用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀St Cat 或Victoria的小學安排
go

讀St Cat 或Victoria的小學安排 [複製鏈接]

係咪揀國際學校最適合,定係讀返傳統名校呢?呢兩間其實邊間好D呢,因為我見好多人申請

0    0    0    0

回覆:讀St Cat 或Victoria的小學安排

St Cat target係傳統,Vic兩樣都有。

引用:St+Cat+target係傳統,Vic兩樣都有。 +

原帖由 964000 於 15-03-30 發表
St Cat target係傳統,Vic兩樣都有。
咁邊間英文好D呀,如果Vic係國際,會不會英文要求好高呢

朋友的女兒(graduated from Victoria)入了Maryknoll (cos she's an old girl)但功課追得好辛苦...

大仔讀SC,今年小一去番傳統學校,跟得好好

咁SC似乎好過Vic?

引用:係咪揀國際學校最適合,定係讀返傳統名校呢

原帖由 alanjordan 於 15-03-30 發表
係咪揀國際學校最適合,定係讀返傳統名校呢?呢兩間其實邊間好D呢,因為我見好多人申請

...
我唔清楚st cat,我仔是vic, 功課好少,每日一頁。如國際學校叫正常,但小一讀傳統會好辛苦。

引用:Quote:原帖由+alanjordan+於+15-03-30+發表

原帖由 Jolly333 於 15-03-30 發表
我唔清楚st cat,我仔是vic, 功課好少,每日一頁。如國際學校叫正常,但小一讀傳統會好辛苦。

...
咁即是咁多爸爸媽媽考Vic都好大機會讀返國際學校,真是有錢

alanjordan 發表於 15-3-30 17:15
咁即是咁多爸爸媽媽考Vic都好大機會讀返國際學校,真是有錢

我聽係一半一半,如果你一定是傳統,應該St Cat 好D。

回覆 alanjordan 的帖子

不是有錢無錢的問題,是要計劃好未來路向的問題。

cpc608 發表於 15-3-30 17:37
回覆 alanjordan 的帖子

不是有錢無錢的問題,是要計劃好未來路向的問題。
Agree,所以吾敢生三五七個

但是讀國際我真是負擔不起,我當然都希望對小朋友有理想的去向,我梗想佢舒舒服服讀國際滿囗英文,但錢真是其中一個考慮因素,所以我唔覺得唔係錢唔錢的問題,所以我想了解吓考Vic但又無能力讀國際,咁會不會影響到之後升小,定其實都好好呢

引用:但是讀國際我真是負擔不起,我當然都希望對

但是讀國際我真是負擔不起,我當然都希望對小朋友有理想的去向,我梗想佢舒舒服服讀國際滿囗英文,但錢真是 ...
其實Vic好多人入local school的,不用擔心。

Vic 個網站有列出佢既小一派位概況的

引用:係咪揀國際學校最適合,定係讀返傳統名校呢

...
Some web rank Victoria number 1, must have its reasons somehow. My friend's son studying there, he is happy and learning progress is also very good. Teachers are somehow using "non-local" teaching method - encouraging!

‹ 上一主題|下一主題