用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat? ...
樓主: isamchan
go

有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat? [複製鏈接]

引用:就你所言?sc+學生考直資或私校的成功率低過

原帖由 gg33 於 15-04-06 發表
就你所言?sc 學生考直資或私校的成功率低過叩門?

感覺上,叩門難,每間學校只有大約十個叩門位,要好outs ...

明顯你有所誤解。但也感謝你拿出來討論討論, 絕對冇冒犯la。

有直資私校收,是否就是你最心儀最想讀的學校?唔好問我點解那些家長唔係最心儀都照報。

入了名幼(SC/KV/HKPS等),包考得入或抽得入好小學嗎?真係有人無offer係事實, 咁最後門叩定唔叩?

考小學非全睇學術,品性內向慢熱一向較蝕底。呢類小朋友學術可以好強但冇乜好offer。若到最後抽獎失敗要叩門,一間津校咁多人叩,未必間間俾哂咁多個叩門小朋友筆試或面試。咁學校點揀人筆試/面試?筆試/面試同分,會大機會揀邊個?

總之兩間都好學校,見有jm真舉棋不定,俾少少個人意見而已。根本就係兩個好鮮味的水果,夾硬要揀一個, 冇話絕對好與壞。唔贊同你當我冇講過吧。

呢個topic我唔想再作補充。

留待其他有經驗的jm分享吧。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-4-6+13:20+編輯+\

原帖由 siden 於 15-04-06 發表
每次有hkps就一定有其fans出現, 其實無嘢好agrue, hkps fans一定有佢每年升小嘅figure係手,尤其ascot, 佢每年都會貼出嚟,真係甘勁咪貼出嚟比大家分享下有幾勁,係咪值得去讀。我早幾年有朋友讀緊,睇過幾年。肯定有figure. 可惜已經delete哂,因為keep 嚟無用

引用:就你所言?sc+學生考直資或私校的成功率低過

原帖由 gg33 於 15-04-06 發表
就你所言?sc 學生考直資或私校的成功率低過叩門?

感覺上,叩門難,每間學校只有大約十個叩門位,要好outs ...

有家長心儀一線津校,反而直資私小可能被視為副選;如果自行派唔到,大抽奬落空,就只可以叩門!所以會考慮埋邊間幼稚園扣門有優勢,唔係話有直私offer就唔會叩門!再者,考直私好多時唔係你所講既考卷,反而名津小扣門就好大機會考卷!

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-04-06+發表本帖

原帖由 sissysze 於 15-04-06 發表
每次有hkps就一定有其fans出現, 其實無嘢好agrue, hkps fans一定有佢每年升小嘅figure係手,尤其ascot, 佢 ...
我早前post 過Ascot HKPS 貼出嘅小一派位,其實唔少都入到沙田一線津校,亦有入到直資及私校,神級較少,因為學生人數唔多。至入一線津校跟係計分,抽入定叩入就無講!

回覆:有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat

我都好想見下九龍塘樂基近年嘅升小result ar , 聽人講真係好好,但有無一個overall picture可以share下呢? SC我就有最update嘅result.

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-04-06+發表每

原帖由 samchan2179 於 15-04-06 發表
我早前post 過Ascot HKPS 貼出嘅小一派位,其實唔少都入到沙田一線津校,亦有入到直資及私校,神級較少,因 ...
有咪係呢個post賬多次比大家參考下囉。

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-04-06+發

好似delete 左,

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-04-06+發表每

我早前post 過Ascot HKPS 貼出嘅小一派位,其實唔少都入到沙田一線津校,亦有入到直資及私校,神級較少,因 ...
沙田一線,咪二呂,培基.....

回覆:有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat

考得沙田hkps, 估計你係沙田友,如果入二呂,培基已滿足,咪hkps囉,但如想衝出沙田,就自已唸清楚了

引用:考得沙田hkps,+估計你係沙田友,如果入二呂

考得沙田hkps, 估計你係沙田友,如果入二呂,培基已滿足,咪hkps囉,但如想衝出沙田,就自已唸清楚了

...
入兩呂一培,主要係計分或抽獎,跟幼稚園關係不大。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-04-06+發表考

入兩呂一培,主要係計分或抽獎,跟幼稚園關係不大。
樓上有人話hkps校長識沙由一線小學呀ma.... 抽唔到咪打關係囉

sc有公開升小figure?其實兩間呂明才算好好,去看看升中果版你就知現時大家爭崩頭的直資到中學根本唔係band 1生杯茶。

引用:sc有公開升小figure?其實兩間呂明才算好好

原帖由 teambuilder 於 15-04-07 發表
sc有公開升小figure?其實兩間呂明才算好好,去看看升中果版你就知現時大家爭崩頭的直資到中學根本唔係band ...
二間呂小每年唔多人上到呂中,唔好唸住入到就上硬,同讀普通小學無乜分別,唔top.都唔使唸

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-04-06+發

據HKPS 資料: total 88 graduates,  培僑 x3 , 聖母x2, choi Kai Yau x 2, wong Kam Fai x 4, 啓基 x2,以下各一:Ying Wah, 真道,崇真,禮賢,啓思,ICS, Fukien , 陳守仁,林文燦,音小,女拔,九龍塘小學!其他津校,沙呂17, 培基14 , 一呂4 ....

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-04-06+發表有

原帖由 samchan2179 於 15-04-07 發表
據HKPS 資料: total 88 graduates,  培僑 x3 , 聖母x2, choi Kai Yau x 2, wong Kam Fai x 4, 啓基 x2,以下 ...
這是沙田樂基成績,不是九龍塘樂基,right?

回覆:sakbbjaijai 的帖子

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-04-06+發表有

原帖由 samchan2179 於 15-04-07 發表
據HKPS 資料: total 88 graduates,  培僑 x3 , 聖母x2, choi Kai Yau x 2, wong Kam Fai x 4, 啓基 x2,以下 ...
呢度有59人,重有其他呢?

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-04-07+發

原帖由 sissysze 於 15-04-07 發表
呢度有59人,重有其他呢?
Hope u can see it , the rest are all government n subsidized school , so the admission doesn't really related to child performance , at least for most of them.

回覆:samchan2179 的帖子

回覆 sissysze的帖子
沙呂升中好勁,入呂中並唔係校內叻學生的目標, 學生派和考區外津貼和直資中學都好強。
整體約 80% 升英中。詳情可參考學校網頁。
http://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688

‹ 上一主題|下一主題