用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想找校風好,天主教男女學校
樓主: kvvvcheung
go

想找校風好,天主教男女學校 [複製鏈接]

kyleebc 發表於 15-4-18 20:40
回覆 hkpapa852 的帖子

請問近這兩年20分抽油天成功嗎?此外,自行和大抽獎都是同時放榜的,如是者我們怎 ...

你可能要溫多次書啦。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

zanezane 發表於 15-4-18 22:47

從數據看,我好同意新界有d學校唔差。
同意有 d 野唔係簡單地通過數據可以解讀得到。

lauwingtai    發表於 15-4-19 08:20

kyleebc 發表於 15-4-18 20:40

請問近這兩年20分抽油天成功嗎?此外,自行和大抽獎都是同時放榜的,如是者我們怎 ...
自行: 9月報11月放榜, 大抽獎: 1月報6月放榜

回覆 lauwingtai 的帖子

謝謝你吖

無錯. 其實好多地區學校都有唔錯既派位成績, 如果大家唔介意名氣, 地區,  覺得邊間勁咪去邊間. 其實可以好簡單.

氣質的塑造, 學校會有一定影響, 但"家教"先係最大既影響.

我又覺得現今社會既學生唔會好似以前咁"單純"了, 因為互聯網發達, 手機普及, 大把資訊可接收. 新界學生亦唔一定只有"單純的蜜蜂,螞蟻".

如果只用我地小時候既眼光去睇, 其實唔係咁合適
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yuenkw 發表於 15-4-19 01:42
同意有 d 野唔係簡單地通過數據可以解讀得到。

數據的確唔可以解讀一切, 好似兩間油天依家網頁份升中派位資料其實係第二版本, 成績比7月份公佈既第一版本好咗. 點解? 因為佢計埋"叩門"入個D.

所以睇數據亦要了解數據如何發佈.

新界區一線學校, 我覺得唯一唔及市區傳統名校就係"校友網", 尤其係中學.

好似你睇下QC, 男拔校友會有咩人出席? 嘩! 名人show咁. 林護, 鄧顯, 呂明才呢? 有幾多人你會識?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有宗教信仰的小學校風都吾會太差,其實睇你target係咩中學咩校網,再決定揀邊間小學。

我想指我是,地域問題頗影響校際活動交流,可能只有超top的學生先有機會,而且機會又不如市區咁常有。大眾易做井底之蛙,觀摩得少。

雖父母可幫下,但有些人脈,學習機會係學校先會offer到的。

回覆 zanezane 的帖子

Agreed,所以上到中學,好多讀書叻但見的世面不多,比起名小學升上的就變成井底蛙。

就好似我仔讀中文小學,如果第曰有幸升上英中,比較其他孩子是英小升上來的,始终差人6年的英文語境,到時也須要時間去適應。

不過我同意看數據就有信心保證,至少確保成績上係唔差的。
氣氛果d係錦上添花,只要明地區限制都會影響小朋友素質上的發展,心裡有個預算就是了。

都有人只想小朋友返學讀好書就算,唔好攪咁多花臣

大埔仍有勁成績中學, 男女唔可以坐埋一齊.

星期日有校際野, 或撞test period, 都好專制唔可以參加......

管教模式同小學一樣.....

咁氣氛真係會勁唔同ga wor

那當然成績至上,睇林護入U率就知啦!

回覆 kkhon 的帖子

成績至上,和成績太至上。。。。係有分別的。

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-4-20+11:36+編

原帖由 zanezane 於 15-04-20 發表

中學不該談戀愛囉

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

唔應還唔應,只係坐埋一齊上堂我覺得需要。。。小組討論只同同性傾會有盲點。

同異性做朋友,溝通都要學下ga......
咁殺有戒事咁禁止,青少年會服嗎?

hkpapa852 發表於 15-4-20 10:01
數據的確唔可以解讀一切, 好似兩間油天依家網頁份升中派位資料其實係第二版本, 成績比7月份公佈既第一版本 ...
大抽獎要講運氣, 派得唔岩心水再去心儀學校叩門, 而學校又收, 咁係一件好事. 證明學生成績優異啦!

kkhon 發表於 15-4-20 11:11
就好似我仔讀中文小學,如果第曰有幸升上英中,比較其他孩子是英小升上來的,始终差人6年的英文語境,到時 ...
過來人經驗, 就算中小上英中, 佢地都會好快適應的, 唔需要太擔心.

回覆 必必 的帖子

Thx,希望第時呀仔都可以好似師姐咁叻啦!
‹ 上一主題|下一主題