用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今時今日的家長,質素「高」到爆!
樓主: 奥脫福
go

今時今日的家長,質素「高」到爆! [複製鏈接]

引用:我都不應同林校長講:""有怎樣的家長就有應

原帖由 babycat9001 於 15-04-08 發表
我都不應同林校長講:""有怎樣的家長就有應樣的子女.""呢句

事實父母都好禮,肯用心教和用足時間倍,
「有怎樣的家長就有怎樣的子女」當然也有例外。尤其是當孩子有學障時,孩子真的並非能如父母一樣守規有禮。不過,無可否認,大部份的小朋友都從父母身教學習。小小年紀粗口朗朗上口,可想而知家庭背景是怎樣。父母怪獸上身,事事投訴,亦不難想像小朋友會怎樣待人處事呢。所以學校要面見家長我覺得是好事,最好老師有精明的眼睛去選掉怪獸家長。

回覆:herman0114 的帖子

應該取消於簡介會即場收報名表的安排,令申請人若報不到簡介會,之後網上重溫也不用擔心日後收生機會

引用:應該取消於簡介會即場收報名表的安排,令申

原帖由 suzuki12 於 15-04-09 發表
應該取消於簡介會即場收報名表的安排,令申請人若報不到簡介會,之後網上重溫也不用擔心日後收生機會

...
你不用擔心,當年我在面試時同校長說我因為工作,沒有時間參加簡介會,甚至是差不多最後一個報名,但校長話佢唔會知道呢D嘢,評分只看孩子的面試表現。其實報直資和私立小學,本人認為三分實力,七分運氣,是一場緣份遊戲,家長一定要抱着平常心,孩子也會覺得輕鬆些。

回覆 奥脫福 的帖子

「晴報」是 經濟日報的免費報

回覆 suzuki12 的帖子

簡介會即場收報名表, 相信只係logistics 嘅安排.
4,000個briefing位, 可以收左2,000+份報名表, 大約一半. 其餘一半之後幾日收埋.
家長又一次過交埋表, 唔駛行多轉.

回覆:jlbb1 的帖子

呢個校長又係時間出來吹噓吓。

回覆:今時今日的家長,質素「高」到爆!

校長將學校好嘅一面介紹俾各位家長亦無可厚非,但學校禮堂坐位有限,如要滿足數千有意出席人仕,應否考慮其他地方,例如地區大會堂?

引用:我都覺得校長的marketing做得好好

原帖由 peggyhklam 於 15-04-08 發表
我都覺得校長的marketing做得好好

Marketing做得好吾係貶義,吾代表佢吾愛學生,係另類愛校表現,市場上每樣野都講包裝,教育也沒有例外!

引用:回覆+suzuki12+的帖子 簡介會即場收報名表

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+15-04-08+發表

Mario1234 發表於 15-4-9 10:07
你不用擔心,當年我在面試時同校長說我因為工作,沒有時間參加簡介會,甚至是差不多最後一個報名,但校長話 ...
我反而認為係八分實力,兩分運氣

我當然好想阿仔入讀這間學校,我冇別人咁快手,結果未能登記去簡介會,這是否代表我冇誠意?  我估能夠登記去簡介會的, 可能到時會改變主意而沒有出席的。再者這類簡介會是報告敎學成果,校長都喺職員,同樣都要做嘢,大家似乎諗多咗......不過又真喺幾有趣的。

簡介會只是其中一個途徑去了解學校吧!可必這麼緊張。再者,林校長的演說技巧確一流。

回覆 Soundervolt 的帖子

唔夠坐先有NOISY, 先馨香.  其實係上網可以聽返使咩怕呀.

回覆 naughtybj 的帖子

我讀MARKETING出身.  讀完好後悔.   
我見到朋友D 細路係個度讀, 略知一二, 對呢間學校無好感.  

引用:+本帖最後由+cocokan2004+於+15-4-10+03:26

Soundervolt 發表於 15-4-9 14:47
校長將學校好嘅一面介紹俾各位家長亦無可厚非,但學校禮堂坐位有限,如要滿足數千有意出席人仕,應否考慮其 ...

可能要book 新E館或紅館

‹ 上一主題|下一主題