用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: pigmum2012
go

.. [複製鏈接]

引用:我個仔都係落選。其實大家都無為估一d永遠

原帖由 kittykuma 於 15-04-03 發表
我個仔都係落選。其實大家都無為估一d永遠無法證實的事。呢次只是他們人生第一個面試,得唔得佢地都係我地 ...
Can't agree with u more!

唔洗灰心,可以K1再考過, 都有唔少會轉龍校, 半龍校的

回覆:supermom1 的帖子

經過幾日心情已平伏了許多!

回覆:pigmum2012 的帖子

其實諗深一層、學費$6500+保母車, 加埋雜費都8500 up 一個月、讀一年都成十萬蚊、
對我來講揀sc n 只係用來secure sc  k1位、又好似唔係好值
今次利用呢個經驗、明年再戰sc k1 同更多更適合女兒的學校!

其實我這幾日都係好唔開心,不斷諗係咪自己in得唔好餒到個仔入唔到,又嬲老公出trip冇去Second in (雖然知道有B same case 都入到).....死啦,一向自稱不是怪獸的我真係不知不覺受到香港這畸型教育的影響

不過我知道要收拾好心情, like what other mama said , we can try next year with better preparation, 知道原來SC and KV K1都收成700 up 都冇噤驚,起碼有好多叻的女仔會選名龍校,希望我個仔到時多D機會

再positive一D,e+我仔有的offer都算在自己區唔錯,相信可以發揮佢的 potential 再改善怕丑的習慣,當然父母的教育亦是重要的一環

Thanks 各 有offer & 冇offer 的BK mama鼓勵,希望各位未有offer的mama可以盡快收拾心情,我地的寶貝永遠係最好的,不要懷疑BB+自己的能力

共勉之......

cpc608  good luck! Positivity is impor   發表於 15-4-3 22:33
lambeanmama  加油。  發表於 15-4-3 21:22

引用:其實我這幾日都係好唔開心,不斷諗係咪自己

原帖由 colinli 於 15-04-03 發表
其實我這幾日都係好唔開心,不斷諗係咪自己in得唔好餒到個仔入唔到,又嬲老公出trip冇去Second in (雖然知 ...
講得好好。。謝謝。。我都要收拾好心情了。。

其實我這幾日都係好唔開心,不斷諗係咪自己in得唔好餒到個仔入唔到,又嬲老公出trip冇去Second in (雖然知 ...
Agree,
其實之前又真是好唔開心同可惜,可能因為St cat要2nd in的原因,特別唔開心,我仲要係4倍唔開心,因為4間dream school同一日同一個上午in,結果另外3間冇得去in, 連機會都沒有,真是全軍覆沒
不過希望在明天,k1,好的學校、學位都多好多,大家加油

K1再try,我好多朋友讀緊其他pn都有k1 offer,返過學會成熟d,易考入d。sc pn升k1都好多自然流失去咗其他半龍或全龍。而且有好多好學校,不止sc一間。

回覆:colinli 的帖子

其實我寧願連2nd in 機會都冇、咁都冇咁失望...
當收到9選1 second in, 真是覺得好有希望!
但竟然3選2都唔收、心情真是跌到谷底
我同你一樣、都有怪自己可能in 得唔好...連累左佢...

引用:其實諗深一層、學費$6500+保母車,+加埋雜費

原帖由 pigmum2012 於 15-04-03 發表
其實諗深一層、學費$6500+保母車, 加埋雜費都8500 up 一個月、讀一年都成十萬蚊、
對我來講揀sc n 只係用來 ...
agree!!!!

引用:其實我寧願連2nd+in+機會都冇、咁都冇咁失

原帖由 pigmum2012 於 15-04-03 發表
其實我寧願連2nd in 機會都冇、咁都冇咁失望...
當收到9選1 second in, 真是覺得好有希望!
但竟然3選2都唔 ...
係!我之前都係咁想

我都有怪自己,覺得好似自己令到阿仔入唔到.....原來不只我一個,大家加油吧

回覆 ozoz 的帖子

好高興終於有理性討論,高興將來兒子的同學及家長是有質素的一群。

引用:回覆+ozoz+的帖子 好高興終於有理性討論,

原帖由 cpc608 於 15-04-03 發表
回覆 ozoz 的帖子

好高興終於有理性討論,高興將來兒子的同學及家長是有質素的一群。 ...
Agree x 2! Really appreciated

引用:Quote:原帖由+pigmum2012+於+15-04-03+發表

原帖由 chowyikwan 於 15-04-03 發表
係!我之前都係咁想
咁你現在諗法係點呢?

