+15-4-13+12:51+Ha?你真

原帖由 gglover 於 15-04-13 發表

照你咁講 ...

你請搞清楚,我叫朱小一線尾二線頭從來唔係話間學校唔勁。我係講緊家長選校熱門程度。朱小好係事實。明顯冇四大咁hit都係事實。
我唔明四大叫一線頭,朱小叫一線尾有乜問題。

你個動物比喻講得通。

但你用錯St Paul Catholic黎做例子。

你真以為St Paul Catholic熱門程度好後?

12網,St Francis St Paul Catholic 都叫一線,只不過Marymount 比佢地更hit而已。Marymount 叫一線頭。

12網真正2線係李賜豪。寶血係叫二線頭。

如果你覺得呢個諗法有問題隨便你,無謂拗,人人心中把尺唔同。你覺得朱小一線頭就一線頭吧。

gglover 發表於 15-4-13 13:32

純生物學角度講,如果一個 habitat 有暴龍同速龍存在,咁雖然獅子都仲係獅子,但一定
唔會再係 top predator (Tertiary/Quaternary consumer),因為佢會成為恐龍的獵物。

siden    發表於 15-4-13 14:21
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

siden 發表於 15-4-13 12:51
Ha?
你真的是沙田友嗎?
朱小當然hit, 但係仲係家長心中一線尾二線頭,同梁小差不多一樣好。再之後就蕭小 ...
U are so right, 爭兩呂一培真係遍體鱗傷, 仲要外加前世積福。之後已經係朱小同一胡了, 真係好難將朱小放到二線系列。

奥脫福 發表於 15-4-13 14:12
純生物學角度講,如果一個 habitat 有暴龍同速龍存在,咁雖然獅子都仲係獅子,但一定
唔會再係 top preda ...
不過如果獅子有暴龍咁大隻就另計

siden 發表於 15-4-13 13:50
你請搞清楚,我叫朱小一線尾二線頭從來唔係話間學校唔勁。我係講緊家長選校熱門程度。朱小好係事實。明顯 ...
因為你响 #9 話係二線頭, 唔係一線尾

如果你每條線只分頭同尾, 咁我贊成係一線尾。

另外, 响恐龍既年代, 應該係仲未有獅子的, 用劍齒虎會唔會好少少?

引用:Quote:siden+發表於+15-4-13+13:50+你請搞

原帖由 little_yolky 於 15-04-13 發表
因為你响 #9 話係二線頭, 唔係一線尾

如果你每條線只分頭同尾, 咁我贊成係一線尾。

唉,一線尾二線頭爭果少少,在我眼中都差不多mg:" />
你原諒我老花眼朦

抽獎呢家嘢真係心驚。

你講得啱,兩呂一胡一培好難爭,抽到真係前世積落一大堆陰得。

我細膽,當時諗若搬去91抽,要有私小backup我先敢抽4大, 如果冇就去抽梁小。

siden 發表於 15-4-13 15:31
唉,一線尾二線頭爭果少少,在我眼中都差不多mg:" />
你原諒我老花眼朦
一線尾二線頭差好遠嫁, 二線放乙二、三仲有機, 但朱小放咁後都真係有D危。

我雖然唔係住沙田, 但因為小朋友跨區幼稚園返沙田, 所以, 知道各位同學仔既路向。有位家長, 大抽奬唔知派咗去邊, 佢小朋友好鬼醒的, 阿媽緊係帶埋佢去撞門, 最後成功撞入朱小, 我哋個個好似恭喜港姐冠軍咁恭喜佢, 佢真係眼泛淚光架。

回覆:準備搬。。。

如果你在沙田區打滚,或有小孩在沙田區讀幼稚園,日日月月與升小家長閒談吹水,你就會「聞到浸除」,知道朱小在沙田友眼中,未上到一線首選小學。唔係因為朱小唔好,只不過「暴龍」太勁而已。

朱小hit架,除咗佢好,有些人為咗避開「暴龍」,就揀朱小梁小。

朱小揀上年111都有人唔中了。

呵呵,所以楼主都係自行揀朱小la, 朱小真不錯,你要感激父母之前將你放在朱小

引用:Quote:siden+發表於+15-4-13+08:22+搏唔到S

原帖由 hkpapa852 於 15-04-13 發表
咪玩啦

sissysze 發表於 15-4-13 18:31
咪玩啦
咁請問你覺得入唔到St Mary仲有邊間會入到?