用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今時今日的家長,質素「高」到爆!
樓主: 奥脫福
go

今時今日的家長,質素「高」到爆!

回覆:今時今日的家長,質素「高」到爆!

英華音樂比賽一向成績很好,知道他們很勤力練習以致獲取好成績,我很欣賞他們的努力,不是僥倖。這究竟只是林校長的推廣手法厲害之處,抑或是整間學校上下一心的結果?我係用家,在不足一年之內我真的看到不只員工,連家長也很落力、團結,值得一讚!而且學生能各展所長,參與各種興趣班及活動,才華也被老師發掘及培育,小兒有幸是其中一分子,每天過著優質的學校生活。

引用:回覆+jlbb1+的帖子 Marketing+=+合法地跨

原帖由 cocokan2004 於 15-04-10 發表
回覆 jlbb1 的帖子

Marketing = 合法地跨大, 誤導
咁我覺得你好適合讀marketing 喎

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+15-4-11+11:22+編

原帖由 ckcleung 於 15-04-11 發表

我姪仔都係讀英華,我亦會接送返放學,老師好有禮,亦好有愛心,完全同你地講嘅係兩回事!

巴士 發表於 15-4-10 12:12
我不是英華用家,但上年亦有報英華,我亦心儀英華,小兒亦入了2nd interview, 在這兩次陪伴他interview 的 ...

1.有個英華家長朋友話:英華操樂團好誇張,操到要背譜,搞到做壞市,其他學校唔想跟風辛苦學生,佢個仔玩好多野,音樂,運動,數學,佢話樣樣都要操到死死下。功課量亦唔少。中一轉走了。但係你如果唔入樂團合唱團,唔須要担心。始終口碑好。
2.你見果班P E係幾年級?高班的話,老實講,無咩問題,係個細路自己唔守規矩,instruction時講野。你要預P E老師一般都比較嚴,重纪律。男校好需要。
我唔係用家,亦冇報過,不過我唔太認同抽一兩個出位家長的言行向傳媒講,好似喧染到個個都係怪獸家長咁。不過講吓亦冇傷大雅,只是個人觀感,各位家長唔好插我。謝謝。

回覆:今時今日的家長,質素「高」到爆!

個人覺得,入得樂隊,背譜冇問題。如果是用來比賽的,背譜巳是最基本的。

引用:個人覺得,入得樂隊,背譜冇問題。如果是用

原帖由 fishchow 於 15-04-12 發表
個人覺得,入得樂隊,背譜冇問題。如果是用來比賽的,背譜巳是最基本的。

...
絕對同意

fishchow 發表於 15-4-12 12:25

...
同意,我見葉氏的小朋友都是背譜表演的。

引用:Quote:fishchow+發表於+15-4-12+12:25+個人

原帖由 hoihoima 於 15-04-12 發表
同意,我見葉氏的小朋友都是背譜表演的。
參加校際音樂節都是背譜啦