用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正k1 vs 德望k2
go

培正k1 vs 德望k2

11/2011年細b,讀緊k1
考試成績好,記性好,喜歡做功課

如果有呢2個offer,
會選做大B定細b?
Thanks

回覆:培正k1 vs 德望k2

培正:100%直上小學好吸引,中文小學,要讀多年k1

德望:8成上德小,英文小學,升K2,做細b

引用:11/2011年細b,讀緊k1 考試成績好,記性好

原帖由 chopin999 於 15-03-30 發表
11/2011年細b,讀緊k1
考試成績好,記性好,喜歡做功課
如果k1跟得上,我會選擇去GH K2,無謂浪費一年

回覆:hilouisll 的帖子

Thanks,小女有時會有脾氣,怕操行個度吾好,怕升吾返德小。
另外,成績好方面,pn同K1都編細b班,如果同大B比,我又吾知佢會否有好成績。

引用:Thanks,小女有時會有脾氣,怕操行個度吾好

原帖由 chopin999 於 15-03-30 發表
Thanks,小女有時會有脾氣,怕操行個度吾好,怕升吾返德小。
另外,成績好方面,pn同K1都編細b班,如果同大 ...
K2 入 GH 做細b
升小確實唔可以講係好穩陣,危唔危就睇性格品行同埋寫字簡單學術能力。
K2先入,你冇時間warm up, 一入學就要入狀態,聽聞上唔上到小學好睇K2 assessment
不過你女兩間勁校都收,應是標青一群。

11年11月入GH K2將會係全級最細,升小有風險。

回覆:chopin999 的帖子

德小會揀易管教的小朋友,方便教學,這點你要考慮一下你的小朋友是否適合

想問樓主收到今年9月插德望k2 offer?

回覆:carmentam122 的帖子

我都知德小會收易管教小朋友,呢點我都怕升吾返,同埋插班,其他同學老師之前已認識,佢一個人都吾識,怕佢會孤獨同吾開心,但德幼又係英小,因而家女女K1係國際班(net teacher班主任),如果轉去德望,課程同而家比較相似,培小就中文為主。所以好難決擇

俾我會揀GH,校舍靚,又係英文中小學,考公開試成績好,當然你要睇埋小朋友性格係咪聽教聽話同埋學術程度,如果入到K2, 可能嚟緊要追定功課
八掛問多句,樓主咁快收到K2 offer?

醒目開學勳章 貢獻勳章

GH
跟得上點解要重讀?!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

其實都吾知佢跟吾跟到,如果跟吾到,怕要考小一,始終佢係細b,好多人話細b考小一無咁著數,佢而家k1,個班係細b多,如果good hope應該係大B多,佢細同學仔差不多一年。

回覆:小曳人 的帖子

謝謝意見

回覆:kbi 的帖子

係,全班最細有風險

請問你幾時時考GH K2插班呢?

收得你插 k2,仲要係細b,絕對不是為了湊夠人數。肯定是有足夠料子。

相信你女兒在面試時表現出不依賴,不需特別照顧才會收。

放心,德望老師很好,相信你女兒很快會適應。

引用:請問你幾時時考GH+K2插班呢?

原帖由 mimisiu 於 15-03-31 發表
請問你幾時時考GH K2插班呢?
I also want to know.  咁快有插班k2 offer, 叻

K2插班咁快知?

培正2014DSE英文科成績5 or above 是 30.6%至於good hope 是 80%。
至於中文科培正是27.8%,goodhope就冇資料。所以㨂good hope,英文可以更好。至於中文科,到我們的小朋友考時,都是十多年後的事,我相信大部份學校會努力教好中文。

good hope la, 始終英文小學