用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校簡介會10分鐘滿 緊張爸媽狂鬧
樓主: TwinWong
go

名校簡介會10分鐘滿 緊張爸媽狂鬧 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+bladerunner+於+15-4-9+09:38+

原帖由 bladerunner 於 15-04-09 發表
最奇怪的是,你又不是該校的家長,又沒有真正體驗過學校的教育理念,憑什麼理據說校長扭曲真正教育本質?哈哈,你這惡意的玩笑開得太大了!

回覆:名校簡介會10分鐘滿 緊張爸媽狂鬧

每年都會有呢D「懷恨在心」的有心人用舊聞來中傷學校啦,其實我會很懷疑他們的真正身份是什麼人?是否校長在剛上任時「請」走過很多不適合的舊校老臣子,而得罪了一班人?所以每年都有一班5毛出來抹黑?算了吧,只要是真正的家長和學生,才會感受到學校的教育理念,不要再理會那些甲乙丙丁路人的批擊了。

回覆 芝士BB 的帖子

大家理念唔同,有人buy,有人唔buy好正常,但每次有人唔buy,點解一定話人地係懷恨在心,人地都話冇報過仲要屈?

gwan 發表於 15-4-9 10:50
回覆 芝士BB 的帖子

大家理念唔同,有人buy,有人唔buy好正常,但每次有人唔buy,點解一定話人地係懷恨在心 ...

無錯, 有人認同或不認同好正常, 不需要話人懷恨在心, 讀緊呢間的家長一定話好, 其實呢間係好, 但只係唔明為何要每年都要見報一次, 其他真正名校的校長唔會出來講的, 低調已可

引用:回覆+芝士BB+的帖子 大家理念唔同,有人bu

原帖由 gwan 於 15-04-09 發表
回覆 芝士BB 的帖子

大家理念唔同,有人buy,有人唔buy好正常,但每次有人唔buy,點解一定話人地係懷恨在心 ...
如果不buy,也不用在毫無理據及證據的情況下,抹黑學校,這才叫「屈」!但我現在有些明白了,在這網絡世界裏,大家都不知對方真正身,亂講嘢是可以的

peggyhklam 發表於 15-4-9 10:57
無錯, 有人認同或不認同好正常, 不需要話人懷恨在心, 讀緊呢間的家長一定話好, 其實呢間係好, 但只係唔明 ...
有好多嘢真係無得解, 可能係傳統, 到時到候D記者就會自動搵校長訪問吧, 正如我都唔明白, 點解年年到升中放榜, 記者都會去油天採訪一樣, 港九新界咁多學校, 係鐘意去油天。

其實有人buy低調, 有人buy高調, 無所謂啦, 啱家長同學生咪得囉, 都唔駛話高調一定唔好的, 各有各好, 各取所需吧。

引用:Quote:gwan+發表於+15-4-9+10:50+回覆+芝士

原帖由 peggyhklam 於 15-04-09 發表
你錯了,每逢九月,八月,間間名校開始排隊出報出鏡,甚至報紙電視會登出家長在學校附近馬路旁排長龍,日曬雨淋的照片,這些情況是誰造成的?

王家爸爸  是EBD造成的  發表於 15-4-9 13:24

回覆:名校簡介會10分鐘滿 緊張爸媽狂鬧

真金不怕紅爐火!我估間間收到四千份以上的學校校長都遇到此類投訴家長,只不過校長想唔想講。

王家爸爸    發表於 15-4-9 13:26

芝士BB 發表於 15-4-9 11:03
你錯了,每逢九月,八月,間間名校開始排隊出報出鏡,甚至報紙電視會登出家長在學校附近馬路旁排長龍,日曬 ...

我都有報過小一, 我見到高調的咪有dbs, dgs同英華見報囉

如果低調些的例如名校sfa都唔會接受訪問

申報無sfa offer呀

引用:Quote:芝士BB+發表於+15-4-9+11:03+你錯了

原帖由 peggyhklam 於 15-04-09 發表
我都有報過小一, 我見到高調的咪有dbs, dgs同英華見報囉

如果低調些的例如名校sfa都唔會接受訪問
仲有St.Paul Co-Ed, 陳守仁等

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+15-04-09+發表

原帖由 芝士BB 於 15-04-09 發表
仲有St.Paul Co-Ed, 陳守仁等
仲有.St Paul co-ed 、陳守仁都在招生期間都經常見報,接受訪問㗎。如你有留親子雜誌,差不多大部份直資私立學校校長都會在招生期間出鏡接受採訪,甚至用錢買版位出廣告稿架!

你估做記者咁易?難得有個有名氣嘅校長肯經常接受訪問,重唔黐埋去?
同樣,問街市嘢當然要去九龍城街市搵阿姐啦。

以上述幾位講法, 咪就係講出要見報的原因, 為左要變"名校"

引用:以上述幾位講法,+咪就係講出要見報的原因,+

原帖由 gigiwin888 於 15-04-09 發表
以上述幾位講法, 咪就係講出要見報的原因, 為左要變"名校"
你這個是有雞先定有蛋先的問題,沒有明確答案

引用:Quote:Mario1234+發表於+15-4-9+10:18+最奇

原帖由 bladerunner 於 15-04-09 發表
講教育理念,smoppy 校長未夠班,講教學成效,佢更加拍馬都追唔上,我就是憑我的學識、見識、歷練、理解及 ...
哈哈,你這位「夠班」之人的出發點和用意已經很明顯了,相信你年年都會出來發貼發洩及抹黑一番。希望大家都停止吧,我再和你爭辯下去,我快要變潑婦了

HMmummy 發表於 15-4-9 11:04
真金不怕紅爐火!我估間間收到四千份以上的學校校長都遇到此類投訴家長,只不過校長想唔想講。

...
今年升小人多,間間名校都收到幾千份表。
‹ 上一主題|下一主題