用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat? ...
go

有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat? [複製鏈接]

兩者在學術,品德教育及自理方面有何分別呢?又或者應該拿其他方面作比較嗎?

karen55407  St. Cat  發表於 15-4-13 23:23
   6    0    0    0

回覆:有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat

我也有同樣的問題。你是九龍塘樂基還是沙田樂基? make a difference.

回覆:sakbbjaijai 的帖子

冇考九龍塘呀。你傾向如何選擇?

回覆:有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat

唔知, 真係各有支持者。但我地嘅選擇係SC同kowloon tong hkps....

本來已決定St Cat,  最近有機會同hkps(kln tong) 家長傾過後, 又再1516 中。

sc 是沒有愛的地方,隨時隔離趕走

引用:兩者在學術,品德教育及自理方面有何分別呢

原帖由 isamchan 於 15-04-03 發表
兩者在學術,品德教育及自理方面有何分別呢?又或者應該拿其他方面作比較嗎?

...
Hkps

引用:本來已決定St+Cat,++最近有機會同hkps(kln+

原帖由 sakbbjaijai 於 15-04-03 發表
本來已決定St Cat,  最近有機會同hkps(kln tong) 家長傾過後, 又再1516 中。
為何傾完後又再1516

回覆:有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat?

為什麼說:SC是沒有愛,未有聽聞會趕人走!不過樂基也出名,㨂就近入學。

引用:Quote:原帖由+isamchan+於+15-04-03+發表兩

原帖由 lauwingtai 於 15-04-03 發表
Hkps
有特別原因嗎?

回覆:Orangeabc 的帖子

真的嗎?!

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-04-03+發表

有特別原因嗎?
Sc太多太多人了吧!

引用:為什麼說:SC是沒有愛,未有聽聞會趕人走!

原帖由 HMmummy 於 15-04-03 發表
為什麼說:SC是沒有愛,未有聽聞會趕人走!不過樂基也出名,㨂就近入學。

...
Yes, 從未聽聞SC會趕人走, 亦唔覺得SC是沒有愛的地方!小朋友畢業了仍好掛念幼稚園的老師和校工,常常嚷著要回幼稚園探老師!

cpc608  YES! I luv SC even after 30 ye   發表於 15-4-6 09:05

其實兩個都係好學校,所以先難揀。但樂基細校的確有佢嘅好處,而SC名氣又確實大D, 睇下你look fo乜野。

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-04-03+發

原帖由 dragon2013 於 15-04-03 發表
為何傾完後又再1516
因為hkps好似真係好好。。。。用家comments係非常positive,  所以令我再次唔知點揀好

回覆:有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat?

如果kln tong HKPS同SC都真係會幾難揀,各有優點!但如果沙田HKPS 同SC選,我會選SC; 去過沙田hkps pn interview, 感覺麻麻,朋友讀緊pictorial hkps亦覺得一般!所以我K冇再報沙田hkps, 只報SC, 亦將會讀SC!

我仔仔自PN開始讀St Cat ,現在K1,我並無朋友的子女在九龍塘樂基就讀。但想分享的是我認為St Cat並非無愛心的學校,相反pn時已深深感受到St Cat是一所很有愛心的學校,我在囝囝pn開學約三個月,真驚訝校工姨姨們可以叫出我囝囝中文全名和英文名,因為全級上下午班人數約有350人,加上姨姨還主動跟我說囝囝上洗手間的情況,老師就更不在話下十分細心,觀察入微,會主動致電家長講囝囝在校情況,無論好的還是要改善的地方都會告知家長。所以大家勿擔心!

引用:兩者在學術,品德教育及自理方面有何分別呢

...
兩校用家,我選st cat. 唔洗chur 咁盡!

回覆:samchan2179 的帖子

乜意思,可否分享一下?thx

‹ 上一主題|下一主題