用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 想轉讀喇沙小學(p.3) , 如果無上補習班 , 是否好吃力? ...
go

想轉讀喇沙小學(p.3) , 如果無上補習班 , 是否好吃力?

如題....  因為現在只讀一般村校, 可能程度有很大分別... !

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你能夠通過筆試,就唔駛太擔心喇!
恐龍家

多謝賜教! 就試試吧..... 因小兒成績不錯 , 喜歡學習, 但現學校資源比較少... 所以煩惱中, 又怕轉校後考得低 .....

如果無上補習班 , 是吃力

醒目開學勳章 貢獻勳章

Anson3 發表於 15-4-10 13:20
多謝賜教! 就試試吧..... 因小兒成績不錯 , 喜歡學習, 但現學校資源比較少... 所以煩惱中, 又怕轉校後考得 ...

你擔心太多喇如果轉校後會考得低嘅,就已經唔能夠通過筆試,
學校只選擇筆試成績優異嘅學生,我聽過有插班生班考6-10(高小),無補習,忙興趣,就已經俾班主任煩個家長喇!不過家長依然俾阿仔自己搞掂!

恐龍家

回覆:想轉讀喇沙小學(p.3) , 如果無上補習班 , 是否好吃力

明白!我兒子由 一年班至二年班共 3次考試平均分93~94分……可能在喇沙只是中級成績、是嗎!?
只是想揾間多D學習氣氛既學校、提升下兒子而己……
真是要面對現實……

引用:明白!我兒子由+一年班至二年班共+3次考試

原帖由 Anson3 於 15-04-10 發表
明白!我兒子由 一年班至二年班共 3次考試平均分93~94分……可能在喇沙只是中級成績、是嗎!?
只是想揾間 ...
分數是不能作比較的,始終各校各級深淺各有不同。
另外,成績和補習根本冇必然关係。若坚持要設定关係,我可以大膽告訴你,成績越好的越唔需要補習。
最重要的是孩子本身的學習能力及學習態度。

回覆:longlokma 的帖子

我絕對贊同

唔該哂, 各位媽咪.... 咁...我都再搵下仲有咩好學校啦!
因為現在兒子的學校大多數順其自然學習, 同班最多1-2個肯讀下書, 傾下功課... 包括兒子...所以好容易考到第一名...|||
有無好介紹...? 家住九龍東, 灣仔上下軒又如何呢? 請指教!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Anson3 發表於 15-4-10 18:42
只是想揾間 ...
你如果考得返呢個分數,可以响LS考到班頭5名,甚至頭3名
不過,就好似樓上講,間間學校嘅卷深淺都唔同,好難就咁比較到

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

Thanks a lot~ 試下寄信先!可能人地未必見我呢~  我見好多小朋友都好勁、多才多藝!我兒子只是鍾意讀書,無其他才藝……😣

引用:Thanks+a+lot~+試下寄信先!可能人地未必見

原帖由 Anson3 於 15-04-11 發表
Thanks a lot~ 試下寄信先!可能人地未必見我呢~  我見好多小朋友都好勁、多才多藝!我兒子只是鍾意讀書, ...
只喜歡讀書對升學绝对冇問題,只是浪費了小學階段的輕鬆玩樂時光,有点可惜。不妨给孩子接觸不同的興趣項目,否則中學生涯会更乏味

回覆:longlokma 的帖子

平時只是學琴當興趣、星期六、日多數去圖書館借書、夏天去游泳&踏單車……同睇電視Hea下……😁成日去玩!
我意思多才多藝是見人地考好多cert之類……!我哋無咩勁嘢show比人睇……hehe

Anson3 發表於 15-4-12 00:01
平時只是學琴當興趣、星期六、日多數去圖書館借書、夏天去游泳&踏單車……同睇電視Hea下……😁成日 ...
Applied ?

寄了! (超級simple cover letter + 成績表, 連相片都無張, HAHA)
其實現集中搵地區小學, 要多d課外活動, 可以又讀得又玩得! 因心知兒子不是什麼優資.....
所以如果有得考試就好, 鍛鍊下... 查實兒子好喜歡做功課同paper... 挑戰下....!

總之, 這是我和兒子的共識 ^ ^  

回覆:想轉讀喇沙小學(p.3) , 如果無上補習班 , 是否好吃力?

路過一問,想問喇沙嘅家長,學校對資優學生又有D咩支援呢?

定係都係冇乜特別,由佢地自己讀得掂就算?