用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 英華
樓主: janetgo
go

優才 vs 英華 [複製鏈接]

busyguide 發表於 15-4-17 12:18
優才校長又真係喎外貌寸寸地但又幾幽默。
校長每年都變,我考小一前,朋友話佢似sales, 我去聽簡介我就覺得好dull, 之後d人又話佢marketing 唔叻,e加又話佢幽默,不過寸寸地我就幾同意

MrBeast 發表於 15-4-17 12:47
校長每年都變,我考小一前,朋友話佢似sales, 我去聽簡介我就覺得好dull, 之後d人又話佢marketing 唔叻,e ...

遊戲規則唔好成日變就好啲囉

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-4-17+12:47+校長

原帖由 hoihoima 於 15-04-17 發表
遊戲規則唔好成日變就好啲囉
這正是優才的特色,校長及李教授自命教育家,將新教學理念用于優才,小班教學,普教中,net 做班主任,生命教育,不是先行者也是最早實行頭一批小學,初辦時就吸引了很多教師將子女交給他們教,新花臣經常會有,十堂家長堂已是前無古人,今年重話要重點教育家長看書,準家長要睇,現役家長也有書單,要大家齊齊放低電話,buy 唔buy 就見人見智,不過你有心入讀就要有心理準備,之後唔好覺得學校玩緊你。

RSZ 發表於 15-4-17 16:10
這正是優才的特色,校長及李教授自命教育家,將新教學理念用于優才,小班教學,普教中,net 做班主任,生命 ...
現役家長 只有班代表(1班1個) 要去讀書會, 約一年 3 至 4本書

回覆 naughtybj 的帖子

講得對.  家長緊張和EQ低.  做咁多年校長都唔係今日先見架啦.   好似D明星咁, 講野過火少少米又有得見報囉.  收咁平學費.  唔搵返5,6千人來考, 點幫補到呀.  一個100元報名費.  每年出來UP 幾句就有免費宣傳,  確保每年有4,50萬進帳.  

回覆:優才 vs 英華

英華,見親人讀得好開心!

引用:回覆+naughtybj+的帖子 講得對.++家長緊張

原帖由 cocokan2004 於 15-04-18 發表
回覆 naughtybj 的帖子

講得對.  家長緊張和EQ低.  做咁多年校長都唔係今日先見架啦.   好似D明星咁, 講野 ...
原來收平學費是問題在所:;pppp:

優才校長在一些場合表現是另類些,  當年我都有去齊第一年的收生家長talks (但最後轉左 ) .    我卻讚賞他們學校真是做到成績出來, 現出來DSE 比好多老牌又明谷的學校好, 其實都提左我們谷要谷得其法.

英華我相信小學絕對是合大部份男生的好學校,  中學成績一向不錯,  不過我冇冇跟進現中學的成績已是原小學上的一班做出的定是仍未, 照計會更亮麗.

HaYi 發表於 15-4-18 13:40
優才校長在一些場合表現是另類些,  當年我都有去齊第一年的收生家長talks (但最後轉左 ) .    我卻讚賞他們 ...
英華小學2003年成立, 由小一計起, 上年中六考DSE

引用:Quote:HaYi+發表於+15-4-18+13:40+優才校長

原帖由 AgapePa 於 15-04-18 發表
英華小學2003年成立, 由小一計起, 上年中六考DSE
英華小學2008年才轉直資,就是今年英華書院的中一生。中二以上還是以前的津小生。

‹ 上一主題|下一主題