用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我家可能是個資優兒,但最關切的是社交問題 ...
go

我家可能是個資優兒,但最關切的是社交問題 [複製鏈接]

我仔仔今年5月就滿三歲。
我並沒有刻意培育教導,常參考外國的放牛式教育,所有事情都是追隨小孩喜歡去實行的。所有仔仔再2歲8個月才正式戒掉尿布。
1歲8個月 雖然未開口講,但已經可以正確無誤指出26個英文字母。
2歲 終於開口說話,在自學情況下會講one to ten,普通話和廣東話1-10。
大約2歲3個月 自學顏色,圖形。數字1-100以上,數字可以倒數,同時能辨認字母的大小寫。
大約2歲半 自學英文單詞。例如:peppa pig 卡通全英文對話。距可以在句子中找對名詞然後告訴你,spider,baby chick,balloon之類的。都在卡通中自學的,由於家中只有我會用有限公司英語教單詞,所以我好肯定這都不是我教的。
2歲10個月 偶然在一個數學apps中學會簡單的加減法(10以內的)

今年考幼稚園入學,miss用英文提問,竟然能理解,還可以回答(我們是百分百粵語家庭,從來沒有刻意培訓)
一方面的好,又有一方面的壞。
出世6個月開始就害怕陌生人,以前連眼神接觸都會哭,現在已經有輕微改善。但仍然害怕與同輩相處。曾有段時間完全不今日公園遊戲區,只再周圍花槽數花。家人有擔心過,原本打算去做評估,但上網見自閉傾向的小朋友連家人都不理睬。我兒子對家人是正常活潑的孩子,對於常見面的大朋友也沒有問題。最主要是5歲以下的小朋友,我發覺他會刻意保持距離。
9月要開學了,我怕孤僻令他覺得在學校不開心,我怕老師覺得他有自閉傾向,而被標籤。
但如果評估為資優兒又如何是好呢?我身在澳門,澳門並沒有資源幫助資優兒,我應該評估後再做社交方面的治療嗎?
想問,評估資優後,還會有其他的建議給家長嗎?例如在測試中,除了智力的分數,社交技巧或溝通方面也會有評估嗎?

1    0    0    0

回覆:我家可能是個資優兒,但最關切的是社交問題

快快去搵醫生幫忙吧。professional 才能給你專業的答案。take care

回覆 gingerm 的帖子

請問各位家長,去邊度check會比較全面呢?韋氏評估需要6歲以上⋯⋯

不必焦急啦,可能你小朋友只是個慢熱的人。或者你先約一些同樣有孩子的朋友來個play date, 多帶他出街,等他習慣接觸陌生人。

上學後,天天接觸同齡的小孩,就會慢慢習慣。同時亦能夠看得更清楚他的問題有幾大和在哪裏。不要為明天憂慮。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:回覆+gingerm+的帖子 請問各位家長,去邊

原帖由 suya2k 於 15-03-31 發表

請問各位家長,去邊度check會比較全面呢?韋氏評估需要6歲以上⋯⋯ ...
我最初係搵兒童心理學家的,我們只電話講,我把我小朋友既情況一一告知,我一直擔心小朋友是 自閉症。他迷字母,迷數數。

因為心理學家分析了後,覺得唔係太嚴重,只是小朋情緒要控制一下,而大家都 work out左一尐方法去試。之後都不用安排見面了。

可能我小朋友仲細吧,未可以知道是否資優,但無論係點,做家長都只想搵方法幫自己小朋友已而。

回覆 lillymarie 的帖子

感謝你的意見。跟學校提過問題,老師眼見我仔都唔係完全唔理人,相信距只係慢熱。老師話入學後會有特教老師,會從多方面觀察小孩。但有傳最近這間學校會勸退有障礙的學生,雖然只是以訛傳訛,但自己心有餘悸。

想問你係穩邊個醫生,如果有方法幫助孩子的話就好了,感激!我仔同樣迷數字同字母,但其實唔覺得距屬於資優,因為abc得26個,數字只有10個,而距懂得單字和簡單英語對話應該係出於記性好。而且而家只有三歲,太多情緒因素影響測試結果。所以得知你打電話就等幫助到我仔實在一大喜訊。

