用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網B1齊齊講
go

九龍城網B1齊齊講

呈三已考完,現在是家長開始工作的時候。如果要選競爭無更大的B1尾中學,是不是銀𨭎入到的機會大D,少D人放乙一呢? 請問還有那幾間是少D人揀的B1尾中學,容易派到?

TwinWong    發表於 15-4-16 11:48
elbar  銀禧不錯, 其他請看訊息   發表於 15-4-3 21:52
王家爸爸  銀禧係幾好既1C英中   發表於 15-4-3 21:42

唔知少唔少人申請/易唔易入,但邱佐榮应該係幾好既1C英中。

Yanamami 發表於 15-4-3 21:35
唔知少唔少人申請/易唔易入,但邱佐榮应該係幾好既1C英中。
邱佐榮應該比銀禧熱門。

ymama  王家爸爸,請check pm, thanks a   發表於 15-4-17 16:25
TwinWong    發表於 15-4-16 11:48

回覆 王家爸爸 的帖子

以公開試銀禧應好過左榮?但為何熱門些?

chrischeung 發表於 15-4-4 10:14
回覆 王家爸爸 的帖子

以公開試銀禧應好過左榮?但為何熱門些?
邱佐榮AL/DSE合格率(2013有91.8%)一直都略高於銀禧,所以比較受歡迎。只係去年DSE合格率跌到79%(略低於銀禧的81%),相信只係短期現象,所以估計有人會覺得今年係入邱佐榮既好時機。

TwinWong    發表於 15-4-16 11:49

回覆 王家爸爸 的帖子

但眼見銀禧個report寫ba學位上年有六成四入,平均這三年也有六成,這數指比起band one中學校還要高,但因銀禧banding問題令我擔心,本人很想乙二放銀,但心中仍有不甘。好難填表呀,民生放乙二又怕冇机,另外來生入讀怕適應上有問題。

TwinWong  民生真係難D  發表於 15-4-16 11:50

我對丘的印象好好,朋友個女品學兼優,但呈分那年因病成績大跌,自行人人叫佢唔好報丘,費事徙了個機會,但朋友堅持,最後居然收了,依家佢個女讀好開心,成績亦好好

回覆 gwan 的帖子

病真系慘,小兒呈一時也因發燒几日有影響,成績系咁耐最差一次但好彩保持到band one,他在呈二呈三追回。我買左好貴保健產品過佢食,真系洗吾小錢

回覆 chrischeung 的帖子

係呀,當年我也是最驚個仔呈分時生病,真係連食嘢都好小心。好彩你仔仔追得番,叻仔! 希望他可以入到心儀的中學!

chrischeung  希望希望  發表於 15-4-7 11:49

回覆:gwan 的帖子

請問聖家是否band one英文中學?

ekan 發表於 15-4-7 14:36
請問聖家是否band one英文中學?
聽聞係B1尾,但上年B2都碌到入去,只係聽聞,唔知真定假?!

little_yolky  呢幾年學童少, 唔出奇  發表於 15-4-15 17:24

我想問,自行校是同區,咁是否甲一和乙一都寫自行校? Or 只寫在甲一?

hktraffic 發表於 15-4-8 08:29
我想問,自行校是同區,咁是否甲一和乙一都寫自行校? Or 只寫在甲一?

那中學是同區的,當然可以填在乙部。如果你們是非常喜歡自行那學校的,那學校又是同區,可以自行階段、統一階段甲一、乙一都填佢。如果同區你還有其他更心水學校但之前沒有報自行的(例如,是例如:自行時怕高攀唔起),但統一填表想搏下運氣的,乙一可填那更心水的學校。
觀乎聽咁多人講,中學選校沒有「1, 1, 1」講忠心這回事,叩門時有學校要求自行時要有報過,但統一你點填表就無聽過要拿出「誠意」證據,我覺得中學叩門講實力,叩門試好深的,唔係話虛浮的講誠意。

hktraffic  thanks!  發表於 15-4-8 13:28

chrischeung 發表於 15-4-7 09:50
回覆 gwan 的帖子

病真系慘,小兒呈一時也因發燒几日有影響,成績系咁耐最差一次但好彩保持到band one,他 ...
請問食咩保健產品好? 我囡囡都成日感冒。

little_yolky 發表於 15-4-15 17:23
請問食咩保健產品好? 我囡囡都成日感冒。

衛生署是這樣教的:
均衡飲食,多菜少肉,多做運動,少去人多擠逼的地方,勤洗手,不要隨便用手接觸口鼻,接種疫苖。

回覆 little_yolky 的帖子

冬蟲草磨粉食

chrischeung 發表於 15-4-15 21:46
回覆 little_yolky 的帖子

冬蟲草磨粉食
就咁食? 要唔要煮? 之前唔知點解試過幾次燉蟲草俾兩隻寶食, 食完即病, 唔知係唔係巧合。買蟲草既地方會幫手磨粉嗎?

憫父 發表於 15-4-15 18:16
衛生署是這樣教的:
均衡飲食,多菜少肉,多做運動,少去人多擠逼的地方,勤洗手,不要隨便用手接觸口鼻, ...
唓, 話明衛生署, 即係官腔啦。我兩個囡囡以上既嘢幾乎全部做齊, 只差「多做運動」一項無做而已, 總之成日感冒, 只要有同學仔感冒就必然中招, 煩到死。

little_yolky 發表於 15-4-16 08:16
唓, 話明衛生署, 即係官腔啦。我兩個囡囡以上既嘢幾乎全部做齊, 只差「多做運動」一項無做而已, 總之成日感 ...

學校正是人多擠逼的地方,響冷氣班房,空氣未必流通得好好,如果有人感冒,病毒就會響課室散播及停留,確係中招的高危地方,況且一日流流長,點可能完全避免用手接觸口鼻 (大人都做唔到喇)。

憫父 發表於 15-4-16 08:33
學校正是人多擠逼的地方,響冷氣班房,空氣未必流通得好好,如果有人感冒,病毒就會響課室散播及停留,確 ...
我已經叫兩隻0靚仔有同學病又唔戴口罩, 就自己戴口罩, 坐火車/校車都要即戴口罩。同一環境下咁多小朋友, 人人唔病就係得佢兩個成日病。前排因為唔聽講, 無成日戴住口罩, 終於中咗果隻死得人多既H3N2, 入咗5日廠, 搞到我命都短幾年。