用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校簡介會10分鐘滿 緊張爸媽狂鬧
樓主: TwinWong
go

名校簡介會10分鐘滿 緊張爸媽狂鬧

引用:接受訪問就係高調,造勢。咁,高調造勢又錯

原帖由 ACE2126 於 15-04-10 發表
接受訪問就係高調,造勢。咁,高調造勢又錯在邊度呢?
錯在校長個樣把聲你好討厭?
哈哈,你唔鍾意佢浸除咪 ...
其實大家只係讚緊校長將「名校」的marketing做得好啫

王家爸爸    發表於 15-4-10 17:14

引用:Quote:原帖由+ACE2126+於+15-04-10+發表接

引用:接受訪問就係高調,造勢。咁,高調造勢又錯

ACE2126 發表於 15-4-10 02:58
接受訪問就係高調,造勢。咁,高調造勢又錯在邊度呢?
錯在校長個樣把聲你好討厭?
哈哈,你唔鍾意佢浸除咪 ...
其實各有所好,應該理性討論同交流。

ACE2126  係。有時難免膠流。   發表於 15-4-10 17:45

聰明仔爸(Bladerunner/AnimalFarm),

同你講下教仔丫,古今中外既專家都話言教不如身教,所以完全不守法既家長比普通家長,將自己仔女教到變左黑社會份子既機會大好多架。另外,鐘意亂咁鬧人既家長,將自己仔女變成鐘意亂鬧人既人機會非常大。

不過話件好消息俾你聽,呢樣野唔係絕對。唔守法既爸爸,仔女唔係百份百會變成黑社會份子;鐘意亂鬧人既爸爸,仔女唔會百份百變成鐘意亂鬧人既人,所以你唔駛過分擔心。

你響呢個論題裡面,亂咁鬧人就大家都見,都係秉承你一貫作風:可以用道理去壓倒對方,就用道理;道理唔夠強,就用歪理;道理根本唔夠,就用謾罵。(講時講,今次俾你鬧既人隨時有可能係你既朋戚友。畢竟,擁有一個讀國際學校,小學就出英文小既聰明仔,大概全港只得你一個,可易有報應架。)

另外,你仲有一鋪癮,就係鐘意用兩個或以上網名去圍攻人地。今次又用bladerunner同AnimalFarm去圍攻我喇。用兩個或以上網名去圍攻人,響EK係死罪,大家都知。同時,大家都會明白呢種行為係幾咁唔道德。

你俾不同版主封過幾十次戶大家都唔會為你出一句聲。

你響網上鐘意亂咁鬧人、完全置法紀之不顧。大家可以想像,你日常生活既實際行為係點。你有幸生到一個大家求之不得既聰明仔,不過大家都會想像到,響一個鐘意亂咁鬧人、完全置法紀之不顧既老豆管教下、耳濡目染下會點。

不過正如上述,你唔駛咁悲觀,或者咁橋你阿仔響咁既情況下都唔會變壞都講唔定架。

回覆 peggyhklam 的帖子

有的學校靠校長出名,有的學校靠學生成就出名,分別就在於此。

bladerunner 發表於 15-4-9 09:31
仲駛問嘅,講得有嚴重影響就緊係壞方面啦!

其實這議題以往已多次討論,真的不想再重覆,就求其舉一個例 ...
我最近有個同事個仔俾人踢出校,咪轉入咗山頂嗰間囉。有幾難入

引用:Quote:原帖由+bladerunner+於+15-04-09+發

原帖由 naughtybj 於 15-04-09 發表
老實講,我真係唔熟校長,人云亦云。但個人唔太喜歡批評家長「神經質」的言論⋯可否多颗同理心!?:question ...
無啦啦打去學校校務處鬧人,我覺得係神經病兼無品,只不過是報不到講座!

引用:Quote:gwan+發表於+15-4-9+10:50+回覆+芝士

原帖由 bladerunner 於 15-04-09 發表
我都話過這間我根本看不上眼,我孩子讀的學校,這間沒有幾個能考得上。
你口氣也很大。你話别人的同時,看得見自己眼中的沙嗎?

引用:+本帖最後由+eviepa+於+15-4-11+08:02+編輯

原帖由 eviepa 於 15-04-11 發表

聰明仔爸(Bladerunner/AnimalFarm),