用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今時今日的家長,質素「高」到爆!
樓主: 奥脫福
go

今時今日的家長,質素「高」到爆! [複製鏈接]

我不是英華用家,但上年亦有報英華,我亦心儀英華,小兒亦入了2nd interview, 在這兩次陪伴他interview 的過程令我睇會到些少這學校的作風,在第一次interview 感覺校長的演講好吸引亦令人貼服,校長好懂得包裝學校,在看學生表演環節令我有點驚呀及意外,覺得他們是如何將一班小朋友訓練得咁專業,我可以用專業來形容,看到小朋友表演的投入程度我覺得是有點過了火,我相信他們應該花了不少時間及功夫才能有這樣的技巧,在那一刻我問自己我想我的小朋友被訓練成這樣嗎?我的答案是不想,因為不想他被訓練到如此忘我的境界,體藝應該只是興趣,不應該用作學校表演賣點及比賽攞獎工具。

到第二次interview, 又給我看到老師與學生上體育課的情況,老師對學生的態度令我愕然,事源在等候期有班學生正在球場上體育課,其中有個學生在老師講解時與同學傾計,那位男老師用個波好大力的踢埋去那個學生度,然後好大聲叫佢出來話我講你又講,你出來,你來踢,當時那個學生真的行了出去然後踢了個波繞住D雪糕桶行了一次,我見佢都做到,但個老師有些少吾順氣搶番個波然後話佢做錯。當時覺得個學生好可憐,亦傷了他的自尊心。
我吾知是否每間出名學校也是如此.....

licpd  觀擦入微  發表於 15-4-10 13:24

引用:+本帖最後由+巴士+於+15-4-10+12:21+編輯+\

回覆:今時今日的家長,質素「高」到爆!

我都見過名津星期六上課外活動,一位老師苛責學生不穿校服,或者老師就是如此建立威嚴!有些人受、有些人不受!

licpd  言何威嚴,弱者示強者!   發表於 15-4-10 13:22

naughtybj 發表於 15-4-10 12:28
男老師用個波好大力的踢埋去那個學生度,然後好大聲叫佢出來話我講你又講⋯ 真的嗎?

...
親眼所見,並無抹黑作大,當時看到都愕然,點解老師對個小學生會做出這樣行為,而那班學生看他們的高度只有小一小二。

我也不是英華家,但我反而欣賞音樂老師的創意,令小朋友在表演古典音樂時不至於這麼死板,我見一班小朋友在準備上台前,個個都很開心及鬼馬,相信他們是享受音樂的,縱使訓練過程很嚴𧫴,但試問哪一個成功樂團訓練會輕鬆的?至於學校為了攞奬而訓練學生,我卻有些不認同,難道全港所有學校派樂團及校隊出外比賽,就要被説成是為搏攞獎?簡單地說,英華是一間有創意的傳統學校,會有一些家長並不容易接受其教學作風,因為小朋友會有很多課外活動而又成日有古精怪的活動參與,又要應付學業,同時顧及品行培養,所以家校合作很重要。

至於你見到上體育堂時老師鬧學生,請問你觀察了多久?如只是幾分鐘,雖然我也可能覺得老師好惡,但之後他有沒有再引導學生呢?其實大家也不知道,所以我不會評論。以男校來說,上體育課不守規矩而俾老師鬧我覺得好正常。你相信老師和學校,你就會配合;相反,如你唔Buy 學校,上堂鬧幾句,家長也會寫信投訴。

睇得呢個貼的家長,多數是將會升小一的父母,還要過十多年孩子才升大學,家長要樂觀D,有緣份入到邊間小學,在小朋友眼中,可能都一樣,覺得有差別的,多數是家長。

:-) waiwai

引用:我也不是英華家,但我反而欣賞音樂老師的創

引用:我也不是英華家,但我反而欣賞音樂老師的創

引用:我都見過名津星期六上課外活動,一位老師苛

naughtybj, 你真係好naughty,你又再嘩眾取寵,危言聳聽,人家都沒有話「體罰」,你就盲目強加扭曲別人的評論,作風真的好像「五毛」呀!

引用:naughtybj,+你真係好naughty,你又再嘩眾取

引用:naughtybj,+你真係好naughty,你又再嘩眾取

醒目開學勳章 王國長老

我都係讚成, 如果對學校有興趣, 真係盡量搵機會去多幾次, 自己親身了解下

marketing呢個字本來係netural的, 邊間學校無marketing丫, 掛banner, 受報紙訪問, 公開試搵學生狀元出黎, open day, 安排區內家長觀課, 幼稚園訪校, 好正常啫

LL222    發表於 15-4-10 15:10

引用:我都係讚成,+如果對學校有興趣,+真係盡量搵

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-10 發表
我都係讚成, 如果對學校有興趣, 真係盡量搵機會去多幾次, 自己親身了解下

marketing呢個字本來係netural的 ...

同意marketing呢個term毫無問題。

有咁嘅料,咪去sell囉。

冇咁嘅料夾硬吹噓包裝先有問題。

醒目開學勳章 王國長老

數字遊戲/文字遊戲仲得人驚啦
升中頭3位幾多%......咁又點, 係咁suggest保守d揀, 全部第一志願都得呀
多數學生升讀.....咩叫多數? 每間幾多個先

講擡高自己, 都好多津校公開講咩111叩門優先呀, 只接受111申請呀, 到真係收生時咪又揀叻仔...

好多野, 睇得多就化

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-4-10+16:54

回覆 芝士BB 的帖子

刻意大力搵個波FLOW向個學生比體罰更差...?!  我覺得比體罰更差, 係完全唔尊重學生.   

引用:回覆+芝士BB+的帖子 刻意大力搵個波FLOW向

原帖由 cocokan2004 於 15-04-10 發表
回覆 芝士BB 的帖子

刻意大力搵個波FLOW向個學生比體罰更差...?!  我覺得比體罰更差, 係完全唔尊重學生.   ...
係度都係斯文父母,但我見好多男教練都是在言語上和行為上比較粗魯,去教男仔;可能佢地都係咁成長!

原帖由 芝士BB 於 15-04-10 發表
naughtybj, 你真係好naughty,你又再嘩眾取寵,危言聳聽,人家都沒有話「體罰」,你就盲目強加扭曲 ...
你閱讀理解好強啊!

東區港x校長曾經講過,有同學整爛廁所板,好像要那同學整返好!我唔知有沒有記錯!

‹ 上一主題|下一主題