用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率 ...
樓主: ernestchow
go

DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

dailam 發表於 15-4-1 16:50
千萬不要輕視作文。同一題目,F1 學生作和F6學生作,評卷員會有不同要求。其實dse作文最重要就是扣題,要有 ...
係呀!

就好似人人識炒蛋,但唔代表個個都炒得好食。

或者好似飲食節目講:「煮最簡單嘅菜式而煮得好先係高手。」

引用:下介文言文好似開始有範文。 +

原帖由 wwyee 於 15-04-01 發表
下介文言文好似開始有範文。
幾時要開始考範文?

cpecpr 發表於 15-4-2 13:40
幾時要開始考範文?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691495

回覆:DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

回覆:dailam 的帖子

請問作文是否三題統一拉curve? 如今年第一題咁淺,多人答又易攞高分,而相對第二,三題比較難攞分,作第二,三題既同學會否拉抵?

引用:請問作文是否三題統一拉curve?+如今年第一

原帖由 ypmummy 於 15-04-04 發表
請問作文是否三題統一拉curve? 如今年第一題咁淺,多人答又易攞高分,而相對第二,三題比較難攞分,作第二 ...
好問題!

我以爲中文個總分1-5級是水平對照,你一言提醒,但每份卷可以另外拉 curve.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ypmummy 發表於 15-4-4 11:21
請問作文是否三題統一拉curve? 如今年第一題咁淺,多人答又易攞高分,而相對第二,三題比較難攞分,作第二 ...

淺、多人答,唔一定易攞高分。
要知道立意唔夠深刻,人云亦云,咁又點能夠鶴立雞群呢?呢D卷合格唔難,好難攞高分。
上年「光與影」都難,可能係叻嘅學生先夠膽揀,所以分數好似都唔差。

致於拉curve問題,純粹猜測,如果睇番考生買卷張成績單,卷二3題好似無拉curve,因為係直接寫番2個marker比幾多分。
不過仲有其他因素可以考慮,譬如考評局對唔同題目個評分標準係點。

醒目開學勳章 王國長老

其實中文卷出得深,學生衰左入唔到U,有咩意思呢?
中文係要識,但需要叻嗎?每知人有長短處,試想一個精數理的學生,physics同數都 拎5**,但因中文無3,無得入U,一個物理精英咁就失去升學機會了,變相另一個平均d係有3322執到支好籌,在辦教育層面係好事定壞事?

引用:其實中文卷出得深,學生衰左入唔到U,有咩

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-04 發表
中文係要識,但需要叻嗎?每知人有長短處,試想一個精數 ...
宜家社會似要通才多過專才

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-04-04+

原帖由 dobbybabie 於 15-04-04 發表
宜家社會似要通才多過專才
我看到香港各大學一直沒有改變,盡量收精英。只是EDB及考評局一廂情願,就算三改四,香港絕大部份専業科目是學士已經選定,不是研究院才選讀。

整個NSS,DSE就是怪怪的,想玩死香港多些。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其实我諗紧係关深與淺既问題,定係成个課程、出卷、評分準則合唔合理既问題?

Yanamami 發表於 15-4-7 16:49
其实我諗紧係关深與淺既问題,定係成个課程、出卷、評分準則合唔合理既问題? ...
妳問得啱㗎,但不少人慣咗俾人牽住鼻走,少少改變就袋住先!

回覆 ANChan59 的帖子

有得SAY NO 嗎? 香港人無平等機會呀,基本上比咩你都要袋

Charlotte_mom 發表於 15-4-4 14:01
中文係要識,但需要叻嗎?每知人有長短處,試想一個精數 ...

以前中文不合格, 只要數理科學A左, 一樣入到兩大, 當時理工和其他都不是大學.

朋友囡囡英文5*, 中文2左, 去左澳洲讀U, 畢業揾到野做唔番來. 香港政府面對人口老化,
小朋友在港享用12年免費教育, 係澳洲用左過百萬讀大學, 他國政府一毛錢培育, 已有年青人為佢做野, 納稅.
任你香港學生中文水平直追大陸. 無數大學生對住班鬼係啞既!點做國際城市!上次上TV民主運動大學生, 運登機証既英文都唔識講, 香港真可悲.