引用:+本帖最後由+suya2k+於+15-4-1+00:24+編輯+

唔好客氣呀。好明白你心情呢。我pm您資料呀

你好,我還沒有收到你pm

引用:回覆+gingerm+的帖子 你好,我還沒有收到

原帖由 suya2k 於 15-04-02 發表

你好,我還沒有收到你pm
just done, hope can help

這樣原來就叫資優?我二個仔做緊這些。不過學校投訴這是不合群,評估後係自閉症。我睇從弱點入手點去適應社會比培育資優更重點。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+suya2k+於+15-3-31+11:35+編輯

我仔仔今年5月就滿三歲。
這很大可能是高功能自閉症, 即高智能但有自閉傾向, 喜歡同大的小朋友或成人玩, 找專業評估吧!

引用:Quote:原帖由+suya2k+於+15-03-31+發表回覆

原帖由 gingerm 於 15-03-31 發表
我最初係搵兒童心理學家的,我們只電話講,我把我小朋友既情況一一告知,我一直擔心小朋友是 自閉症。他迷 ...
我個囝都極鍾意英文和數字,不過佢係自閉症譜系。其實自閉也有聰明嘅人,資優也有社交問題,最緊要掌握小朋友的問題和需要。

回覆:suya2k 的帖子

我個仔PN 上學期完全冇同任何同學講過一句說話,只會同老師講野,老師話佢講野叻,但社交極差!老師甘講我好驚,立即帶佢去做遊戲治療,日日帶佢去公園鼓勵佢同其他小朋友玩!之後上K1 完全吾同哂!同任何類型同學都可以玩!有陣時小朋友太細可能只係吾識點approach 其他小朋友,諗方法幫佢成長!

引用:Quote:原帖由+gingerm+於+15-03-31+發表我

原帖由 Vichang 於 15-04-17 發表
我個囝都極鍾意英文和數字,不過佢係自閉症譜系。其實自閉也有聰明嘅人,資優也有社交問題,最緊要掌握小朋 ...
係呀,無論佢係咩事都好,只要搵對方法就一定有用😊

引用:+本帖最後由+suya2k+於+15-3-31+11:35+編輯

I am not an expert related to health.  I suspect (maybe I am wrong) that your son may show a little behaviors which are common to people having Asperger syndrome (AS), within the range of autism spectrum.  No need to worry at this moment (maybe he is normal). It is good to seek assessment, diagnosis and help from experts from public (e.g. child assessment center in HK) and / or private sources (e.g. Heep Hong Society) for your son.  The public and private sources in HK are now more than before.  However, I am not sure whether the Southside Medical Centre in Macau could help your son in this case.  It does no harm to phone them and ask.  Also, no need to worry about labelling.  Taking action earlier (at an early age) is more important and might help any required training timely and more effectively.  
Ref.: 1. http://www.dhcas.gov.hk/english/centre_info/centre_info_ck.html 2. http://www.heephong.org/ 3. https://plus.google.com/100699772366912410981/about?gl=hk&hl=en 4.http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=419747&extra=page%3D1(the organizations in the list may not be confined strictly to speech therapy)

感謝大家支持與關懷。仔仔從去年9月開始入讀K1到現在已經4個多月了。老師的評價屬於中上。起初每個星期的手冊我都keep住寫''感謝老師大力幫忙''和敘述小朋友一些日常的問題。最近,老師在手冊寫:''你小朋友已經有朋友仔喇''我當時睇住本手冊真係感動到流眼淚。
只要小朋友能正常社交,我也無必要去做評估了。雖然偶然還有一點驚人的言論。例如有日問我:點解50+50=100,35+35+30=100。點解得數係一樣既?(我都唔識解析)
希望每位小朋友都能健康成長。無需資優,快樂就夠!

引用:Quote:原帖由+suya2k+於+15-03-31+發表本帖

原帖由 piglet0529 於 15-04-17 發表
這很大可能是高功能自閉症, 即高智能但有自閉傾向, 喜歡同大的小朋友或成人玩, 找專業評估吧!

...
我仔就是高功能輕度自閉(以前叫亞氏保加),佢在班內最細,成績頗佳,但時常被蝦,有時人地幽默笑吓,個仔又唔識畀反應。好明白樓主的憂慮,唔知點引導小朋友的社交問題!

‹ 上一主題|下一主題