用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今時今日的家長,質素「高」到爆!
樓主: 奥脫福
go

今時今日的家長,質素「高」到爆! [複製鏈接]

回覆 naughtybj 的帖子

搵BALL 大力擲向學生, 比體罰更差.  我覺得有侮辱成份.  不過我覺得全男生係5容易控制. 少D EQ 都出事.  疲氣差就唔好教男校.

回覆 siden 的帖子

真實報導真唔算MARKETING.  成功MARKETING 就係冇咁嘅料夾硬吹噓包裝到好似有.  但你再仔細D看, 人地識玩效果玩文字. 另AUDIENCE有over expect!  如果實話實說就唔使讀MARKETING. 個個都做得啦.

回覆 jlbb1 的帖子

Marketing = 合法地跨大, 誤導

回覆:今時今日的家長,質素「高」到爆!

現在當老師真的不容易,對不守規矩的孩子惡D,就會被投訴侮辱學生;有這類的投訴型家長,孩子也容易不聽老師話,惡性循環⋯⋯家長表面上是保護孩子,但事實又是如何呢?

:-) waiwai

尊重係應該雙向的,不管對該老師的處理手法是否認同,如男生連咁少嘅事都話怕會影響佢自尊心,個人覺得就真係唔太應該幫佢選擇讀男校了。

siden    發表於 15-4-11 09:11

巴士 發表於 15-4-10 12:12
我不是英華用家,但上年亦有報英華,我亦心儀英華,小兒亦入了2nd interview, 在這兩次陪伴他interview 的 ...
看到小朋友表演的投入程度我覺得是有點過了火,我相信他們應該花了不少時間及功夫才能有這樣的技巧,在那一刻我問自己我想我的小朋友被訓練成這樣嗎?我的答案是不想,因為不想他被訓練到如此忘我的境界,體藝應該只是興趣,不應該用作學校表演賣點及比賽攞獎工具。

There are some brilliant kids in the school, but I don't think you need to worry. Only out standing kids can be trained to this level, not all kids can do it. These kids put in a lot of work and should be appreciated.

巴士 發表於 15-4-10 12:12
我不是英華用家,但上年亦有報英華,我亦心儀英華,小兒亦入了2nd interview, 在這兩次陪伴他interview 的 ...
其實如果你提到 "體藝應該只是興趣,不應該用作學校表演賣點及比賽攞獎工具。"咁咪好多學校唔適合你?

係校際音樂節或其他體育比賽,DG、DBS、SPCC、HY、LS等等都成日攞到奬。咁又係唔係你口中嘅攞獎工具呢?

我覺得小朋友面對比賽或其他考驗,當然要教導佢哋要認真盡力,過程中小朋友亦可學習如何面對得失及學習團隊精神都好重要。

當然我十分讚同體藝應該只是閒餘興趣,只是家長和小朋友不同程度嘅選擇。

回覆 monsterparentss 的帖子

又唔係咁講,人地參加體育為得獎。冇特別任務,唔使年年做馬僂戲。

引用:回覆+naughtybj+的帖子 搵BALL+大力擲向學

原帖由 cocokan2004 於 15-04-10 發表
回覆 naughtybj 的帖子

搵BALL 大力擲向學生, 比體罰更差.  我覺得有侮辱成份.  不過我覺得全男生係5容易 ...
原文是「男老師用個波好大力的踢埋去那個學生度」,以訛傳訛後變成「大力用波擲向學生」,之後就被誇大影響⋯⋯⋯唉!如果當時情況是教練教咁踢波,但有學生唔聽講,教練順腳大力將波踢去學生度(應該不是瞄準身體或頭呱?),要同學即場踢俾佢睇⋯⋯⋯這是球場上常見的事,投訴型家長卻偏偏看不上眼?

但原文經以訛傳訛後,扭曲成用手將波大力「擲」向學生,這個指控是非常嚴重的,因為原本個波是在老師腳底下,老師要刻意攞起個波,擲向學生,這是發脾氣的行為!兩者分別很大的。所以請網上發言者評論時多多小心,胡亂批評,會將件事越描越黑

引用:回覆+monsterparentss+的帖子 又唔係咁講

原帖由 andrew 於 15-04-11 發表
回覆 monsterparentss 的帖子

又唔係咁講,人地參加體育為得獎。冇特別任務,唔使年年做馬僂戲。 ...
乜藝術唔係表演比人欣賞嘅咩!只係為攞獎!?

又唔可以凈係講為攞奬,但參賽過程卻有很多寶貴經歷!

andrew  年年都有機會做馬僂戱,係呢間校   發表於 15-4-11 08:37

林校長咁惹火講咩都有人話

我相信校長講既比較極端例子,大部分小朋友都有禮貌同守規矩,但我認識既英華仔又真係個個好醒同好記性。而且簡得直資學校既家長一定對小朋友有不同的要求。學校用自己方法教育班小朋友做出好成績(學術,體藝)老師,同學,家長缺一不可,所以家校合作真的好重要。

引用:Quote:原帖由+andrew+於+15-04-11+發表回覆

原帖由 2boba 於 15-04-11 發表
乜藝術唔係表演比人欣賞嘅咩!只係為攞獎!?
>>andrew  年年都有機會做馬僂戱,係呢間校   發表於 2015-04-11 08:37:13

點解係都要話人地表演係做"馬僂戱"!
其實好多學校都會盡量爭取機會比小朋友表演,唔係只有英華,呢D評論完全係偏見同極不尊重表演嘅同學。

cocokan2004 發表於 15-4-10 23:44
回覆 jlbb1 的帖子

Marketing = 合法地跨大, 誤導
抱歉,恕我直言。你真的是讀Marketing出身的嗎?你讀的大學教你Marketing=合法地誇大誤導?
是閣下課程的教授/導師有問題,還是閣下的領悟出現偏差呢?

我不是主修Marketing,但大學時期也副修過;十分不認同閣下的見解。

算了吧, 一見"林浣心校長", 自自然然有一班"FANS"讚揚林校長的"MARKETING SKILL". 除此以外, 這一班"FANS"對林校長一無所知, 對林校長的努力視而不見.

年年如是, 年年如此.

真係見怪不怪. 有位家長,個囝囝讀緊LS小學,但一見英小有POST,特別係 YW vs XXX, 總會"搭訕"一兩個回應.真係唔知咩心態
P.S. 上述"搭訕"係指"單單打打",並非真心討論

jlbb1 發表於 15-4-11 10:37
我都認同及希望體藝應該只是閒餘興趣, 所以唔會揀主力要玩音樂既學校 ...

邊間學校是“主力要玩音樂”呢?一定不是英華喇,因爲英華的要求是每位學生都要學樂器,僅此而已。至於入樂團,老師選了學生后,學生可以選入或不入,完全是自願性質。我識幾位同學,老師邀請入樂團,他們不入,也沒有問題的。老師不會勉強要同學入樂團的。
‹ 上一主題|下一主題