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+15-04-03+發表

原帖由 ozoz 於 15-04-04 發表
咁你現在諗法係點呢?
都諗緊讀唔讀n, 太貴。$7000一個月不計雜費,校巴。2歲每天返3個鐘學,大班的n校等齊人排隊入課室、洗手、上廁所、食茶點,餘下上課時間不是太多。手上有1間n offer, 都考慮緊讀唔讀。

又想,個仔都入到st cath second in ,in k 不會太差掛。係咪架?

chowyikwan 發表於 15-4-5 07:23
都諗緊讀唔讀n, 太貴。$7000一個月不計雜費,校巴。2歲每天返3個鐘學,大班的n校等齊人排隊入課室、洗手、 ...
My child also skipped PN.  Playgroup then straight to K1.  More play & exercise at day time. Taught him after work. My strategy and plan appeared to be working very well.  No troubles no worries.

回覆:st cat 2nd in 冇offer 安慰區

其實我小朋友in SC PN 時都係in 得唔錯,所有指示做曬。
係老師睇storybook 叫小朋友flip the page(考小手肌掛)佢見圖中一隻黃色小雞定小鴨(我自己都唔知係雞仔定鴨仔)我小朋友話 duckling , 老師話:it's a chick let's see what it turns into! please help me turn the page. 我小朋友係flip 之前講chicken ! 我自己覺得幾好架,老師只叫小朋友turn the page,全group 得我小朋友有互動,其他小朋友只係turn the page
我自覺佢都識轉彎,老師話係chick佢即刻轉到變成chicken。
之後收到waiting 我都好唔開心,我覺得佢in 得幾好,我果年有7000人左右,我果時都覺得係睇家長職業、地址、名校畢業等。
我k1 再in, 小朋友成功左,依家小朋友果班家長咩背景都有,我覺得唔係睇背景, SC 係睇小朋友學習既特質

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-04-04+發表咁你現

原帖由 chowyikwan 於 15-04-05 發表
都諗緊讀唔讀n, 太貴。$7000一個月不計雜費,校巴。2歲每天返3個鐘學,大班的n校等齊人排隊入課室、洗手、 ...
叻唔叻同interview成唔成功我會分開睇,小朋友去interview真係好睇每次嘅𠹭刻,好多因素,可以係心情靚唔靚,有冇肚餓,有冇鼻水,𠹭刻喜唔喜歡個課室 etc,每次我都平常心,只可以get ready for the best, prepare for the worst。至於返pn, 我自問唔識教小朋友群體,守規則,語言等等,加上我觀察2個女兒都係2歳後喺屋企好無聊,我自己1對2,佢地返學,我利用幾小時透下氣,快手買餸煮飯家務,休息過,分離過,女兒放學返黎之後大家關係會好d。我對pn要求唔太高但必須係語境好,我大女當年讀嘅pn只有中文,之後大d要花多幾倍力先喺英文普方面攪得好,經止一役,妺妹即使入唔到sc,我都已經安排咗佢讀屋企附近一間每日有2文3語嘅幼稚園。我對pn學術無要求,因為2-4歳呢個階段我個人認為係學講,學表達嘅黃金時間,認中英文字數字呢d係其次,好簡單已經可以,不用push。假如無pn,都唔駛擔心,我見屋企附近都有好多'學前班',各式各樣都有,有d口碑幾好,一樣可以放低佢比佢學到群體,守規則,語言,但規模一定無幼稚園咁有學校feel,亦無高年級哥哥姐姐比佢'睇板',所以如果有pn,我會選擇pn。

kiu_kiu 發表於 15-3-31 13:41
回覆 pigmum2012 的帖子

等我以過來人身份安慰下你地啦, 我仔舊年入倒2nd in, 最後無offer年尾再考K1, 結 ...
PN 5000人報名,K1 上年申請號碼差不多Double。競爭性及難度可以想像
‹ 上一主題|下一主題